Zdravá majonéza BEZ OLEJA: Konečne chutná omáčka, ktorá výborne nahradí klasickú majonézu a nemusíte mať výčitky!

Ak si neviete predstaviť svoj jedálniček bez majonézy, ktorá skvele doplní šalát, aj iné jedlá, máme pre vás dobrú správu.

Teraz si môžete pripraviť domácu majonézu bez oleja a nemusíte mať výčitky, že jete niečo nezdravé a kalorické.

Perfektná náhrada klasickej majonézy!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vyskúšajte tento recept z portálu mapatisserie a presvedčte sa sami.

Majonéza bez oleja je veľmi chutná a keďže má oveľa menej kalórii ako tá klasická s olejom, môžete si ju dopriať s kľudným svedomím.

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá!

Potrebujeme:

1 žĺtok

1 PL kukuričného škrobu

200 g mlieka alebo vody

1 PL citrónovej šťavy

1 ČL octu

soľ

Postup:

Na prípravu majonézy bez oleja postupujte takto:

V hrnci zmiešame kukuričný škrob so studeným mliekom.

Kukuričný škrob môžeme nahradiť hladkou alebo ryžovou múkou.

 

 

Hrniec dáme na sporák a necháme zovrieť. 

Je nevyhnutné zmes neustále miešať.

Ide o to, aby bola hladká a úplne bez hrudiek. 

 

 

Odstavíme z ohňa.

Necháme vychladnúť. 

Zmes preložíme do misy.

 

 

Ponorným mixérom rozmixujeme. 

Pridáme vaječný žĺtok.

 

 

Pridáme aj soľ, ocot a citrónovú šťavu.

Šľaháme kým majonéza nezhustne.

 

 

Hotovo.

Teraz môžete majonézu použiť na prípravu šalátov alebo ako doplnok k jedlu.

Druhý recept: Fitness majonéza bez surového vajíčka

 

 

Zdravšia a napriek tomu veľmi chutná. Vyskúšajte domáci recept na majonézu trochu inak. Určite vám zachutí.

Potrebujeme:

2 vajcia uvarené natvrdo

200  ml gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany

1 kopcovitú lyžičku horčice

2 lyžice octu alebo citrónovej šťavy

¼ lyžičky čierneho mletého korenia

Štipku soli a cukru

Postup:

Z varených vajec použijeme len žĺtky (bielky môžeme použiť napríklad na obložený chlebík).

Žĺtky popučíme vidličkou a premiešame, pridáme horčicu, soľ a mleté korenie.

 

 

Napokon pridáme aj štipku cukru na vyrovnanie chutí.

Premiešame a do hmoty po lyžiciach vmiešame kyslú smotanu.

Nakoniec postupne – po kvapkách pridávame ocot alebo citrónovú šťavu.

Zmes je dobré nakoniec rozmixovať ručných mixérom – získame tak hladkú nadýchanú konzistenciu bez hrudiek.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay