Zbierka 9 výborných šalátov namiesto ťažkých príloh: Zasýtia, krásne vyzerajú a pomôžu aj pri chudnutí – ideálne aj na sviatočný stôl!

628 0

Perfektné inšpirácie na rýchle a veľmi chutné šaláty, ktoré zasýtia a vyzerajú úžasne. Výborné aj ako pohostenie pre návštevy. Niektoré hravo nahradia aj hlavné jedlo!

Šéfov šalát

Potrebujeme:

1 hlávku ľadového šalátu

1 papriku

1 červenú cibuľku

2 uhorky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Varenú šunku (asi 150 g)

2 paradajky

50 g strúhaného syra

Na zálievku:

150 g bieleho jogurtu

1/2 téglika kyslej smotany

1 bal. korenia na šalát (nikdy sa mi nepodarilo napodobniť koreniny, ktoré použili v reštaurácii a najviac sa približuje korenie na šalát z obchodu)

1 lyžičku horčice

3 lyžice majonézy

pár kvapiek citrónovej šťavy

Čierne mleté korenie a morská soľ – len troška na dochutenie

Postup:

Nakrájajte ľadový šalát, papriku, cibuľu, uhorku, šunku a paradajky na malé kúsky. Zmiešajte so syrom nakrájaným na kocky.
Na zálievku jednoducho premiešajte všetky prísady a prelejte šalát. Hotovo je to jednoduchý a ohromne chutný šalát.

Šalát s mrkvou a pórom (výborný aj na chudnutie)

Potrebujeme:

2 veľké póry

3 mrkva

2 jablká

3 lyžice olivového oleja

štipku soli

2 lyžice majonézy bez oleja – robím podľa tohoto receptu

2 lyžice  prírodného jogurtu

1 lyžička medu alebo hnedého cukru

Postup:

Pór, mrkva a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.

Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.

Majonézu vymiešame s jogurtom a medom. Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte  v chladničke.

Vrstvený šalát s cestovinami a brokolicou

Potrebujeme:

1/2 malej pekingskej kapusty natrhanej, alebo nakrájanej na kúsky
2 paradajky nakrájané na kocky
1 malá plechovka kukurice
3 vajcia uvarené natvrdo – nakrájané
500 g brokolice (uvarenej, rozdelenej na ružičky)
1 malá plechovka ananásu
150 g syru Feta – nakrájaný na pláty
250 g cestovín uvarených
100 g syra – nastrúhaného
Majonéza a horčica v pomere 2:1 (na dve lyžice majonézy a 1 lyžica horčice)

Postup:

Je to veľmi jednoduché, stačí len všetko navrstviť do misy: Na kocky nakrájaná kapusta, paradajky, potom kukurica, nakrájané vajcia, syr feta, ananásové kocky, feta syr nakrájaný na plátky, uvarenú brokolicu, uvarené cestoviny, nastrúhaný syr a omáčku (majonéza zmiešaná s horčicou). Namiesto majonézy môžeme použiť kyslú smotanu.

Omáčka: Pridajte majonézu v pomere 2/3 k horčici (tj: 2 lyžice majonézy a 1 lyžica horčice). Mám rád, keď je omáčka pikantná a horčica, potom je šalát chutnejší a ide úžasne s ananásom.

Nesmieme ľutovať omáčku a nalejeme celý šalát na omáčku. Čím viac omáčky, tým chutí je. Pamätajte si, že omáčka by mala byť horčica.

Zelerový šalát po ktorom vám nebude ťažko

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Gyros šalát

Potrebujeme:

2 väčšie kuracie prsia

2 lyžice oleja

1  lyžička korenia GYROS

1 väčšia cibuľa

4-6 sterilizovaných uhoriek

1 konzerva sterilizovanej kukurice

1 malá majonéza

1 kyslá smotana (príp. biely jogurt)

2 -4 strúčiky pretlačeného cesnaku

kečup

Čínska kapusta

Voliteľné – syr, čalamáda, olivy

Postup:

Kuracie mäsko narežeme na drobné kocky, dáme do misky, pridáme 2 lyžice oleja a 1 čajovú lyžičku korenia gyros. Premiešame a necháme chvíľu postáť, kým si nakrájame cibuľu a uhorky. Potom mäsko dáme na panvicu a orestujeme cca 7-10 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Majonézu, smotanu a prelisovaný cesnak vymiešame dohladka a začneme vrstviť. Na spodok misy uložíme mäsko. Ak mate trosku výpeku, dajte ho do misky spolu s mäsom. Na mäsko uložíme rovnomerne nadrobno pokrájanú cibuľu na cibuľu natrieme polovicu majonézovej masy, na to navrstvíme na pokrájané sterilizované uhorky a ďalšou vrstvou je kečup, kapusta, prikryjeme sterilizovanou kukuricu prikryjeme druhou polovicou majonézovej masy vrstvenie zakončíme čínskou kapustou natrhanou na drobné kúsočky. Ozdobíme (ja som ozdobila čalamádou a nakladanou paprikou). Vrstvy môžete obmieňať podľa vašej chuti. Šalátik je výborný!

Americký šalát

Potrebujeme:

citrónová šťava (podľa chuti)
soľ (podľa chuti)
1 lyžička medu
1/2 lyžičky worcesterskej omáčky
500 g červenej repy
2 lyžice masla
1 lyžica horčice

Postup:

Repu si dáme do alobalu a upečieme v rúre asi 30 minút na 200 ° C. Olúpeme a nakrájame na rezance. Rozpustíme maslo, pridáme med, horčicu, všetky ostatné ingrediencie, vznikne nám taká hustejšia omáčka, do ktorej vložíme repu a zamiešame. Podávame ako prílohu k mäsu alebo do obložených burgerov.

Krakovský syrový šalát

Potrebujeme:

1-2 grilované kuracie prsia (prípadne šunku, údené mäsko..)

1 malú konzervu kukurice

1 veľký pór

150 g žltého tvrdého syra

100 g údeného syra

1 lyžicu majonézy, 1 lyžicu horčice

3 lyžice hustej smotany alebo jogurtu

soľ, čierne korenie, štipka cukru

Postup:

Kuracie prsia bez kože nakrájame na malé kocky, sprudka opražíme na malom množstve oleja. ochutíme a okoreníme – na panvici necháme asi len 5-7 minút, mäsko je rýchlo hotové.

Pór nakrájame na polmesiačiky a v sitku ho zalejeme vriacou vodou. Syr – obyčajný aj žltý nastrúhame nahrubo. Všetky suroviny vrátane kukurice zmiešame spolu.

Majonézu zmiešame so smotanou, dochutíme soľou, čiernym korením a štipkou cukru. Pridáme do šalátu a dôkladne premiešame. Pred podávaním necháme pár hodín v chladničke. Šalátik je výborný, odporúčam!

Cestovinový šalát so šunkou, syrom a výbornou zálievkou!

Potrebujeme:

1 balíček cestovín

15 dkg šunky

10 dkg syra

1 červená paprika

2 cibule

5 lyžíc majonézy

1 lyžica horčice

soľ, korenie

Postup:

Uvarte cestoviny v slanej vode podľa návodu na obale. Cibuľu, šunku, syr a papriku nakrájame do misky na malé kúsky, alebo nastrúhame nadrobno. Pridajte majonézu a horčicu, soľ a korenie. Zmiešame všetko dohromady. Šalát podávame chladený.

Šalát so šunkou a kukuricou

Potrebujeme:

400 g ľubovolných cestovín (môžete použiť aj plnené cestoviny)

Väčšiu uhorku nakrájanú na kocky

Zväzok pažítky nasekanej nadrobno

250 g šunky nakrájanej na rezance

250 g strúhaného tvrdého syra

2 lyžice jogurtu

1 lyžicu majonézy

1 lyžičku horčice

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom zmiešame s uhorkou, pažítkou, kukuricou a nakoniec aj šunkou a syrom. Majonézu zmiešame s jogurtom, horčicou a dochutíme soľou a korením. Zálievku vmiešame k ostatným surovín a môžeme podávať.

Témy:


Pridajte svoj komentár