Zbierka 19 najlepších receptov na pečené aj nepečené vianočné dobroty!

Prinášame vám zvierku 19 najlepších pochúťok, ktoré na tohtoročnom sviatočnom stole nemôžu chýbať. Všetko, čo vytvára krásne rodinné sviatky nájdete pohodlne, na jednom mieste! :-)

Pomaly, ale isto prichádza čas vianočného vypekania dobrôt na ktoré sa tešíme celý rok. Prinášame vám zvierku 19 najlepších pochúťok, ktoré na tohtoročnom sviatočnom stole nemôžu chýbať. Od voňavých perníčkov, cez parížske rožteky a čokoládové šuhajdy, až po nepečené kokosové, orechové či oblátkové dezerty. Všetko, čo vytvára krásne rodinné sviatky nájdete pohodlne, na jednom mieste! :-)

Plnené orechové hniezda

Potrebujeme:

200 ml vody

200 g práškového cukru

150 g margarínu/masla

100 g horkej čokolády

...

150 g mletých vlašských orechov

250 g drvených maslových sušienok/piškót

Na obaľovanie:

Mleté orechy

Na plennie:

Nutellu

Postup:

Do hrnca s hrubším dnom nalejeme vodu, maslo a cukor. Preložíme na plameň a za stáleho miešania rozpustíme.

Drvené sušienky a mleté oriešky spojíme v miske, potom túto zmes zmiešame s rozpustenou čokoládovou hmotou. Dôkladne premiešame.

Z hmoty tvarujeme guľôčky – mokrými rukami. Guľôčky obaľujeme v mletých orieškoch.

Guľôčky ukladáme na plech vystlaný alobalom alebo papierom na pečenie. V každom kúsku spravím druhou stranou varešky otvor, do ktorého navrstvíme náplň.

Môžeme podávať okamžite.

Poznámka: namiesto orechov môžete zvoliť obaľovanie v strúhanom kokose.

Parížske rožky

Domáce parížske rožky, ktorým sa nič nevyrovná!

Potrebujeme:

4 bielky

300 g práškového cukru

150 g mletých vlašských orechov

30 g hladkej múky

Plnka:

4 vajcia

200 g kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

250 g masla

2 lyžice kakaa

Poleva:

Rozpustená čokoláda s maslom

Postup:

Biely ušľaháme s práškovým cukrom. Potom preložíme nad paru a šľaháme, kým hmota zhustne (že má krém správnu konzistenciu spoznáme podľa toho, že ho naberieme na lyžičku a on nesteká – trvá to približne 20 minút). Potom pridáme múku, orechy a všetko spolu prešľaháme.

36204_parizsi_kifli_1-201510170845

Zložíme z pary a necháme 15 minút odstáť – krému bude počas chladnutia ešte viac hustnúť.

Potom krém navrstvíme do cukrárenského vrecka a na mastný papier na pečenie dávkujeme jednotlivé tvary rožtekov.

36205_parizsi_kifli_2-201510170845

Rožteky je najlepšie piecť v teplovzdušnej rúre nastavenej na 50 stupňov. Cesto sa môže sušiť pomerne dlho, treba ho preto pravidelne kontrolovať.

Pripravíme si krém. Vajcia ušľaháme s oboma druhmi cukru do peny a preložíme do vodného kúpeľa. Šľaháme, kým krém nie je dostatočne hustý a nezačne sa lepiť na okraje misy. Ku koncu primiešame do krému kakao. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach ho všľaháme do kakaového krému.

Keď sú rožteky dostatočne vysušené vyberieme ich z rúry a pomocou cukrárenského vrecka na ne navrstvíme kakaový krém. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

Nakoniec si pripravíme polevu. Čokoládu rozpustíme s trochou oleja alebo masla vo vodnom kúpeli. Vrchnú časť rožtekov jednoducho namáčame do rozpustenej polevy a necháme stuhnúť.

