plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pečieme najlepšie domáce pagáče: Zbierka 23 top receptov, ktoré viete pripraviť aj o polnoci – fantastická chuť a vonia celá kuchyňa!

Máte radi pagáče? My veľmi a preto sme rozhodli zozbierať 11 najobľúbenejších receptov na pagáčiky v rôznych príchutiach a prevedeniach. Vyskúšajte napríklad voňavé maslové pagáčiky, tie s medvedím cesnakom, alebo mini pagáčiky bez kysnutia, hotové za par minút.ň

Maďarské oškvarkové pagáče

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky preosiatej
2 balenia prášku do pečiva
20 dkg bravčovej masti
4 celé vajcia
2 lyžičky soli
trochu mleté ​​korenie (alebo iné korenie)
trochu kyslej smotany
50 dkg oškvarkov

Postup:

Do múky nasypeme prášok do pečiva, soľ, rozdrobíme tuk, pridáme vajcia a uhetieme jednotné cesto – podľa potreby pridáme kyslú smotanu.
Po hnetení cesto natiahneme, posypeme škvarkami, prípadne aj koreninami. Cesto preložíme – zo strán do prostriedku a necháme aspoň pol hodiny na chladnom mieste v chladničke. Potom ho natiahneme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a vykrojíme pagáčiky.
Ak máte čas, cesto môžete rovnako 2-3x preložiť, ale ak nestíhate, už po prvom preložení vykrajujeme.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180-200 stupňov. Doba pečenia: asi pol hodiny. V závislosti od rúry môžete potrebovať aj menej času.

Lenivé pagáče z kyslej smotany

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 tuk na pečenie
  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie
  • tuk na vymastenie plechu

Postup:

Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

Syrové pagáčiky

Potrebujeme:

250 g Hera

250 g syr tvrdý (nastrúhať)

250 ml smotana kyslá

2  vajcia

500 g polohrubej múky

2 ks prášok do pečiva

1 lyžička soli

1 vajce na potretie

Postup:

Všetky suroviny zmiešame na cesto,rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme pagáčiky (môžete akékoľvek tvary), kladieme na plech vystlaný papierom na pečenia, potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžeme pridať aj rascu alebo semienka). Pečieme asi 12 minút pri teplote 170 stupňov.

Najlepšie oškvarkové pagáče

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

250 g masla alebo palmarínu

1 žĺtok

400 ml vlažného mlieka

1 vajce

5 lyžičiek soli

1 kocku čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

450 g oškvarkov – mletých

3 lyžice masti

Na potretie:

Vajce

Postup:

Na pracovnú dosku alebo do misky nasypeme múku. V strede urobíme jamku do ktorej nasypeme cukor, rozmelíme droždie a zalejeme teplým mliekom.

Keď vyjde kvások, vmiešame do múky a pridáme aj 1 lyžicu masti, zmäknuté maslo, celé vajce, soľ, zvyšné mlieko. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.

Cesto poprášime múkou a preložíme do misky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Mleté škvarky zmiešame so zvyšnou masťou – ak sú málo slané dochutíme soľou.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát a potrieme 1/3 oškvarkovej zmesi. Následne cesto preložíme – spodný a vrchný okraj smerom do stredu a pravý a ľavý okraj smerom do stredu. Obrátime a necháme 10 minút odpočívať. Tento postup ešte dvakrát zopakujeme.

Potom, ako necháme cesto posledný krát odpočívať, rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 – 1,5 cm a z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – môžeme použiť pohár alebo vykrajovátko. Na vrch pagáčikov môžeme otlačiť mriežku na pretláčanie zemiakov, aby sme získali pekný mrežovaný vzor.

Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ich na plechu ešte podkysnúť (15-20 minút). Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatistohnedé.

Necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé.

Pagáče s medvedím cesnakom

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

100 ml mlieka

150 g kyslej smotany

1 vajce

250 g margarínu alebo masla

150 g tvarohu

3 lyžičky soli

Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku

1 vajce na potretie

Postup:

V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.

V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh. Vajcie rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial). Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.

Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu.

Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme. Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm.  Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.

Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta. Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.

Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.

Strapaté bambino pagáčiky

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 g masla

2 žĺtky

300 ml kyslej smotany

Soľ

Náplň:

200 g Bambina

150 g pomazánkového masla

150 g najemno nastrúhaného syra

Soľ, kvapka citrónovej šťavy

1 strúčik cesnaku

Na obaľovanie:

200 g syra

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné cesto, to zabalíme do fólie a dáme aspoň na 20-30 minút odležať do chladničky (ideálne na hodinu).

V inej miske si zmiešame všetky prísady na náplň a tiež odložíme do chladničky.

Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát a vykrajujeme kolieska, dobre sa s ním rpacuje, takže to pôjde od ruky.

Kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a dáme piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 190 stupňov.

Hotové kolieska necháme vychladnúť a potom plníme náplňou – spájame vždy dva kusy. Potom každý takto naplnený pagáčik obalíme v najemno nastrúhanom syre.

Mäkučké pagáče z cmaru, bez kysnutia

Bez kysnutia, bez čakania: Mäkučké pagáče z cmaru, hotové za 30 minút!

Potrebujeme:

2 a ½ šálky hladkej múky

½ šálky masti

1 a ¼ šálky cmaru

2 lyžice mlieka

1 lyžicu cukru

1 lyžicu prášku do pečiva

2 lyžičky soli

½ lyžičku jedlej sódy

Maslo na potretie

1 šálka = 230 ml

Postup:

Z tejto dávky vám vyjde približne 12-14 menších sušienok.

Najskôr si rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia.

Potom v miske zmiešame suché prísady a do tejto zmesi postupne vmiešame masť a vmiešame do suchých prísad – zmes bude mať drobivú konzistenciu.

Potom v ceste urobíme jamku a do tej postupne lejeme cmar. Miesime, kým cesto nezíska hladkú štruktúru (ak je cesto príliš husté alebo naopak riedke, pridáme cmar alebo naopak múku).

Cesto rozvaľkáme na tenší plát a vyrezávame z neho kruhy. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme mliekom a pečieme 13-15 minút, alebo kým nie sú na povrchu zlatisté.

Hneď po dopečení môžeme potrieť maslom.

Pagáče s cibuľou a bravčovou masťou

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 lyžicu husacieho sadla

100 ml mlieka

1 lyžičku cukru

40 g čerstvého droždia

1 vajce

200-300 ml kyslej smotany (podľa konzistencie cesta)

2-3 ks červenej cibule

3 lyžičky soli

Na mazanie:

Husacie sadlo

Na potretie:

1 rozšľahané vajce

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno a orestujeme na troche husacej masti. Necháme vychladnúť.

Z vlažného mlieka, cukru a rozmeleného droždia prirpavíme kvások.

Múku zmiešame s masťou, vajíčkom, kvásom a smotanou. Vypracujeme jednotné hladké, pružné cesto.

Cesto na pracovnej ponaťahujeme (alebo rozvaľkáme) potrieme tenkou vrstvou masti a cibuľkou. Teraz začneme s prekladaním cesta. Najskôr prekladáme zľava doprava. Ľavú časť cesta zložíme najskôr približne na 2/3 a potom celkom preložíme smerom doprava. Rovnako potupujeme pri skladaní zhora nadol. Ide o to, aby sa náplň čo najlepšie dostala do cesta.

Cesto uložíme na chladné miesto približne na 1 hodinu.

Potom cesto rozvaľkáme, opäť potrieme masťou a posypeme cibuľkou. Opäť preložíme ako predtým a necháme opäť odpočívať 1 hodinu v chladničke alebo na chlaldnom mieste.

Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 – 1,5 cm a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky pomocou pohára. Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Zemiakovo-syrové pagáče

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky

250 g hladkej múky

350 ml teplého mlieka

250 g zemiakov uvarených v šupke

150 g strúhaného parmezánu

2 žĺtky

100 ml oleja

2 lyžičky cukru

2 lyžičky soli

7g sušeného droždia

Na potretie:

1 vajce

Strúhaný parmezán

Voliteľné: sezamové semienka

Postup:

Pripravíme si kvások. Do mlieka pridáme 3 lyžice múky, droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások. Necháme 25-30 minút podkysnúť.

Potom pridáme všetky ostatné ingrediencie a vymiešame hladké vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme a nastrúhame naň uvarené vychladnuté zemiaky. Cesto preložíme (všetky stany zahneme smerom do stredu). Necháme kysnúť, rozvaľkáme a posypeme strúhaným parmezánom. Potom opäť preložíme a necháme 15-20 minút stáť. Cesto preložíme a rozvaľkáme ešte 2x.

Potom cesto zovaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom, syrom a semienkami a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte chvíľu podkysnúť.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.

Plnené pagáče

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

200 g masla

30 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

150 ml teplého mlieka

2 lyžičky soli

Náplň:

Menšiu plechovku kukurice

150 g šunky nakrájanej na kúsky

1 ks taveného syra v črievku

4 lyžice kyslej smotany

Na potretie:

1 vajce

1 lyžicu kyslej smotany

Strúhaný syr

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Kvások zmiešame s múkou, soľou a rozpusteným maslom. Vypracujeme mäkšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme kruhy – potrebujeme párny počet.

V miske zmiešame syr, šunku, scedenú kukuricu a kyslú smotanu. Zmes navrstvíme do stredu každého kruhu a prikryjeme druhým kruhom. Okraje dobre zatlačíme, aby sa pagáčiky nerozpadli.

Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom zmiešaným so smotanou, posypeme syrom a a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov, kým povrch cesta nie je zlatistý.

Jednoduché syrové pagáče bez kvasníc

Najjednoduchšie syrové pagáče bez kvasníc

Potrebujeme:

250 g masla alebo margarínu

300 g čerstvého syra (alebo hrudkovitého plnotučného tvarohu, prípadne iného mäkkého syra)

400 g hladkej múky

2 lyžičky soli

1 vajce na potretie

Sezamové semienka na posypanie

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vymiešame jednotné cesto a necháme ho na noc v chladničke.

Na druhý deň deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Potom cesto preložíme (všetky 4 strany smerom do stredu) a opäť rozvaľkáme a hrúbku 1 cm. Pomocou pohára vykrajujeme z cesta jednotlivé pagáčiky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Prvotriedne zemiakové pagáče

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

2 žĺtky

40 g droždia – čerstvého

700 ml vlažného mlieka

2 lyžičky soli

200 ml slnečnicového oleja

Náplň:

250 g dobre vychladeného masla

3 väčšie zemiaky

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode.

V miske zmiešame cukor s časťou vlažného mliekom a pridáme rozdrobené droždie. Počkáme, kým vyjde kvások.

Keď kvások vyjde pridáme múku, soľ, žĺtky a zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré miesime, kým sa neprestane lepiť na ruky. Postupne do cesta pridávame olej a miesime, kým sa olej celkom nevstrebe do cesta. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.

Medzitým  uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a rozdelíme na 3 časti. Rovnako rozdelíme na 3 časti aj vychladené maslo.

Vykysnuté cesto rozložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru štvorca. Na povrch cesta nastrúhame jednu časť strúhaných zemiakov a nastrúhame jednu časť masla. Potom všetky strany cesta zavinieme smerom do stredu. Cesto obrátime a necháme 15-20 minút podkysnúť. Po uplynutí tohoto času celý postup zopakujeme, opäť necháme podkysnúť a potom zopakujeme posledný – tretíkrát.

Keď sme cesto poslednýkrát preložili – necháme ho ešte 15-20 minút podkysnúť a zatiaľ si prirpavíme plech a rúru nastavíme na 200 stupňov.

Potom cesto rozvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme jednotlivé pagáčiky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom vystlaný plech tak, aby mali medzi sebou dostatočné rozostupy.

Pagáčiky vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov, kým nie sú na povrchu zlatisté a chrumkavé.

Mäkučké syrové pagáče

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

250 g masla alebo margarínu

400 g mäkkého syra (čerstvý syr, feta, alebo ako náhradu môžeme použiť tvaroh)

1 lyžičku soli (ak používame syr feta, soľ vynecháme)

1 kocku droždia

100 ml vody

1 lyžičku cukru

1 vajce

Mlieko podľa potreby

Postup:

Droždie rozmelíme v 100 ml vody, pridáme cukor a počkáme, kým vyjde kvások. Potom pridáme múku, margarín, syr a soľ.  Ak je cesto príliš husté, pridáme doň mlieko. Vypracujeme jednotné hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.

Cesto rozvaľkáme na čo najtenší plát a potom zrolujeme do rolky. Potom znovu rozvaľkáme a z cesta vykrajujeme vykrajovátkom alebo pomocou pohára. Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať, kým sa rúra zahreje.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.

Zemiakovo-maslové pagáče

Potrebujeme:

800 g polohrubej múky

1 vajce

1 lyžičku soli

50 g čerstvého droždia

100 ml rastlinného oleja

300 g zemiakov

250 g zmäknutého masla

300 ml mlieka

1 lyžičku kryštálového cukru

1 vajce na potretie

Postup:

Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor, 1 lyžicu múky a necháme vyjsť kvások.

Zemiaky uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, soľ, olej, maslo, vajce a kvások. Vypracujeme jednotné hladké cesto

Cesto prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť približne 1 hodinu.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme, rpeložíme na polovicu a necháme 20 minút vykysnúť. Potom rozvaľkáme, preložíme na polovicu a opäť necháme 20 minút vykysnúť. Tento postupo zopakujeme ešte 1x.

Cesto potom opäť rozvaľkáme a vykrajujeme z neho jednotlivé pagáčiky, ktoré na vrchu zatlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov – aby sme získali mriežkovaný vzor na povrchu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Francúzske cibuľové pagáče

Francúzske cibuľové pagáče z lístkového cesta

Potrebujeme:

3 lyžice masla

1 lyžicu oleja

2 stredne veľké cibule

Pivo

2 hárky lístkového cesta

1/3 šálky strúhaného tvrdého syra

1 rozšľahané vajce na potretie

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov.

Maslo zmiešame na panvici s olivovým olejom a necháme rozpustiť.

Pridáme krájanú cibuľu a niekoľko minút dusíme.

Potom pridáme trochu piva a premiešame. Môžeme pridať štipku soli.

Z hárkov cesta vykrojíme kruhy pomocou pohára – z každého hárku 9 kruhov.

9 kruhov cesta premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý navrstvíme restovanú cibuľu a strúhaný syr.

Následne prikryjeme zvyšnými kruhmi cesta a po bokoch zatlačíme vidličkou. Potom každá kúsok popicháme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 15 – 20 minút. Video postup nájdete TU.

Rýchle jogurtové pagáče

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

7 g sušeného droždia

250 g masla

2 žĺtky

200 ml jogurtu

1 lyžičku soli + na posypanie

Semienka na posypanie (sezamové, ľanové…)

Postup:

Múku zmiešame s droždím a pridáme maslo nakrájané na kocky. Pridáme aj ostatné ingrediencie a vypracujeme nelepivé hladké cesto.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát (nie príliš tenký), z ktorého vykrajujeme jednotlivé pagáčiky.

Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa zahreje, necháme pagáčiky odpočívať na plechu.

Pagáčiky potrieme rozšľahanými bielkami, posypeme soľou a semienkami.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút, alebo kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Mini-pagáčiky z kyslej smotany

Potrebujeme:

40 g čerstvého droždia

1 lyžičku krupicového cukru

100 ml teplého mlieka

600 g hladkej múky

2 lyžičky soli

250 g masla

1 celé vajce

250 g kyslej smotany

Na potretie:

1 rozšľahané vajce

100 g strúhaného údeného syra

Postup:

Najskôr si z mlieka, 1 lyžičky múky, droždia a cukru si pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme zvyšok múky, nakrájané maslo, smotanu, soľ, vajce a pridáme kvások. Vypracujeme mäkšie, nie príliš husté cesto, ktoré drží tvar. Cesto necháme odpočívať na teplom mieste po dobu minimálne jednej hodiny.

Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a začneme prekladať (preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu. Necháme 15 minút odpočívať a tento postup zopakujeme ešte 2x.

Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče. Na vrch môžeme odtlačiť mriežku na pretláčenie zemiakov. Nakoniec potrieme žĺtkom a kým sa nám zahreje rúra, necháme odpočívať na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatisté. Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.

Rýchle šunkovo-syrové pagáčiky

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

1 lyžičku kryštálového cukru

1 lyžicu prášku do pečiva

100 g masla

240 ml mlieka

1 vajce

200 g strúhaného syra

150 g šunky nakrájanej nadrobno

Zväzok pažítky nakrájanej nadrobno

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva a vychladeným maslom nakrájaným na kocky. V samostatnej miske rozšľaháme vajce s mliekom a cukrom a potom vmiešame do múčnej zmesi. Pridáme krájanú šunku, pažítku, syr a vymiesime jednotné cesto. Podľa chuti môžeme pridať soľ.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý približne 1,5 -2 cm.

Pohárom vykrajujeme z cesta jednotlivé pagáčiky, ktoré preložíme na plech vymastený trochou oleja alebo vyložený papierom na pečenie.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220 stupňov približne 18 minút.

Jednoduché pagáčiky bez kysnutia

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 masla (alebo tuku na pečeni)

1 téglik kyslej smotany

1 bal. kypriaceho prášku do pečiva

1 lyžičku soli

Na potretie:

1 žĺtok

Na posypanie:

Sezamové semienka

Postup:

Príprava nemôže byť jednoduchšia. Všetky suroviny Je dôležité, aby mali izbovú teplotu) spojíme a vymiešame hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 1 cm a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky (pomocou vykrajovátka alebo pohára).

Pagáčiky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody. Posypeme sezamovým semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút (pagáčiky sledujte, pretože každá rúra pečie inak. Keď budú na povrchu zlatisté, z rúry ich vyberte).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes