Zdravá kvasená kapusta plná vitamínov: Vyskúšajte tento rodinný recept a budete mať chutnú kapustu po celú zimu!

383

Klesajúce teploty a postupujúca jeseň je znakom, že je najvhodnejší čas na tlačenie kapusty. Kedysi bolo tlačenie kapusty do suda jesenným dôležitým rituálom, ktorý sa praktizoval v každom dome. Niet sa čomu diviť, zásoby kapusty boli dôležité na prežitie počas zimy a prvých jarných mesiacov, kým na poli dozreje prvá úroda. Mnohé rodiny mali svoje vlastné pravidlá, ako kapustu pripraviť. Moja prababka vždy vravela, že kapusta sa musí tlačiť v dňoch, keď mesiac narastá a blíži sa k splnu. Verila, že vtedy je na prípravu ideálny čas a kapusta vydrží celý rok. Je na vás, či veríte týmto starým poverám, avšak pravdou je, že kapusta mojej prababky bola skutočne vyhlásená.

Superpotravina pre imunitu

Príprava kvasenej kapusty je skvelým spôsobom, ako zužitkovať úrodu a zároveň sa zásobiť vitamínmi na celú zimu. Vyskúšajte tento rodinný recept, ktorý bol zverejnený na portáli souspark a určite neoľutujete!

Potrebujeme:

1 kg hlávkovej kapusty

1 mrkvu

1 l prevarenej vody

1 PL soli

kôprové semiačka podľa chuti

2 PL cukru na 1 pohár

Postup:

Na každý 1 kg kapusty vezmite 1 mrkvu. Tento pomer sa zdá byť najideálnejší. Ak ste dali 2 kg kapusty, tak dajte 2 stredne veľké mrkvy.

1. Kapustu si umyte, osušte a nakrájajte na tenučké pásiky (ak máte vhodné strúhadlo, môžete ju nastrúhať).

2. Očistite a nastrúhajte si mrkvu, zmiešajte s kapustou a pridajte kôprové semiačka podľa chuti.

3. Kapustu s mrkvou natlačte do čistej veľkej nádoby a prikryte vhodným vekom (neuzavrite).

4. Nálev si pripravte z prevarenej vody so soľou a nalejte do nádoby s kapustou.

5. Nechajte kvasiť 5 – 6 dní pri izbovej teplote a nezabudnite kapustu každý deň niekoľkokrát poprepichovať, aby ste ju zbavili oxidu uhličitého a tým sa vyhli jej pokazeniu, alebo horkej chuti.

6. Po uplynutí tejto doby natlačte kapustu do sterilizovaných pohárov, do každého nasypte 2 PL cukru a zalejte soľankou.

7. Kapustu odložte na chladné tmavé miesto, napríklad do pivnice.

Kapusta je vhodná na priamu konzumáciu, ako aj na dusenie, či ako náplň do kapustníkov.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: souspark
Foto: souspark
Témy:


Pridajte svoj komentár