Zbierka 21 receptov na najlepšie veľkonočné zákusky a dezerty!

2318

Veľkonočné sviatky sú takmer za dverami a ak sa pomaly chystáte na pečenie veľkonočných dezertov, máme pre vás niekoľko skvelých tipov. Vyskúšajte napríklad neodolateľné žĺtkové rezy alebo makovú roládu s fantastickým citrónovým krémom. Z tejto chutnej zbierky si určite vyberiete!

Orechové rezy bez gramu múky

Potrebujeme:

Cesto:

6 vaječných bielkov

200 g mletých vlašských orechov

200 g kryštálového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Štipka mletej škorice

Štipka soli

Krém:

400 ml mlieka

1 bal. vanilkového pudingu

150 g masla

100 g práškového cukru

Na ozdobu:

50 g mletých orechov

Postup:

Bielky ušľajáme so štipkou soli. Keď vznikne jemná mäkká pena, postupne začne pridávať cukor a ušľaháme do pevného krému – snehu, ktorý drží tvar. Nakoniec primiešame mleté orechy a škoricu.

Hmotu rozdelíme na 2 časti a pripravíme si dva plech rovnakých rozmerov (29×35 cm) a vystelieme ich papierom na pečenie.Na plechy rovnomerne navrstvíme bielkovú hmotu. Oba plechy upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, po dobu 15 minút.

Cesto pečieme oddelene, ak máte teplovzdušnú rúru, môžete piecť aj naraz. Keď je cesto upečené, necháme ho trochu vychladnúť, potom opatrne obrátime a odstránime papier na pečenie. Cesto je pomerne krehké, postupujeme preto veľmi opatrne.

Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme ho mierne vychladnúť. Medzitým si ušľaháme zmäknuté maslo s cukrom do nadýchanej hmoty a tú postupne vmiešame do pudingu.

Vychladené krehké cesto rozdelíme na polovice – získame tak 4 pláty cesta. Krém rovnako rozdelíme na 4 časti.

Jeden plát cesta umiestnime na plochú tácku, navrstvíme krém a takto pokračujeme tak, že získame 4 vrstvy cesta a 4 vrstvy krému. Vrch posypeme drvenými orechmi a rezy a dezert vložíme na niekoľko hodín vychladiť do chladničky.

Čudo z jedného vajíčka

Potrebujeme:

1 vajce

1 šálka cukru

1 šálku mlieka

1 šálku mletých orechov

½ šálky oleja

1 šálku polohrubej múky

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. prášku do pečiva

Plnka:

150 g zmäknutého masla

600 ml mlieka

5 lyžíc cukru

2 bal. vanilkového pudingu

Postup:

Vajíčko vyšľaháme s cukrom do peny. Potom za stáleho miešania pridáme olej, mlieko, múku, orechy, vanilkový cukor a prášok do pečiva.

Plech na pečenie (20 x 30 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 minút pri teplote 180 stupňov. Keď je cesto hotové necháme ho vychladnúť.

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a potom postupne pridávame vychladnutý puding. Hotový krém navrstvíme na cesto a uhladíme. Nakoniec posypeme koláč strúhanou čokoládou, kokosom alebo mletými orechmi. Prípadne môžeme ozdobiť šľahačkou.

Francúzsky krémeš

Potrebujeme:

Náplň:

1 liter mlieka

8 vajec

300 g kryštálového cukru

100 g hladkej múky

1 vanilkový lusk (môžeme nahradiť 1 lyžičkou vanilkového extraktu)

25 g želatíny v prášku

Šlahačková vrstva:

400 ml smotany na šľanahie (33%)

2 lyžice práškového cukru

1 bal stužovaču do šľahačky

Poleva:

½ lyžičky rozpustnej kávy

5 lyžíc mlieka

200 g kryštálového cukru

70 g masla

1 bal. lístkového cesta

Plech na pečenie 36 x 24 cm

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na polovicu  a rozvaľkáme na dva tenké pláty.

