plny-hrniec_transparent_negativ.png

Unikátna zdravá príprava vajíčok: Nepotrebujete ani kvapku oleja a sú ideálne do šalátov alebo sendvičov!

Každá, aj malá zmena k zdravšiemu životnému štýlu je dobrá a takmer pre každé jedlo existuje jeho zdravšia verzia. Vajcia sa v mnohých domácnostiach konzumujú pravidelne a dajú sa pripraviť na veľa spôsobov. Radi si pochutnávame na praženici, volských okách, vajciach na mäkko, či natvrdo. Ale ochutnali ste už vajcia v pare? Budete prekvapení, aké sú chutné a ako efektne vyzerajú na obložených misách. Výhodou je aj to, že ich pripravíte naraz vo väčšom množstve a bez kvapky oleja. Sú nesmierne chutné a vyzerajú krásne.

Potrebujeme:

čerstvé vajcia

porcelánové misky

väčší hrniec

naparovacie sito

Postup:

Do každej misky rozbite jedno vajíčko. Misky vložte do naparovacieho sita a umiestnite na hrniec s vriacou vodou. Prikryte pokrievkou a nechajte pariť po dobu 6 minút.

Po 6 minútach vajíčka odstavte zo sporáka a z misiek vylejte vody.

Potom silikónovou špachtľou opatrne oddeľte vajíčka od misky a môžete servírovať, alebo použiť na ďalšiu prípravu šalátov, či sendvičov. Prajeme dobrú chuť!

Ďalšie nápady z vajíčok

Vajíčko naopak – bielok vo vnútri, žĺtok vonku

Uvariť vajce, ktoré sa prieči prírodným zákonom, nie je vôbec ťažké. Budete potrebovať lepiacu pásku a silonovú pančušku. Vajíčko najprv dôkladne oblepíte páskou, potom ho zaviažete do silonky a krútite tak, ako si to môžete pozrieť na videu. Následne uvaríte a prekvapenie je na svete.

Nadýchané vajíčko v oblakoch

Z bielok si vyšľaháme sneh a ten potom pomocou pomocou lyžice dávkujeme na plech na pečenie. Na každý „oblak“ navrstvíme žĺtok a dáme piecť na pár minút do rúry. Kým povrch bielka nezíska zlatistý nádych.

Vajíčková rolka za 5 minút

3 vajíčka, nakrájanú zeleninu, zelené bylinky a trochu strúhaného syra dáme do plastového vrecka. Zatvoríme, obsah premiešame a ponoríme do vriacej vody. Po pár minútach (keď obsah stuhne) vyberieme a vyklopíme na tanier. Máme perfektnú vajíčkovú rolku.

Trik, ako pripraviť omeletu ako obláčik

Tento trik pri príprave omelety sme ešte nikdy nevideli, ale určite stojí za vyskúšanie. Predviedol ho šéfkuchár v istej reštaurácií a odvtedy doslova valcuje internet. Keď budete omeletu nabudúce pripravovať, neváhate to skúsiť – je ako obláčik!

 

Potrebujeme:

4 vajcia

1 lyžičku soli

2 lyžice masla – rozpusteného

1 a 1/2 lyžice kyslej smotany

Postup:

Vymiešame si cesto ako klasicky – vidličkou rozšľaháme vajcia, pridáme vychladnuté rozpustené maslo, smotanu, ochutíme a premiešame. Teraz si pripravíme obyčajné sitko. Teraz si treba sitko položiť nad rozohriatu panvicu (ak máte neprilnavý povrch, netreba ani mastiť, ak nie, potrite trochou oleja. Potom rýchlo vlejte zmes cez sito a pritom ním jemne krúžte, aby sa zmes rovnomerne rozložila na panvicu. Zmes bude nadýchaná a bude rásť – zľahka s ňou prejdeme sitkom, aby sme ju trochu uhladili. Potom už stačí naozaj len minútka a máme hotovo.

Rýchlo ošúpané vajcia

Vložte ocot alebo sódu do vody, v ktorej varíte vajíčka. Prenikajú cez plášť vajec a uľahčujú ich šúpanie. Zároveň spôsobia, že vajce vám počas varenia nepraskne a nevytečie, na chuti to však žiadno nepocítite.

Ako pripraviť perfektne tekutý žĺtok

Rozbite vajcia do panvice a nalejte do nej vodu namiesto oleja. Potom pečte ako zvyčajne. Takže dostanete dokonalé smažené vajce s perfektne tekutým žĺtkom.

Vaječené kapsy

Stačí, ak vajcia uvaríte v obyčajnej kuchynskej fólií. Potom fóliu odstránite a máte krásny nápad na servírovanie.

Špáradlo a dentálna niť

Pomocou týchto dvoch naoko obyčajných vecí vykúzlite krásny ozdobný tvar. Na šalátových misách sa bude krásne vynímať.

Podlhovasté vajcia

Tento nápad sa bude na obložených misách obzvlášť vynímať. Fígeľ spočíva v tom, že bielko a žĺtko oddelíte a najskôr v podlhovastej nádobe uvaríte vo vode žĺtok, preložíte do väčšej nádoby a zalejete bielkom. Výsledkom je takáto podarená rolka.

Sieťka z ovocia alebo zeleniny

Poslúži vám namiesto pretláčadla. :-)

Všetky triky na jednom mieste

Farebné vajíčka!

Máte radi červenú repu? Vďaka nej môžete z vajec vytvoriť úžasné farebné dekorácie, ktoré sú navyše aj veľmi chutné a 100% jedlé. Všetko, čo potrebujete, je naložiť vajcia do šťavy z červenej repy. Je to úplne jednoduché a kompletný postup nájdete TU.

Úžasné farebné vajíčka s náplňou

Uvarené vajíčka natvrdo rozpolíme, vyberieme žĺtok a bielky necháme namočené v kurkumovej vode a šťave z červenej repy, kým nezískajú požadovanú farbu. Potom naplníme jednoduchou zmesou zo žĺtok, horčice, majonézy a octu.

Omrzeli vás obyčajné chlebíky, dajte na stôl pred vašich hostí toto!

Zabudnite na obyčajné obložené chlebíky: Keď ich pripravíte takto, vaši hostia vás budú nosiť na rukách!

Moje deti nad obyčajnými chlebíkmi ohŕňajú nos, ale keď im dám na stôl toto, skočia po tom ako besné. :D  Je to vynikajúca pochúťka, ktorú vyčarujete z obyčajného toastového chlebíka a obľúbených ingrediencií. Výsledkom je skvelé jedlo, ktoré vynikajúco vyzerá a ešte lepšie chutí.

Potrebujeme:

12 plátkov toastového chleba

6 plátkov šunky

6 obyčajných vajec (12 prepeličích)

1 ks paradajky alebo 3-4 cherry paradajky

100 g strúhaného syra – voliteľné

Zelené bylinky (kôpor, petržlenovú vňať,…)

Soľ, Čierne mleté korenie

Celý recept nájdete TU.

Perfektná pomôcka pri varení vajec!

Stačí pozrieť sa na tento obrázok a vždy presne viete, ako dlho treba vajíčka nechať variť. Je to skvelá pomôcka! :)

A toto je moje obľúbené – kreatívne jednohubky z vajec!

21 originálnych nápadov, ako vyčarovať z vajíčok originálne, hravé a predovšetkým chutné jednohubky. Inšpirujte sa!

 

 

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube

Najlepšie recepty na dnes