Pyramídy s maslovým krémom

Potrebujeme:

400 g kakaových maslových sušienok

170 g mletých orechov

150 g práškového cukru

2 lyžice kakaa

2 bielky

120 g masla

Rum a mlieko – voliteľné

Náplň:

100 g masla

100 g práškového cukru

2 žĺtky

Postup:

Bielky rozmiešame vidličkou tak, aby sa trochu spenili. Pridáme drvené sušienky, zmäknuté maslo, orechy, cukor a kakao. Rukou vymiešame cesto – ak je cesto príliš sypké, pridáme mlieko. Podľa chuti môžeme pridať aj niekoľko kvapiek rumu.

Teraz si pripravíme náplň. Žĺtky vymiešame nad parou spolu s cukrom. V samostatnej miske ušľaháme zmäknuté maslo do peny a potom zmiešame so žĺtkovou hmotou.

Pripravíme si formičky na úliky, vežičky (prípadne iní tvary a vysypeme ich práškovýcm cukrom. Formy naplníme tmavým cestom a do stredu urobíme jamku. Do jamky naplníme žĺtkovo-maslový krém. Uhladíme a môžeme podávať. Skladujeme na chladnom mieste.

Pravé slovenské šuhajdy

Pravé slovenské šuhajdy

Potrebujeme:

250 g stuženého tuku (Cera)

150 g práškového cukru

1 BB buding

2 lyžice kakaa

Niekoľko kvapiek rumu

Náplň:

100 ml mlieka

1 bal. vanilkového cukru

150 g mletých vlašských orechov

200 g práškového cukru

5-6 ks rozdrvených piškót

1 lyžica rumu

Postup:

Najskôr rozpustíme stužený tuk vo vodnom kúpeli. K tuku pridáme preosiaty cukor, puding, kakao a trošku rumu. Vymiešame na hladkú hmotu.

Teraz si pripravíme náplň.  Mlieko zmiešame v menšom hrnci s práškovým cukrom, preložíme na plameň a privedieme k varu. Potom zložíme z plameňa a pridáme cukor, orechy,drvené piškóty a rum. Premiešame a necháme vychladnúť.

Do pripravených papierových košíčkov striedavo vrstvíme rozpustenú kakaovú hmotu a vychladenú náplň. Na dno košíčkov nalejeme kakaovú hmotu, pridáme lyžičku náplne a zalejeme ďalšou vrstvou kakaovej hmoty. Vrch šuhajd uhladíme.

Na ozdobenie šuhájd môžeme použiť lentilky, oriešky, alebo iné zdobenie. Necháme stuhnúť a môžeme si pochutnávať.

Dvojfarebný čokoládový mackovia

1d24cc5eb879970ee869e5b6fa9f3d7e_view_l

Potrebujeme:

100 g zmäknutého masla

100 g hnedého cukru

2 bal. vanilkového cukru

1 vajce

2 lyžičky vanilkového extraktu

20 g mliečnej alebo horkej čokolády (2 riadky)

3 lyžičky kakaa

1 lyžičku prášku do pečiva

Štipku soli

250 – 300 g hladkej múky

Postup:

medvedici-18b2e03a7a5d197685d9ee32392daa37_view_l

maslo, cukor a vanilkový cukor ušľaháme do peny. Pridáme vajce, vanilkový extrakt a vymiešame jednotnú hmotu.

Nakoniec po častiach primiešame múku s práškom do pečiva a soľou.

Najskôr miešame mixérom a potom miesime ručne.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jedna ostane biela a do druhej pridáme rozpustenú čokoládu spolu s kakaom.

Teraz pristúpime k formovaniu jednotlivých sušienok. Z tmavej čokolády formujeme telo, hlavu, ušká, tvár a gombíky. Farby striedame podľa toho, ako chceme, aby sušienky vyzerali.

Sušienky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov pečieme 15-20 minút.