Pláty popicháme vidličkou a upečiemie dozlatista vo vyhriatej rúre (pri teplote 180 stupňov približne 15 minút).

Pripravíme si krém. Žĺtky vyšľajáme s polovicou cukru do peny. Postupne pridáme múku, vanilku a 150 ml mlieka. Vyšľaháme hladkú hmotu.

Z bielkov a zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh.

700 ml mlieka preložíme do hrnca a dáme na plameň. Keď sa mlieko zohreje postupne doň vmiešame žĺtkovú hmotu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý puding.

Do zvyšného mlieka nasypeme želatínu, necháme napučať a následne rozpustíme zahrievaním na plameni (podľa návodu na obale).

Želatínu necháme chvíľu vychladnúť a následne opatrne vmiešame do snehu. Sneh potom vmiešame do ešte horúceho žĺtkového pudingu a vymiešame nadýchaný krém.

Nakoniec si pripravíme polevu. Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme cukor a za stáleho miešania varíme približne 9 minút. Vypneme plameň a do horúcej zmesi vmiešame maslo a dôkladne premiešame. Mali by sme získať hladkú karamelovú hmotu.

Karamel natrieme na jeden upečený plát cesta a ten nakrájame na kocky.

Na celý plát cesta navrstvíme ešte teplý krém, uhladíme a necháme vychladnúť.

Zo smotany, cukru a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku, ktorú navrstvíme na vychladnutý krém. Nakoniec krémeš rovnomerne pokryjeme štvorčekmi lístkového cesta s polevou.

Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme servírovať.

Londýnske rezy

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

120 g práškového cukru

5 žĺtkov

1/2 bal. prášku do pečiva

200 g masla

Na vrch:

5 bielkov

200 g práškového cukru

120 g mletých orechov

Ďalej

Domáci lekvár

Nasekané orechy navrch

Postup:

V miske si zmiešame všetky prísady na cesto a navrstvíme ho na klasický plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.

Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút.

Cesto necháme chvíľu vychladnúť, zatiaľ si pripravíme sneh. Bielky ušľaháme s cukrom (pridávame postupne) a nakoniec do snehu opatrne vmiešame aj mleté orechy.

Na cesto natrieme lekvár a rovnomerne navrstvíme sneh, posypame orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov ešte 15 minút.

Tvarohovo-maková roláda

Potrebujeme:

10 bielkov

150 g práškového cukru

100 g hladkej múky

50 g mletého maku

½ bal. prášku do pečiva

Štipku soli

Náplň:

1 lyžicu kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

500 g tvarohu – jemného

1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)

Postup:

Tvaroh vmiešame s oboma druhmi cukru, pridáme 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor a múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút – keďže každá rúra pečie inak, je potrebné sledovať povrch cesta a vybrať vtedy, keď je zlatistý.

Z upečeného cesta odstránime papier a následne ho opatrne zrolujeme do navlhčenej utierky a necháme vychladnúť.

Keď cesto vychladne, natrieme naň krém a opäť zrolujeme. Hotovú roládu necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.

Rýchly, mäkučký a neuveriteľne chutný „gumený zákusok“!

Potrebujeme:

½ l mlieka

1 šálku cukru (200 ml)

250 g hladkej múky

3 lyžice oleja

4 lyžice ľubovolného džemu

2 lyžice kakaa

2 lyžičky jedlej sódy

Náplň:

½ l mlieka

150 g kryštálového cukru

6 lyžíc hladkej múky

2 val. vanilkového cukru

200 g masla

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame a pomocou šľahača a pri nízkych otáčkach vymiešame hladké cesto. Cesto by malo mať konzistenciu podobnú ako cesto na lievance.

Cesto navrstvíme na 4 rovnako veľké plechy – 20×30 cm – vystlané papierom na pečenie (prípadne pečieme postupne na jednom plechu).

Cesto pečieme pri teplote 180 stupňov 5-8 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť. Či je cesto upečené ľahko skúsite tak, že naň zatlačíte prstom a cítite pružnú „gumennú“ konzistenciu – je elastické, ale netrhá sa. S upečeným cestom sa ľahko manipuluje.

Na krém rozmiešame 50 g cukru, vanilkové cukre a múku v mlieku a uvaríme hustý puding. Puding môžete uvariť aj z pudingových práškov a cukru, prípadne z múky, gustinu a cukru – je to len na vás.

Zmäknuté maslo ušľaháme so zvyšným cukrom do peny a opatrne vmiešame do vlažného pudingu.

Teraz jednoducho navrstvíme na pláty a naskladáme na seba.

Nakoniec ozdobíme zvyšným krémom, šľahačkou alebo čokoládovou polevou. Recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Parížsky krém

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

100 g kakaa

500 g masla

350 g kryštálového cukru

Postup:

Do hrnca nalejeme smotanu s cukrom. Preložíme na plameň a privedieme do varu – to je základ pre budúci krém – smotana musí zovrieť a cukor v nej musí byť rozpustený.

Vriacu tekutinu zložíme z plameňa a pridáme kakao. Dôkladne rozmiešame metličkou.

Takto pripravenú zmes necháme poriadne vychladnúť. Potom do tejto zmesi pridáme maslo (ideálne nakrájané na menšie kúsky) a celú zmes vyšľaháme. Šľahanie krému trvá približne 13-15 minút. Správne ušľahaný krém má nadýchanú konzistenciu (ako pena) a že je hotový spoznáme tak, že zbledne a zväčší svoj objem – vtedy môžeme prestať šľahať. Pozor aby ste krém neprešľahali tak, že bude až príliš riedky.

Používame na plnenie tort, do rolád, závinov, na zákusky a vynikajúci je aj na vianočné cukrovinky (napríklad na parížske rožky či do laskoniek).

Tango rezy bez pečenia

 

Potrebujeme:

760 g hladkej múky

1 bal. vanilkového pudingu

350 g práškového cukru

100 g zmäknutého margarínu

2 vajcia

1 bal. prášku do pečiva

150 ml mlieka

Krém:

250 g masla

200 g práškového cukru

1,2 l mlieka

4 bal. vanilkového pudingu

Na vrch:

Detské piškóty

150 g horkej čokolády a 2-3 lyžice masla

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme jednotné cesto. Cesto rozdelíme na 3 časti, každú z nich rozvaľkáme a pečieme na obrátenom plechu 10 minút pri teplote 150 stupňov so zapnutým ventilátorom.

Z pudingových práškov, 50 g práškového cukru a mlieka uvaríme puding. Zvyšný cukor ušľaháme s maslom a túto hmotu vmiešame do vychladnutého pudingu.

Na plech (30×35 cm) uložíme 1 plát upečeného cesta a navrstvíme 1/3 krému, takto pokračujeme vo vrstvení – poslednú vrstvu tvorí krém. Na krém uložíme detské piškóty a nalejem polevu z rozpusteného masla a čokolády.

Zákusok je vhodné uložiť na celú noc do chladničky stuhnúť.

Populárne orechové rezy

Potrebujeme:

5 vajec

150 g mletých orechov

150 g práškového cukru

200 g polohrubej múky

100 ml vlažného mlieka

1 bal. kypriaceho prášku

100 ml oleja

Pár kvapiek rumu na upečené cesto

Na krém:

1-2 lyžice rumu

750 ml mlieka

2 bal. vanilkového pudingu

2 lyžice rumu

250 g masla

150-200 g práškového cukru

2 lyžice polohrubej múky

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom do penovej, svetlej hmoty. Pridáme mlieko, olej a postupne aj sypké prísady (múku, orechy aj prášok do pečiva).

Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múkou a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút – cesto otestujeme špáradlom a keď je upečené, necháme vychladnúť.

Z pudingových práškov, múky a mlieka uvaríme puding, zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty. Do maslovej zmesi pridáme aj rum a postupne j vmiešavame do vychaldntého pudingu.

Cesto pokvapkáme rumom rozkrojíme na polovicu a jeden plát cesta potrieme ½ krému. Prikryjeme druhým plátom a opäť naň navrstvíme zvyšný krém. Nakoniec posypeme nadrobno nasekanými orechmi a necháme celkom vychladnúť.

Tvarohovo-kaková roláda

Potrebujeme:

Cesto:

2 lyžice polohrubej múky

2 lyžice kakaa

2 lyžice kryštálového cukru

3 vajcia

½ bal. prášku do pečiva

Náplň:

1 vajce

400 g jemného tvarohu

3 lyžice cukru

50 ml kyslej smotany (10%)

1 bal. vanilkového cukru

1-2 banány

Na ozdobu:

Práškový cukor

Ďalej budeme potrebovať:

Plech na pečenie s rozmermi 26 x 37 cm

Postup:

Najskôr si pripravíme náplň. V miske zmiešame všetky ingrediencie na náplň a vypracujeme hladkú hmotu. Necháme bokom a začneme s prípravou cesta.

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Do tejto hmoty postupne všľaháme múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý následne opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Pripravíme si plech na pečenie s rozmermi (26 x 37 cm), ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na plech vylejeme tvarohovú náplň. Na náplň potom nalejeme kakaové cesto.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-18 minút.

Upečené cesto s tvarohovou náplňou preložíme na navhlčenú utierku posypanú práškovým cukrom. Na kraj uložíme olúpaný banán a zrolujeme.

Necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať. Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Krupicovo-šľahačkové kocky

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

350 g zaváraných čerešní aj s nálevom

8 lyžíc krupice

3 lyžice kryštálového cukru

Krém:

2 bal. vanilkového pudingu

800 ml mlieka

3 lyžice kryštálového cukru

250 g masla

Na vrch:

500 ml šľahačky

Stužovač do šľahačky

Postup:

Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a každú rozvaľkáme na tenký plát (na plech s rozmermi 25x35cm).

Jeden plát upečieme vcelku, druhý nakrájame na štvorce a takto upečieme.

Do misky prelejeme šťavu zo zaváraných čerešní, krupicu a cukor – privedieme do varu. Pridáme zavárané čerešne a všetko spolu chvíľu varíme, aby hmota dostatočne zhustla.

Z mlieka pudingových práškov a 50 g cukru uvaríme puding. Zvyšný cukor ušľaháme s maslom a túto zmes vmiešame do vychladnutého pudingu.

Na celý plát cesta navrstvíme najskôr čerešňovú hmotu, potom pudingový krém a nakoniec ušľahanú šľahačku so stužovačom.

Na vrch uložíme nakrájaný plát cesta.

Grófske kocky

Potrebujeme:

Na žlté cesto:

4 vajcia

4 lyžice kr. cukru

4 lyžice hladkej múky

½ bal. prášku do pečiva

Na kakaové cesto:

8 vajec

8 lyžíc kr. cukru

8 lyžíc hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

2 lyžice kakaového prášku

Na krém:

3 bal. čokoládového pudingu

1 l mlieka

9-10 lyžíc kr. cukru

1 lyžica kakaového prášku

200 g masla

Postup:

Žĺtky ušľaháme s 3 lyžicami cukru do svetlej penovej hmoty, postupne pridáme múku a prášok do pečiva. Bielky ušľaháme so zvyšným cukrom do hustej peny (počas šľahania pridajte niekoľko kvapiek studenej vody, bude mať ešte lepšiu konzistenciu). Žĺtkovú hmotu a sneh opatrne spojíme a cesto navrstvíme na vymastený a vysypaný plech (30×40 cm). Pečieme vo vyhratej rúre pri teplote 180 stupňov približne 10-15 minút.

Čokoládové cesto sa pripraví podobne ako žlté cesto, avšak s tým rozdielom, že do cesta sa primieša kakao a cesto rozdelíme na polovicu a upečieme z neho 2 pláty cesta (pečieme na dvoch plechoch). Upečené pláty necháme vychladnúť.

Z mlieka pudingových práškov a ½ cukru uvaríme hustý puding. Kým puding chladne, zmäknuté maslo ušľaháme so zvyšným cukrom a túto zmes vmiešame do vychladnutého pudingu. Vďaka maslu získa puding nadýchanú konzistenciu.

Na jeden plát kakaového cesta navrstvíme 1/3 krému, prikryjeme žltým cesto, navrstvíme 1/3 krému, prikryjeme druhým kakaovým plátom a zvyšným krémom. Časť krému môžeme odložiť bokom na záverečné zdobenie.

Zákusok necháme vychladiť a podávame posypané kakaom, strúhanou čokoládou, alebo kokosom.

Najlepší bielkový krém do veľkonočných dezertov

Toto je bezpochyby najlepší recept na bielkový krém!

Potrebujeme:

250 g kryštálového cukru

80 ml vody

3 bielky

Štipku kyseliny citrónovej

Postup:

Opatrne oddelíme bielky od žĺtkov – pri príprave bielkového krému je vždy dôležité, aby sa do bielkov nedostala ani malá časť žĺtka.

Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme vodu a preložíme na silnejší plameň. Za stáleho miešania privedieme k varu, keď sa zmes začne variť, znížime teplotu na minimum.

Z hmoty potrebujeme uvariť sirup. Či je sirup dostatočne pripravený zistíme tak, že ho kvapneme do studenej vody. Sirup by mal pri kontakte s vodou držať tvar a mali by sa z neho dať formovať takého guľôčky.

Túto konzistenciu získame približne po 15 minútach varenia. Následne do sirupu pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame.

Teraz vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Sirup ešte horúci pomaly vmiešame do snehu – ja som ho vliala hneď, ako som ho odstavila z plameňa.

Keďže sirup bielkovú hmotu zohreje, je nutné aby sme ju opäť nechali dostatočne vychladnúť – ja som mala misku s krémom položenú blízko okna a v lete som používala malý ventilátor. Je však dôležité, aby sme krém pri nízkych otáčkach šľahali aj počas chladnutia – trvá to asi 15 – 20 minút.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Oblíž prst

Nesmrteľný zákusok „Oblíž prst“: Odskúšaný a ten najlepší recept!

Potrebujeme:

Na cesto:

5 vajec

50 g práškového cukru

5 lyžíc studenej vody

200 g kryštálového cukru

1 lyžicu kakaa

½ bal. prášku do pečiva

160 g polohrubej múky

Krém:

500 ml mlieka

4 lyžice hladkej múky

5 žĺtkov

1 bal. vanilkového cukru

250 g masla

100 g práškového cukru

Na vrch:

5 bielkov

200 g kr. cukru

1 citrón – šťavu

Postup:

Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky, z bielkov a práskového cukru ušľaháme tuhý sneh. V miske si ušľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme aj vodu a postupne aj sypké prísady. Nakoneic primiešame opatrne aj sneh a vymiešame jednotné cesto, ktoré preložíme na pelch vymastený a vysypaný múkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je dostatočne upečené. Otestujeme špáradlom.

Z mlieka, múky a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Potom zložíme z plameňa, vmiešame žĺtky – jedno po druhom, opäť preložíme na plameň a miešame, kým nevznikne krásne lesklý, hustý krém. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krému.

Nad parou si nakoniec ušľaháme bielky s cukrom a šťavou z citróna. Keď je krém tuhý, zložíme z plameňa. Na vychladnuté cesto navrstvíme najskôr žltý krém a potom aj sneh. Uhladíme a necháme vychladiť. Pred podávaním posypeme čokoládou.

