Ak máte doma cuketu a lyžicu, urobte si túto zdravú večeru: Tento recept miluje celá rodina!

Pripravte si ešte dnes túto chutnú a zdravú cuketovú večeru.

Cuketové loďky možno poznáte, ale vyskúšajte ich naplniť podľa tohto receptu a budete sa zalizovať.

Nepotrebujete mleté mäso a kombinácia jednotlivých surovín je veľmi lahodná. 

 

 

...

Recept podľa youtube kanála Frische Rezepte si určite zamilujete.

Potrebujeme:

3 cukety

olivový olej

soľ

provensálske bylinky

2 malé cibule

1 mrkvu

150 g šampiňónov alebo iných húb

1 šálku ryže

2 poháre vody

soľ

čierne mleté korenie

50 g paradajkového pretlaku

100 g mozzarelly

2 strúčiky cesnaku

 

Postup:

Cukety si umyjeme, odrežeme konce a prerežeme pozdĺžne na dve polovice.

 

 

Vnútro vydlabeme pomocou lyžice, ale nevyhadzujeme.

Vydlabané cukety poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.

Pokvapkáme olivovým olejom.

 

 

Cuketové loďky osolím.

Posypeme provensálskymi bylinkami.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút. 

 

 

Vnútro cukety, ktoré sme predtým vydlabali si nasekáme nadrobno.

Vložíme do misky.

Cibuľu si nakrájame nadrobno.

Každú orestujeme na samostatnej panvici na olivovom oleji dozlatista. 

 

 

Mrkvu si nastrúhame na hrubom strúhadle a rozdelíme ju na dve časti.

Každú časť pridáme na jednu panvicu, kde sme si restovali cibuľku.

Huby si pokrájame na malé kúsky.

A pridáme na jednu panvicu s cibuľou a mrkvou.

 

 

Krátko orestujeme.

Potom dusíme pod pokrievkou asi 10 minút. 

Ryžu si nasypeme do väčšej misy a zalejeme vodou. 

Prepláchnutú ryžu pridáme na druhú panvicu s orestovanou cibuľou a mrkvou.

 

 

Zalejeme dvoma pohármi vody, pridáme soľ, čierne mleté korenie a premiešame.

Varíme 20 minút prikryté pokrievkou.

Na panvicu s hubami pridáme posekanú dužinu cukety. 

Osolíme, premiešame a pridáme paradajkový pretlak (môžeme pridať aj obľúbenú hotovú omáčku).

 

 

Premiešame a povaríme ešte 5 – 7 minút. 

Potom pridáme prelisovaný cesnak a keď je hotová aj ryža, začneme plniť cukety.

Aby mali lodičky pekný tvar, môžete ich na oboch koncoch prepichnúť špáradlom, čím docielite špicatý tvar.

Cuketu naplníme hubovou plnkou.

Mozzarellu si nastrúhame na hrubom strúhadle a posypeme ňou každú naplnenú loďku.

 

 

Zapečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 10 minút.

Servírujeme s pripravenou ryžou.

Celý postup nájdete v priloženom videu TU.

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn