Perfektné inšpirácie na rýchle a veľmi chutné šaláty, ktoré zasýtia a vyzerajú úžasne. Výborné aj ako pohostenie pre návštevy. Niektoré hravo nahradia aj hlavné jedlo!
Šéfov šalát
Potrebujeme:
1 hlávku ľadového šalátu
1 papriku
1 červenú cibuľku
2 uhorky
Varenú šunku (asi 150 g)
2 paradajky
50 g strúhaného syra
Na zálievku:
150 g bieleho jogurtu
1/2 téglika kyslej smotany
1 bal. korenia na šalát (nikdy sa mi nepodarilo napodobniť koreniny, ktoré použili v reštaurácii a najviac sa približuje korenie na šalát z obchodu)
1 lyžičku horčice
3 lyžice majonézy
pár kvapiek citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie a morská soľ – len troška na dochutenie
Postup:
Nakrájajte ľadový šalát, papriku, cibuľu, uhorku, šunku a paradajky na malé kúsky. Zmiešajte so syrom nakrájaným na kocky.
Na zálievku jednoducho premiešajte všetky prísady a prelejte šalát. Hotovo je to jednoduchý a ohromne chutný šalát.
Šalát s mrkvou a pórom (výborný aj na chudnutie)
Potrebujeme:
2 veľké póry
3 mrkva
2 jablká
3 lyžice olivového oleja
štipku soli
2 lyžice majonézy bez oleja – robím podľa tohoto receptu
2 lyžice prírodného jogurtu
1 lyžička medu alebo hnedého cukru
Postup:
Pór, mrkva a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.
Majonézu vymiešame s jogurtom a medom. Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte v chladničke.
Vrstvený šalát s cestovinami a brokolicou
Potrebujeme:
1/2 malej pekingskej kapusty natrhanej, alebo nakrájanej na kúsky
2 paradajky nakrájané na kocky
1 malá plechovka kukurice
3 vajcia uvarené natvrdo – nakrájané
500 g brokolice (uvarenej, rozdelenej na ružičky)
1 malá plechovka ananásu
150 g syru Feta – nakrájaný na pláty
250 g cestovín uvarených
100 g syra – nastrúhaného
Majonéza a horčica v pomere 2:1 (na dve lyžice majonézy a 1 lyžica horčice)
Postup:
Je to veľmi jednoduché, stačí len všetko navrstviť do misy: Na kocky nakrájaná kapusta, paradajky, potom kukurica, nakrájané vajcia, syr feta, ananásové kocky, feta syr nakrájaný na plátky, uvarenú brokolicu, uvarené cestoviny, nastrúhaný syr a omáčku (majonéza zmiešaná s horčicou). Namiesto majonézy môžeme použiť kyslú smotanu.
Omáčka: Pridajte majonézu v pomere 2/3 k horčici (tj: 2 lyžice majonézy a 1 lyžica horčice). Mám rád, keď je omáčka pikantná a horčica, potom je šalát chutnejší a ide úžasne s ananásom.
Nesmieme ľutovať omáčku a nalejeme celý šalát na omáčku. Čím viac omáčky, tým chutí je. Pamätajte si, že omáčka by mala byť horčica.
Zelerový šalát po ktorom vám nebude ťažko
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Gyros šalát
Potrebujeme:
2 väčšie kuracie prsia
2 lyžice oleja
1 lyžička korenia GYROS
1 väčšia cibuľa
4-6 sterilizovaných uhoriek
1 konzerva sterilizovanej kukurice
1 malá majonéza
1 kyslá smotana (príp. biely jogurt)
2 -4 strúčiky pretlačeného cesnaku
kečup
Čínska kapusta
Voliteľné – syr, čalamáda, olivy
Postup:
Kuracie mäsko narežeme na drobné kocky, dáme do misky, pridáme 2 lyžice oleja a 1 čajovú lyžičku korenia gyros. Premiešame a necháme chvíľu postáť, kým si nakrájame cibuľu a uhorky. Potom mäsko dáme na panvicu a orestujeme cca 7-10 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Majonézu, smotanu a prelisovaný cesnak vymiešame dohladka a začneme vrstviť. Na spodok misy uložíme mäsko. Ak mate trosku výpeku, dajte ho do misky spolu s mäsom. Na mäsko uložíme rovnomerne nadrobno pokrájanú cibuľu na cibuľu natrieme polovicu majonézovej masy, na to navrstvíme na pokrájané sterilizované uhorky a ďalšou vrstvou je kečup, kapusta, prikryjeme sterilizovanou kukuricu prikryjeme druhou polovicou majonézovej masy vrstvenie zakončíme čínskou kapustou natrhanou na drobné kúsočky. Ozdobíme (ja som ozdobila čalamádou a nakladanou paprikou). Vrstvy môžete obmieňať podľa vašej chuti. Šalátik je výborný!
Americký šalát
Potrebujeme:
citrónová šťava (podľa chuti)
soľ (podľa chuti)
1 lyžička medu
1/2 lyžičky worcesterskej omáčky
500 g červenej repy
2 lyžice masla
1 lyžica horčice
Postup:
Repu si dáme do alobalu a upečieme v rúre asi 30 minút na 200 ° C. Olúpeme a nakrájame na rezance. Rozpustíme maslo, pridáme med, horčicu, všetky ostatné ingrediencie, vznikne nám taká hustejšia omáčka, do ktorej vložíme repu a zamiešame. Podávame ako prílohu k mäsu alebo do obložených burgerov.
Krakovský syrový šalát
Potrebujeme:
1-2 grilované kuracie prsia (prípadne šunku, údené mäsko..)
1 malú konzervu kukurice
1 veľký pór
150 g žltého tvrdého syra
100 g údeného syra
1 lyžicu majonézy, 1 lyžicu horčice
3 lyžice hustej smotany alebo jogurtu
soľ, čierne korenie, štipka cukru
Postup:
Kuracie prsia bez kože nakrájame na malé kocky, sprudka opražíme na malom množstve oleja. ochutíme a okoreníme – na panvici necháme asi len 5-7 minút, mäsko je rýchlo hotové.
Pór nakrájame na polmesiačiky a v sitku ho zalejeme vriacou vodou. Syr – obyčajný aj žltý nastrúhame nahrubo. Všetky suroviny vrátane kukurice zmiešame spolu.
Majonézu zmiešame so smotanou, dochutíme soľou, čiernym korením a štipkou cukru. Pridáme do šalátu a dôkladne premiešame. Pred podávaním necháme pár hodín v chladničke. Šalátik je výborný, odporúčam!
Cestovinový šalát so šunkou, syrom a výbornou zálievkou!
Potrebujeme:
1 balíček cestovín
15 dkg šunky
10 dkg syra
1 červená paprika
2 cibule
5 lyžíc majonézy
1 lyžica horčice
soľ, korenie
Postup:
Uvarte cestoviny v slanej vode podľa návodu na obale. Cibuľu, šunku, syr a papriku nakrájame do misky na malé kúsky, alebo nastrúhame nadrobno. Pridajte majonézu a horčicu, soľ a korenie. Zmiešame všetko dohromady. Šalát podávame chladený.
Šalát so šunkou a kukuricou
Potrebujeme:
400 g ľubovolných cestovín (môžete použiť aj plnené cestoviny)
Väčšiu uhorku nakrájanú na kocky
Zväzok pažítky nasekanej nadrobno
250 g šunky nakrájanej na rezance
250 g strúhaného tvrdého syra
2 lyžice jogurtu
1 lyžicu majonézy
1 lyžičku horčice
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom zmiešame s uhorkou, pažítkou, kukuricou a nakoniec aj šunkou a syrom. Majonézu zmiešame s jogurtom, horčicou a dochutíme soľou a korením. Zálievku vmiešame k ostatným surovín a môžeme podávať.