Čerešňovo-šľahačková torta na plechu

Potrebujeme:

3 vajcia

3 lyžice hladkej múky

3 lyžice kryštálového cukru

Na pudingový krém:

1 pohár zaváraných čerešní

1 lyžicu kr. cukru

1 bal. zlatého klasu

1 lyžicu masla alebo margarínu

Na šľahačkový krém:

300 ml smotany na šľahanie

200 g jemného tvarohu (môžeme nahradiť mascarpone alebo hustou kyslou smotanou)

2 lyžice práškového cukru

Rumovú arómu:

1 stužovač do šľahačky

Ďalej budeme potrebovať:

20 dlhých piškót

Postup:

Žĺtky ušľaháme s cukrom do svetlej hmoty. Postupne pridáme múku a nakoniec opatrne aj tuhý sneh, ktorý sme si ušľahali z bielkov. Navrstvíme na plech (21×31 cm) vystlaný alobalom a pečieme v dobre vyhriatej rúre ( 250 stupňov), kým cesto nie je na povrchu zlatisté – trvá to približne 8 min minút – cesto je tenké a bude upečené rýchlo.

V 150 ml čerešňovej šťavy  rozmiešame pudingový prášok tak, aby nevznikli hrudky. Zmiešame so zvyškom šťavy (celkovo bolo šťavy 350 ml), pridáme trochu škorice a varíme, kým hmota nezhustne. Potom pridáme cukor, čerešne, maslo a na slabom plameni miešame, kým sa cukor nerozpustí. Necháme celkom vychladnúť.

Nakoniec si pripravíme krém. Zo smotany, cukru a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku. Do šľahačky vmiešame tvaroh (tvaroh je dobré predtým prepasírovať cez sitko, má nadýchanejšiu konzistenciu).

Na cesto navrstvíme vychladnutý čerešňový puding a uložíme naň piškóty. Nakoniec navrstvíme šľahačkový krém a posypeme kakovým práškom.

Necháme dobre vychladnúť a môžeme podávať. (Ideálne je, ak koláč dáme na celú noc do chladničky). Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Rada na záver: Neváhajte s krémom experimentovať, namiesto tvarohu môžete použiť vychladnutý vanilkový alebo smotanovým puding, smotanu, mascarpone alebo biely jogurt.

Jemné vanilkové pečivo

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

500 g masti

200 ml bieleho jogurtu

1 šálku kryštálového cukru

2 bal. vanilkového cukru

Na posypanie:

1 bal. vanilkového cukru

Práškový cukor

Na náplň:

Džem, marmeládu…

Postup:

Masť zmiešame s jogurtom a oboma druhmi cukru. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý približne 5 mm. Vykrajovátkom alebo skleneným pohárom vyrezávame jednotlivé tvary – záleží len na vás, či budete mať kolieska, kvietky alebo iné tvary.

Vykrojené tvary preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 150 stupňov 15 minút – všimnite si, že nie sú na povrchu dozlatista opečené.

Potom stačí lepiť dva kúsky dohromady pomocou ľubovolného džemu alebo marmelády. Posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.

Žerbó rezy

Nesmrteľné „Žerbó“ rezy!

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g hery alebo masla

50 g práškového cukru

1 vajce

2 žĺtky

20 g čerstvého droždia

3 lyžice mlieka (cca 100 ml)

Štipku sódy bikarbóny

Štipku soli

Plnka:

250 g mletých vlašských orechov

150 ml vody

1 bal. vanilkového cukru

150 g kryštálového cukru

Pár kvapiek rumu

Ďalej budeme potrebovať:

300 g ríbezľového džemu (prípadne iného)

200 g čokoládovej polevy – na povrch

Postup:

Zákusok je pripravený na plechu s rozmermi 27×37 cm.

Najskôr si pripravíme cesto. Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku. Osiatu múku zmiešame s cukrom, vajíčkom, žĺtkami a herou. Pridáme rozmiešané droždie, sódu, soľ a vypracujeme jednotné, hladké cesto.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme natenko – na rovnako veľké pláty cesta.

Prvý plát cesta opatrne prenesieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou. Plát cesta potrieme tenkou vrstvou džemu.

Pripravíme si plnku Vodu preložíme na plameň a zmiešame s oboma druhmi cukru. Privedieme do varu a keď sa cukor rozpustí zložíme z plameňa. Primiešame orechy, rum, kôru z citróna a premiešame. Zmes necháme vychladnúť.

Na plát s ríbezľovým džemom navrstvíme ½ plnky a prikryjeme druhým plátom. Ten opäť potrieme džemom, zvyšnou plnkou a prikryjeme posledným plátom. Popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút – každá rúra pečie inak, preto cesto počas pečenia kontrolujeme.

Upečený koláč necháme vychladnúť a pomocou druhého plechu obrátime – spodná časť bude navrchu. Zalejeme čokoládovou polevou a môžeme podávať.

Na krájanie úhľadných a rovnako veľkých kúskov môžete použiť perfektný trik s kuchynskou mriežkou.

Orechové hniezda

Potrebujeme:

200 ml vody

200 g práškového cukru

150 g margarínu/masla

100 g horkej čokolády

150 g mletých vlašských orechov

250 g drvených maslových sušienok/piškót

Na obaľovanie:

Mleté orechy

Na plennie:

Nutellu

Postup:

Do hrnca s hrubším dnom nalejeme vodu, maslo a cukor. Preložíme na plameň a za stáleho miešania rozpustíme.

Drvené sušienky a mleté oriešky spojíme v miske, potom túto zmes zmiešame s rozpustenou čokoládovou hmotou. Dôkladne premiešame.

Z hmoty tvarujeme guľôčky – mokrými rukami. Guľôčky obaľujeme v mletých orieškoch.

Guľôčky ukladáme na plech vystlaný alobalom alebo papierom na pečenie. V každom kúsku spravím druhou stranou varešky otvor, do ktorého navrstvíme náplň.

gjMôžeme podávať okamžite.

Poznámka: namiesto orechov môžete zvoliť obaľovanie v strúhanom kokose.

Parížske rožky

Potrebujeme:

4 bielky

300 g práškového cukru

150 g mletých vlašských orechov

30 g hladkej múky

Plnka:

4 vajcia

200 g kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

250 g masla

2 lyžice kakaa

Poleva:

Rozpustená čokoláda s maslom

Postup:

Biely ušľaháme s práškovým cukrom. Potom preložíme nad paru a šľaháme, kým hmota zhustne (že má krém správnu konzistenciu spoznáme podľa toho, že ho naberieme na lyžičku a on nesteká – trvá to približne 20 minút). Potom pridáme múku, orechy a všetko spolu prešľaháme.

Zložíme z pary a necháme 15 minút odstáť – krému bude počas chladnutia ešte viac hustnúť.

Potom krém navrstvíme do cukrárenského vrecka a na mastný papier na pečenie dávkujeme jednotlivé tvary rožtekov.

Rožteky je najlepšie piecť v teplovzdušnej rúre nastavenej na 50 stupňov. Cesto sa môže sušiť pomerne dlho, treba ho preto pravidelne kontrolovať.

Pripravíme si kém. Vajcia ušľaháme s oboma druhmi cukru do peny a preložíme do vodného kúpeľa. Šľaháme, kým krém nie je dostatočne hustý a nezačne sa lepiť na okraje misy. Ku koncu primiešame do krému kakao. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach ho všľaháme do kakaového krému.

Keď sú rožteky dostatočne vysušené vyberieme ich z rúry a pomocou cukrárenského vrecka na ne navrstvíme kakaový krém. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

Nakoniec si pripravíme polevu. Čokoládu rozpustíme s trochou oleja alebo masla vo vodnom kúpeli. Vrchnú časť rožtekov jednoducho namáčame do rozpustenej polevy a necháme stuhnúť.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Báječné kocky s pudingovým krémom a šľahačkou

Potrebujeme:

Na cesto:

7 bielkov

7 lyžíc kryštálového cukru

7 lyžíc polohrubej múky

½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

Krém:

1 l mlieka

2 bal. vanilkového alebo smotanového pudingu

7 žĺtkov

8 lyžíc cukru

4 lyžice hladkej múky

250 g masla

500 ml smotany na šľahanie 33%

1 stužovač – voliteľné

Postup:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do snehu počas šľahania postupne pridávame cukor a nakoniec aj múku s práškom do pečiva. Vznikne vám pevné bielkové cesto, ktoré drží tvar. Cesto rovnomerne navrstvíme na plech (30×40 cm) vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov  približne 20 minút.