Najlepšie vianočné medovníčky

Potrebujeme:

750 g hladkej múky

350 g práškového cukru

125 g masla

4 vajcia

5 lyžíc medu

1 lyžičku sódy bikarbóny

1 bal. perníkového korenia

Ďalej budeme potrebovať:

1 žĺtok na potretie

1 bielok, 150 g práškového cukru a citrónovú šťavu na prípravu polevy

Postup:

Pripravíme si väčšiu misku do ktorej preosejeme cukor, múku, sódu a korenie. Pridáme ostatné ingrediencie – vajcia, maslo a med. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme cca 24 hodín odstáť v chladničke.

Keď cesto z chladničky vyberieme, dobre ho premiesime a potom rozvaľkáme na pracovnej doske. Hrúbka cesta by mala byť približne 0,5 cm. Z cesta vykrajujejeme ľubovolné tvary.

Perníčky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 -180 stupňov približne 7 minút (dôkladne sledujeme povrch perníčkov, kedže každá rúra je iná).

Po vytiahnutí potrieme perníčky žĺtkom rozšľahaným s trochou vody. Z bielka a práškového cukru a trochu citrónovej šťavy pripravíme polevu, ktoru medovníčky zdobíme.

Medovníčky skladujeme v uzatvárateľnej dóze. Ostanú krásne mäkké ešte dlho po sviatkoch.

Oblátkové rezy

Kinder rezy z tortových oplátok

Potrebujeme:

600 g sušeného mlieka

800 g práškového cukru

200 ml vody

250 g masla

100 g čokolády

3 ks tortových oplátok

Postup:

Z cukru a 200 ml vody uvaríme sirup.

V miske vyšľaháme maslo so sušeným mliekom.

Teplý sirup zmiešame s maslovou hmotou tak, že sirup tenkým prúdom postupne vlejeme do maslovej hmoty. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.  Výslednú hmotu rozdelíme na dve polovice. Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a zmiešame s jednou polovicou hmoty.

Necháme vychladnúť a potom začneme vrstviť. Na oblátku nanesieme tmavý krém, preložíme oplátkou a navrstvýme biely krém. Nakoniec prikryjeme posledným kusom oplátky. Zaťažíme a necháme stuhnúť v chladničke.

Vanilkové rožteky z pudingového cesta

Potrebujeme:

440 g hladkej múky

220 g zmäknutého masla

150 g práškového cukru

80 g vanilkového pudingu

1 bal. vanilkového cukru

4 žĺtky

4 lyžice mlieka

Práškový cukor – budeme v ňom obaľovať hotové mesiačiky

Postup:

Do väčšej misky vložíme všetky suroviny – múku, maslo, cukor, pudingový prášok, žĺtky a mlieko. Z hmoty ušľaháme hladké cesto, z ktorého postupne tvarujeme jednotlivé mesiačiky.

Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov, 15 minút.

Mesiačiky necháme vychladnúť a potom ich obalíme v práškovom cukre.

Domáce Rafaello

Potrebujeme:

½ plechovky salka

250 g strúhaného kokosu

½ lyžičky vanilkového extraktu

Mandle

Postup:

Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.

Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.

Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).

Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.

Servírujeme v papierových košíkoch.

Máčané mrázikové kolieska

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

200 g masla

100 ml teplého mlieka

20 g droždia

Práškový cukor na posypanie

Rum podľa chuti

Trochu citrónovej kôry

Postup:

Do mlieka nasypeme cukor, droždie a trochu múky. Počkáme, kým vyjde kvások.

Keď vyjde kvások, zmiešame ho s ostatnými prísadami na cesto – zvyšnou múkou, cukrom, zmäknutým maslom, citrónovou kôrou a trochou rumu.

Nie je potrebné čakať, kým cesto vykysne, pracujeme s ním hneď. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Pomocou vykrajovátka z cesta vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary. Aby sa dali neskôr navliecť, je potrebné, aby boli vyrezané aj v strede.

Následne vyrezané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.

Po upečení prichádza časť, vďaka ktorej získajú kolieska svoju nezameniteľnú chuť a typickú podobu. Upečené kolieska navlečieme na niť a namočíme do horúcej vody a hneď vytiahneme a obalíme v cukre.

Snehové gule s višňami a čokoládou

Báječné pečivo na sviatočný stôl: Snehové gule s višňami a čokoládou!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

100 g kukuričného škrobu

100 g kryštálového cukru

1 bielok

200 g zmäknutého masla

1 bal. vanilkového cukru

1/2 bal. prášku do pečiva

2 lyžice bieleho vína alebo vody

Náplň:

150 g višní alebo čerešní bez kôstky (višne musia byť čo najviac suché, dobré je scediť ich zo šťavy a nechať počas noci odkvapkať, prípadne ich usušte papierovými servítkami)

Na lepenie:

200 ml nálevu zo zatváraných višní alebo višňového džúsu

3 lyžicu kryštálového cukru

1 lyžicu kukuričného škrobu

Na vrch:

100 g strúhaného kokosu

100 g bielej čokolády

50 ml mlieka

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady na cesto. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme dve hodiny odležať v chladničke.

Z cesta po uplynutí tohto času vyformujeme malé guľôčky. V dlani každú guľôčku roztlačíme na placku, do stredu vložíme višňu alebo čerešňu a zabalíme ju do cesta tak, aby nám opäť vznikol tvar guľôčky.

Guľôčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 15-20 minút.

Upečené guľôčky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli jednoducho rozpustíme čokoládu s mliekom. Guľôčky namočíme do polevy a následne obalíme v kokose.

Posledným krokom je lepenie guličiek. Do misky dáme variť šťavu, cukor a škrob. Varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Potom pomocou tejto hustej zmesi lepíme spolu vždy dve guličky.

Vanilkové rožteky bez vajec

Najlepšie vanilkové rožky bez vajec

Potrebujeme:

380 g hladkej múky

70 g práškového cukru

200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)

80 g masla

1 vanilkový cukor

90 g mletých vlašských orechov

Na obaľovanie:

Vanilkový cukor 3-4 balíky

5 lyžíc práškového cukru

Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.

Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.

Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.

Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Nepečené rumovo-kokosové guľôčky

Potrebujeme:

250 g roztopeného masla

300 g drvených sušienok alebo piškót

9 lyžíc práškového cukru

2 a 1/2 lyžice kakaa

4-5 lyžičiek rumu

Na obaľovanie:

50 g strúhaného kokosu

50 g sekaných vlašských orechov

Postup:

Všetky ingrediencie na guličky zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé cesto.

Z cesta tvarujeme mokrými rukami guľôčky, ktoré obaľujeme v kokose alebo v sekaných orechoch.

Vložíme na chvíľku stuhnúť do chladničky.

Servírujeme v papierových košíčkoch.

Jemné vanilkové pečivo

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

500 g masti

200 ml bieleho jogurtu

1 šálku kryštálového cukru

2 bal. vanilkového cukru

Na posypanie:

1 bal. vanilkového cukru

Práškový cukor

Na náplň:

Džem, marmeládu…

Postup:

Masť zmiešame s jogurtom a oboma druhmi cukru. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý približne 5 mm. Vykrajovátkom alebo skleneným pohárom vyrezávame jednotlivé tvary – záleží len na vás, či budete mať kolieska, kvietky alebo iné tvary.

Vykrojené tvary preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 150 stupňov 15 minút – všimnite si, že nie sú na povrchu dozlatista opečené.

Potom stačí lepiť dva kúsky dohromady pomocou ľubovolného džemu alebo marmelády. Posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.

Čajové pečivo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

½ kg masti alebo margarínu

3 vajcia

2 bal. prášku do pečiva

2 bal. vanilkového cukru

Strúhanú citrónovú kôru

Na ozdobu:

Čokoládovú polevu, sladké zdobenie…

Postup:

Zo všetkých prísad vymiešame hladké cesto. Cesto necháme cez noc odpočívať. Na druhý deň cesto rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovolné tvary. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov, kým cesto nie je dostatočne upečené.

Upečené kúsky môžeme spájať džemom alebo marmeládou, alebo ozdobiť polevou alebo sladkým zdobením.

Mandľové kolieska s likérom

kolaz_1477485508

Potrebujeme:

120 g masla

250 g práškového cukru

Štipku soli

Kôru z ½ citróna

1 vajce

180 g hladkej múky

70 g kurkuričnej múky

100 g olúpaných a rozdvených mandlí

3 lyžice vaječného lekéru

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme so 100 g práškového cukru. Pridáme vajce a dobre premiešame. V inej miske zmiešame oba druhy múky, rozdrvené mandle, citrónovú kôru a soľ. Sypkú zmes primiešame k zmesi masla, vajec a cukru. Rýchlo vypracujeme jednotné cesto, zabalíme ho do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-5 mm a vyrežeme tvary s priemerom 5 cm. Na každom druhom kruhu vyrežeme vnútorný kruh s priemerom 3 cm.

Vyrezané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 8-10 minút.

Na ozdobu si pripravíme celé lúpané mandle, ktoré rozdelíme na polovice a opražíme na panvici. V miske zmiešame zvyšný práškový cukor s likérom a túto zmes nanesieme na celé kruhy. Potom prikryjeme vyrezanými kruhmi a do stredu každého kúska vložíme mandľu. Nakoniec posypeme cukrom.

Medvedie objatie

Najroztomilejšie vianočné sušienky „Medvedie objatie“

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladkej múky

200 g Palmarinu

10 g vanilkového cukru

100 g práškového cukru

1 žĺtok

1/3 lyžičky citrónovej kôry

Ďalej budeme potrebovať:

Mandle (prípadne iné orechy)

1 bielok na potretie – voliteľné

Postup:

V miske zmiešame všetky suroviny na cesto. Rukami vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme ho do fólie a na noc vložíme do chladničky.

Na druhý deň cesto vyberieme, preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm.

Pomocou vykrajovátka vykrojíme z cesta medíkov. Ceruzkou im urobíme nos a očká.

Potom labky medvedíkov potrieme bielkom a spojíme ich s orechom. Ak nepoužijeme bielok môžeme labky k orechu pripevniť pomocou nutelly alebo džemu.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 5-7 minút.

Orechové košíky

Orechové košíčky s lekvárom

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

100 g práškového cukru

4 žĺtky

250 g masla alebo margarínu

Náplň:

400 g mletých vlašských orechov

300 g práškového cukru

4 bielky

100 g lekváru alebo marmelády

Postup:

V miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto – a vypracujeme hladké a pružné cesto. Potom cesto preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát – hrubý 3-4 mm. Košíky na pečenie vymastíme maslom a do vnútra vložíme cesto tak, aby pokrývalo okraje aj dno košíčkov.

Do košíkov navrstvíme 1 lyžičku lekváru – alebo marmelády. V miske zmiešame orechy s práškovým cukrom a snehom z bielkov. Túto zmes navrstvíme na na lekvár. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov približne 15-20 minút.

Strapaté kokosové tyčinky

Potrebujeme:

250 g strúhaného kokosu

400 g Salka

100 g sušeného mlieka

2 lyžice kakaa

Kokos na obalenie

Postup:

V miske zmiešame Salko s kokosom a sušeným mliekom. Vymiešame homogénnu hmotu. Hmotu rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao. Opäť premiešame.

Takto pripravené dve sladké cestá vložíme do chladničky (na niekoľko hodín, ideálne na celú noc).

Zo stuhnutej hmoty odoberáme menšie kúsky, ktoré rozšúľame do tvaru valčekov. Potom spolu spojíme šúľok bledej a tmavej farby  jemne stočíme, vďaka čomu nám vznikne pekný prepletený tvar tyčinky.

Tyčinku obaľujeme v kokose. Hotové tyčinky skladjueme v chladničke.