S týmto pripravíte akékoľvek kuracie mäso tak, že sa rozpadáva na jazyku: Zbierka top marinád na najlepšie stehná, rezne aj celé kurča!

Zbierka 11 receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Každý deň v týždni bude váš pokrm chutiť inak – vyskúšajte každú jednu. Najlepšie sa hodia na kuracie mäso (prsia, stehienka aj krídla), použiť však môžete aj chudé bravčové mäso. Mäsko je krásne šťavnaté a chutné, presvedčte sa sami!

Zbierka 11 receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Každý deň v týždni bude váš pokrm chutiť inak – vyskúšajte každú jednu. Najlepšie sa hodia na kuracie mäso (prsia, stehienka aj krídla), použiť však môžete aj chudé bravčové mäso. Mäsko je krásne šťavnaté a chutné, presvedčte sa sami!

Top marináda na prípadu kuracieho mäsa

ako nakladať kuracie paličky

Aby bolo mäso jemné a šťavnaté, je najlepšie používať marinády s dijonskou horčicou, alebo obyčajnou plnotučnou horčicou, ktoré spojíte s tými správnymi surovinami.

Koľko marinované kurča

Neodporúčame vám používať na marinovanie hliníkové nádoby, pretože oxidujú a môžu spôsobiť nepríjemnú chuť mäsa. Veľkosť nádoby je tiež veľmi dôležitá, pretože kuracie mäso musí byť marinádou úplne pokryté a ideálne je, keď ho marináda dokonca presahuje.

Ako dlho marinujeme kurča

kurací trup v marinade

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kuracie mäso sa marinuje a následne tepelne upraví niekoľkokrát rýchlejšie, ako napríklad bravčové. To je dôvod, prečo mnohí radia marinovať kúsky kuracieho mäsa 2-3 hodiny . Existuje však niekoľko pravidiel v závislosti od toho, ktorú časť kurčaťa sa chystáte pripraviť.

  • Celé kurča sa marinuje celú noc.
  • Dolné stehná, prsia a krídla minimálne – 1-2 hodiny.
  • Trupy a celé stehná minimálne – 2-4 hodiny.

kuracie stehno a stehná

Toto je všeobecné odporúčanie, ale ako ukazuje prax, mäso je najchutnejšie vtedy, keď je v chladničke cez noc.

Recept na fantastické marinované kuriatko podľa šéfa

kefír na marinády

prísady

  • 1 kg kuracieho mäsa
  • 0,5 šálky bieleho jogurt
  • 0,5 lyžičku cesnakového prášku
  • Štipku červenej mletej papriky pálivej
  • Štipku čierneho mletého korenia
  • 0,5 lyžičky kari korenia
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • Soľ (nie veľa)
  • 1 lyžica dijonskej horčice

príprava

  1. Vezmite hlbokú misku a nalejte do nej jogurt. Pridajte obe papriky, soľ, horčicu, čierne korenie, cesnakový prášok a kari korenie. Premiešame.
  2. Mäso vložte do marinády – mäsko musí byť celkom pokryté marinádou. Nádobu zakryte.
  3. Dajte mäso do chladničky na celú noc a potom pečte, vyprážajte, grilujte, alebo varte obvyklým spôsobom.

Samozrejme môžete zoznam prísad na marinádu obmieňať, najmä čo sa týka korenín. Napríklad kurkuma nielenže urobí mäso chutnejším, ale dá mu aj zlatú kôru.

marinované korenie

Chuť a aróma sa bude oveľa výraznejšia, keď sa do zmesi pridáte koriander, mätu, šalviu, tymián, rozmarín, majoránku a bazalku.

Ďalšie recepty

Marinované rezne v jogurtovom cestíčku

Potrebujeme:

1 kg kuracích rezňov

200 g strúhaného syra

200 g strúhanky

150 g masla

Marináda:

200 g bieleho jogurtu

1 lyžicu horčice

4 strúčiky cesnaku

2 vajcia

1 lyžicu citrónovej šťavy

1/3 lyžičky chilly korenia

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame. Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na jednotlivé rezne. Mäso naložíme do marinády a vložíme na minimálne 1 hodinu do chladničky (ideálne na noc).

Marinované kuracie prsia obalíme v strúhanke zmiešanej so syrom. Takto obalené kuracie kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý kúsok uložíme plátok masla.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40-45 minút.

Čertovské rezne v jemne pikantnej marináde

Potrebujeme:

5 plátkov bravčového karé

11 lyžičiek solamylu

1 lyžičku mletej rasce

4 strúčiky cesnaku pretlačeného alebo nastrúhaného

1 lyžicku kari

4 väčšie vajcia

2 lyžice majoránky

1 lyžičku pálivej papriky

Postup:

Plátky mäsa naklepeme. V miske zmiešame rozšľahané vajíčka s ostatnými prísadami a do tejto zmesi naložíme mäso. Prikryjeme fóliou a vložíme na celý deň marinovať do chladničky.

Potom jednoducho opražíme na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame s prílohou podľa chuti.

Ak máte radi ešte výraznejšiu chuť cesnaku, pridajte 1-2 strúčiky nakrájané na plátky aj počas smaženia.

Pivná marináda

Potrebujeme:

4 lyžice sójovej omáčky

100 ml medu

200 ml piva

2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku červenej sladkej papriky

1 vetvičku rozmarínu

Postup:

Zmiešame a nalejeme na mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Potom stačí už len upiecť.

Pikantná marináda

Potrebujeme:

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

3 strúčiky cesnaku nakrájan= nadrobno

30 ml citrónovej šťavy

Soľ, pálivá červená paprika

Postup:

Cibuľu a cesnak zmiešame, pridáme soľ, korenie a citrónovú šťavu. Pridáme aj kúsky mäsa a necháme marinovať aspoň 6 hodín.

Vínová marináda

Potrebujeme:

400 ml červeného vína

8 lyžíc olivového oleja

1 vetvičku rozmarínu

Soľ, korenie a sušený tymián

Postup:

Všetky suroviny majú mať izbovú teplotu, len ich zmiešame a necháme v marináde marnovať mäso 30 minút.

Chilli marináda

Potrebujeme:

2 cibule

4 lyžice oleja

Soľ, chilli, papriku

2 bobkové listy

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme ostatné prísady a zmiešame s mäsom. Necháme marinovať aspoň 6 hodín.

Talianska marináda

Potrebujeme:

25 ml citrónovej šťavy

5 lyžíc olivového oleja

1 lyžičku cesnakového prášku

Soľ, zmes talianskeho korenia

Postup:

Na túto marinádu by malo byť mäsko nakrájané na plátky. Všetky prísady na marinádu zmiešame a prekladáme striedavo s plátkami mäska.

Exotická na štíhlu líniu

Potrebujeme:

1 grepfruit

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice medu

2 lyžice vínneho octu

200 ml vody

Postup:

Cesnak a cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme šťavu z grepfruitu a ďalšie prísady. Necháme marinovať 4 hodiny.

Extra chutná marináda

Expresná marináda na mäso

Potrebujeme:

2 vajcia

1 polievkovú lyžicu horčice

½ lyžice zemiakového škrobu

1 lyžicu slnečnicového oleja

1 lyžičku soli

2 lyžičky sezamových semienok

½ lyžičky červenej papriky

1/2 lyžičky čierneho korenia

Postup:

Príprava je skutočne jednoduchá, stačí zmiešať všetky prísady a potom do marinády pridať mäso. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke marinovať cez noc. Alebo marinádu pripravte ráno a popoludní sa môžete tešiť na perfektne ochutené mäso Mäso by sa malo marinovať minimálne 5-6 hodín.