750 ml mlieka prelejme do hrnca a preložíme na mierny plameň, necháme zahriať. Zatiaľ si v samostatnej miske rozšľaháme žĺtky s cukrom, mliekom, pudingovým práškom a múkou. Túto zmes nalejeme do zohriateho mlieka a za stáleho miešania privedieme do varu. Miešame, kým krém dostatočne nezhustne. Varenie krému vyžaduje trochu trpezlivosti, môže to trvať aj 20 minút, avšak výsledok je fantastický a rozhodne stojí za to! Krém zložíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť. Do ešte teplého krému primiešame zmäknuté maslo.

Keď krém vychaldne, navrstvíme ho na vychladnuté bielkové cesto.

Zo smotany ušľaháme šľahačku (môžeme pridať aj stužovač, aby šľahačka lepšie držala tvar).

Šľahačku navrstvíme na krém a uhladíme. Vrch zákusku môžeme ozdobiť mandľovými lupienkami, strúhanou čokoládou, strúhanými orechmi alebo drvenými maslovými sušienkami.

Zákusok vložíme vychladiť do chladničky na niekoľko hodín, ideálne na celú noc.

Oblátkové rezy

Kinder rezy z tortových oplátok

Potrebujeme:

600 g sušeného mlieka

800 g práškového cukru

200 ml vody

250 g masla

100 g čokolády

3 ks tortových oplátok

Postup:

Z cukru a 200 ml vody uvaríme sirup.

V miske vyšľaháme maslo so sušeným mliekom.

Teplý sirup zmiešame s maslovou hmotou tak, že sirup tenkým prúdom postupne vlejeme do maslovej hmoty. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.  Výslednú hmotu rozdelíme na dve polovice. Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a zmiešame s jednou polovicou hmoty.

Necháme vychladnúť a potom začneme vrstviť. Na oblátku nanesieme tmavý krém, preložíme oplátkou a navrstvýme biely krém. Nakoniec prikryjeme posledným kusom oplátky. Zaťažíme a necháme stuhnúť v chladničke.

Vanilkové rožteky z pudingového cesta

Potrebujeme:

440 g hladkej múky

220 g zmäknutého masla

150 g práškového cukru

80 g vanilkového pudingu

1 bal. vanilkového cukru

4 žĺtky

4 lyžice mlieka

Práškový cukor – budeme v ňom obaľovať hotové mesiačiky

Postup:

Do väčšej misky vložíme všetky suroviny – múku, maslo, cukor, pudingový prášok, žĺtky a mlieko. Z hmoty ušľaháme hladké cesto, z ktorého postupne tvarujeme jednotlivé mesiačiky.

Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov, 15 minút.

Mesiačiky necháme vychladnúť a potom ich obalíme v práškovom cukre.

Orechové košíky

Orechové košíčky s lekvárom

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

100 g práškového cukru

4 žĺtky

250 g masla alebo margarínu

Náplň:

400 g mletých vlašských orechov

300 g práškového cukru

4 bielky

100 g lekváru alebo marmelády

Postup:

V miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto – a vypracujeme hladké a pružné cesto. Potom cesto preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát – hrubý 3-4 mm. Košíky na pečenie vymastíme maslom a do vnútra vložíme cesto tak, aby pokrývalo okraje aj dno košíčkov.

Do košíkov navrstvíme 1 lyžičku lekváru – alebo marmelády. V miske zmiešame orechy s práškovým cukrom a snehom z bielkov. Túto zmes navrstvíme na na lekvár. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov približne 15-20 minút.

Témy:


Pridajte svoj komentár