Chlebík, pizza a tie najlepšie koláče: Zbierka 21 receptov na hrnčekové pochúťky, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Hrnčekové recepty sú veľmi obľúbené. Môže za to nielen rýchla a jednoduchá príprava obľúbenou hrnčekovou metódou, ale aj rôzne variácie obľúbených surovín, ktorých výsledkom sú vynikajúce dezerty. Tieto pochúťky zvládne pripraviť skutočne každý, nepotrebujete na ne váhu, odmerku a ani hodiny času. Toto je zbierka našich najlepších receptov.

Hrnčekový chlebík pre začiatočníkov

Výborný chlebík z hrnca, aj pre úplných začiatočníkov: Bez váhy, bez odmerky, bez miesenia!

Potrebujeme:

3 šálky hladkej múky

1,5 šálky vlažnej vody

1 lyžičku sušeného droždia

1 lyžičku soli

...

Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ, ľanové semienka…

Postup:

Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske. Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.

Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu. Misu alebo hrniec vložíme do rúry a necháme vyhriať na 230 stupňov. Hrniec v rúre napcháme vyhriať aj s pokrievkou.

Cesto si preložíme na papier na pečenie a vložíme do horúceho hrnca z rúry. Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami a môžeme spraviť aj pár zárezov žiletkou. Prikryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút. Potom zložíme a necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15-20 minút.

Potom necháme vychladnúť a môžeme si vychutnávať domáci chlebík.

Hrnčekové cesto na buchty a koláče

Potrebujeme:

1 hrnček=250 ml

2 – 2,5 hrnčekov hladkej múky

1 hrnček mlieka

2 lyžice olivového oleja

1 lyžičku cukru

1 lyžicu sušeného droždia

1 lyžičku soli

Postup:

V miske zmiešame ½ šálky teplého mlieka (alebo vody), pridáme sušené droždie, cukor. Premiešame a počkáme 5-10 minút. Potom pridáme do tejto zmesi múku, olej, soľ a zvyšné mlieko. Pomocou šľahača s nadstavcom na cesto, vymiešame jednotné cesto. Cesto necháme odpočívať 10 minút. Môžeme s ním pracovať hneď, odložiť do chladničky (cesto vydrží v chladničke po dobu 3 dní), alebo zamraziť. Používame na prípravu slaných alebo sladkých pochúťok.

Hrnčekové cesto na pizzu

Toto vás zachráni vždy, keď vás prepadne chuť na domácu pizzu: Bleskové hrnčekové cesto bez čakania!

Potrebujeme (hrnček=250 ml):

1 hrnček hladkej múky

1/3 hrnčeka teplej vody

1 lyžicu oleja

1 kopcovitú lyžičku sušeného droždia

½ lyžice medu

1 lyžičku soli

1 lyžičku cesnakového prášku

Obloha:

Paradajková omáčka

Syr

Kukurica, šunka, slanina, šampiňóny – prípadne iné prísady podľa chuti

Postup:

Teplú vodu zmiešame s medom a droždím. Keď vyjde kvások, pridáme múku, olej, soľ a cesnakový prášok. Vypracujeme hladké cesto a necháme 5 minút odpočívať. Potom cesto rozdelíme na 3 časti a každú roztiahneme (rozvaľkáme) do tvaru kruhu.

Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie, prípadne vymastíme trochou oleja a uložíme naň kúsky cesta. Potrieme omáčkou, posypme obľúbenou oblohou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 15 minút. Tesne pred koncom pečenia posypeme syrom.

Hrnčekový chlebík z dvoch druhov múky

Potrebujeme:

2 šálku polohrubej múky

1 šálku žitnej múky

1 šálku žitnej chlebovej múky

2 šálky studenej vody

1 lyžičku celej rasce

2 lyžičky soli

1 lyžičku octu

½ lyžičky sušeného droždia

Na odmeranie surovín používate vždy hrnček s rovnakým objemom!

Potrebujeme:

V samostatnej miske zmiešame suché prísady a dôkladne premiešame. Pridáme vodu, ocot a premiešame vareškou. Vznikne nám riedke cesto. Cesto posypeme múkou, prikryjeme a necháme cez noc kysnúť (ideálne by malo cesto kysnúť 12-15 hodín).

Vykysnuté cesto premiešame, opäť posypeme múkou a necháme ešte 30 minút odstáť. Zatiaľ si pripravíme rúru a kastról v ktorom budeme chlieb piecť.

Rúru nastavíme na 230 stupňov a vložíme do nej vyšší hrniec (priemer približne 23 cm). Horúci hrniec z rúry vyberieme a vyklopíme doň cesto (pomocou stierky alebo varešky). Hrniec nie je potrebné mastiť ani vystielať papierom.

Hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do vyhriatej rúry. Chlebík pečieme 30 minút prikrytý pokrievkou. Potom teplotu znížime na 210 stupňov, odstránime pokrievku a pečieme ešte približne 20 – 30 minút.

Upečený chlieb jednoducho vyklopíme z hrnca – ide to jednoducho, chlebík sa neprichytí.

Hrnčeková knedľa

Bez kysnutia a váženia: Expresná hrnčeková knedľa!

Potrebujeme:

2 hrnčeky polohurubej múky

1 hrnček teplej vody

1 ks staršieho rožka nakrájaného nadrobno

1 lyžičku soli

½ bal. prášku do pečiva

1 ks žĺtok

Poznámka: na odmeranie surovín používajte hrnček s rovnakým objemom

Postup:

Rožok zalejeme vodou a pridáme žĺtok, múku, prášok do pečiva a soľ. Premiešame vareškou tak, aby nám vzniklo jednotné cesto.

Cesto rozdelíme na polovicu a každú vyformujeme do tvaru knedle. Necháme 10-15 minút odpočívať a zatiaľ si do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu.

Knedle pred vložením do vriacej vody opláchneme studenou vodou, aby nepopraskali. Varíme 7 minút z každej strany.

Po 14 minútach vyberieme a prepichneme vydličkou, vďaka čomu unikne prebytočná para.

Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Hrnčekové pizza muffiny

Hrnčekové Pizza muffiny s expresnou prípravou!

Potrebujeme:

Šálka = 200 ml

1 šálku hladkej múky

1 šálku mlieka

Soľ podľa chuti

1 väčšie vajce

½ šálky strúhanej mozzarelly

½ šálky nadrobno nakrájanej šunky

1 bal. prášku do pečiva

½ lyžičky sušeného oregana

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a oreganom, pridáme mlieko zmiešané s vajíčkom. Nakoniec pridáme aj šunku, syr, dobre premiešame a necháme a stáť 10 minút.

Potom cesto navrstvíme do vymastených formičiek na muffiny. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Mozzarella sa vo vnútri kováčikov krásne roztečie, čo môže pôsobiť, akoby vnútro nebolo dostatočne upečené. Nemusíte sa však obávať, sú správne upečené a rozpustený syr im len pridá na chuti!

Hrnčekový ryžový nákyp

Hrnčekový ryžový nákyp: Najlepší a najrýchlejší!

Potrebujeme:

4 vajcia

2 šálky mlieka

1 šálku vody

200 g kryštálového cukru

2 lyžice masla alebo margarínu

2 šálky ryže

Strúhanú citrónovú kôru z 1/2 citróna

1 bal. vanilkového cukru

Štipku soli

Na oblohu:

Marhuľový džem, zavárané marhule alebo iné voocie

Na vymazanie plechu:

Maslo a strúhanku

Postup:

Vodu zmiešame s mliekom a cukrom. Do tejto zmesi pridáme ryžu umyjeme a uvaríme.

Keď je ryža takmer uvarená, pridáme soľ. Dovaríme a necháme vychladnúť.

Žĺtky ušľaháme s vanilkovým cukrom a maslom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.

Vychladnutú ryžu zmiešame so žĺtkovou zmesou a nakoniec primiešame aj sneh.

Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Navrstvíme ryžovú zmes a vložíme do vyhriatej rúry. Ak chcete pridávať ovocie, cesto je dobré rozdeliť na dve polovice. Najskôr do formy navstvíme jednu časť cesta, potom ovocie a druhú časť cesta.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 minút.

Upečený nákyp potrieme džemom. Ja ho podávam aj s čokoládovým pudingom. Je to skutočne fantastické!

Hrnčekový makovník s fantastickým krémom

Najlepší recept na hrnčekový makovník s úžasným krémom: Najťažšie je počkať, kým sa dopečie!

Potrebujeme:

1 šálku mletého maku

1 šálku hladkej múky

1 šálku práškového cukru

1 lyžičku prášku do pečiva

1 šálku mlieka

1 vajce

2 lyžice oleja

1a 1/2 – 2 šálky  zaváranych čerešní alebo višní

Na krém:

1 bal. pudingu – zlatého klasu

3 lyžice cukru

400 ml čerešňovej šťavy

Postup:

Čerešne zlejeme zo šťavy a necháme odkvapkať.

V šálke s objemom 250 ml odmeriame múku, mak a práškový cukor – všetky suché prísady potom zmiešame v miske. Do suchých prísad pridáme olej, vajce, mlieko a vymiešame hladké cesto.

Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múku. Na cesto uložíme čerešne.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne pol hodinku.

Medzitým pripravíme náplň. Čerešňovú šťavu zmiešame s cukrom a preložíme na plameň. Časť šťavy odložíme bokom a rozmiešame v nej pudingový prášok. Keď zmes na plameni zovrie, pridáme puding a varíme, kým zmes nezhustne.

Čerešňový puding potom necháme vychladnúť.

Upečené cesto vyklopíme z plechu a necháme vychladnúť. Ostrým nožom prerežeme na polovicu, naplníme krémom a prikryjeme druhou polovicou cesta.

Necháme odstáť aspoň hodinu a môžeme podávať.

Expresný hrnčekový koláčik z jogurtu

Čokoládová fantázia: Expresný hrnčekový koláčik z jogurtu, bez vajec a hotový v okamihu!

Potrebujeme:

(1 šálka=200 ml)

2 šálky hladkej múky

2 šálky kryštálového cukru

½ hrnčeka oleja

2 šálky bieleho jogurtu

2 lyžičky jedlej sódy

2 lyžičky kakaového prášku

Poleva:

5 lyžičiek cukru

10 lyžíc mlieka

100 g masla

100 g čokolády

1 lyžička rumu – voliteľné

Postup:

V miske zmiešame múku, cukor, sódu bikarbónu a kakao. Postupne primiešavame jogurt, olej a vymiešame hladkú hmotu bez hrudiek. Okrúhlu formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nalejem do nej cesto. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 30 minút.

V kastróliku zmiešame všetky prísady na polevu a necháme rozpustiť. Ešte horúci koláč nakrájame vo forme na kocky. Polevu nalejeme na ešte horúci koláč. Necháme stuhnúť, vychladnúť a môžeme servírovať.

Výborný jablčník

Bleskový dezert bez váhy a odmerky: Krupicový jablčník s orechmi a čokoládou!

1 hrnček = 200 ml

Potrebujeme:

1 hrnček pšeničnej kurupice

½ hrnčeka kryštálového cukru

½ hrnčeka oleja

½ hrnčeka mlieka

1 bal. prášku do pečiva

3 vajcia

4 nastrúhané jablká

1 hrnček mletých orechov

Glazúra:

100 g horkej čokolády

3 lyžice oleja

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Postupne pridávame všetky ostatné ingrediencie a úplne nakoniec primiešame do cesta orechy a jablká.

Cesto navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút.

Upečený koláč zalejeme rozpustenou čokoládou s olejom a necháme stuhnúť.

Šťavnatý hrnčekový jalbčník za pár drobných

Ak doma nájdete 3 jablká, pustite sa do tohto dezertu: Šťavnatý hrnčekový jalbčník za pár drobných!

Potrebujeme:

2 vajcia

1 šálku kr. cukru

1 šálku oleja

1 šálku mlieka

1 šálku pšeničnej krupice

1 šálku mletých orechov (môžete vyskúšať aj kokosovú múčku)

3 lyžice kakaa

1 bal. prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

3 väčšie jablká

Na vrch:

1,5 šálky mlieka

½ šálky kr. cukru

200 g tmavej čokolády

100 g margarínu alebo masla

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom a vanilkou. Primiešame mlieko, olej a nastrúhané jablká. Nakoniec pridáme aj sypkú zmes – krupicu, kakao, orechy a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame tak, aby vznikla jednotná zmes. Plech na pečenie vymastíme a navrstvíme naň cesto – pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.

Na prvú polevu zmiešame mlieko s cukrom, 50 g margarínom a 100 g čokolády. Preložíme na plameň a keď sa zmes celkom rozpustí, nalejeme na upečené cesto a necháme vsiaknuť.

Zvyšnú čokoládu zmiešame so zvyšným margarínom a navrstvíme na vychladnutý koláč. Vložíme do chladničky a po niekoľkých hodinách môžeme podávať.

Hrnčekový smotanovo-krupicový bochník

Hrnčekový smotanovo-krupicový bochník

Nadýchaný bochník z krupice a lahodnej kyslej smotany. Môžete ho doplniť obľúbeným ovocím, alebo pripraviť ako chutné raňajkové pečivo, či použiť ako korpus na tortu. Tú lahodnú chuť si zamilujete! :-)

2 (1)

Potrebujeme:

1 šálku krupice

1 šálku hladkej múky

1 šálku kyslej smotany

1/2 – 3/4 šálky kryštálového cukru

2 vajcia

120 g zmäknutého masla

1/2 lyžičky jedlej sódy

1 lyžičku octu

Štipku soli

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Potom pridáme kyslú smotanu, maslo a dobre všetko premiešame.

V miske zmiešame krupicu s múkou a postupne vmiešame do vaječnej zmesi. Nakoniec pridáme soľ a ocot so sódou. Vymiešame hladké cesto.

Cesto navrstvíme do do vymastenej a krupicou vysypanej formy a uhladíme. Podľa cuti môžeme pridať ovocie, orechy,sušené hrozienka…

Pečieme pri teplote 200 stupňov 30- 40 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Hrnčekový makový koláč

Hrnčekový makový koláč

Mak je sám o sebe veľmi zdravou potravinou, predovšetkým vďaka vysokému obsahu vápnika. Okrom toho, je však aj veľmi chutný, obzvlášť v domácich makových dezertoch. Vyskúšajte napríklad nadýchaný makovník, ktorý pripravíte obľúbenou hrnčekovou metódou.

Potrebujeme:

4 vajcia

125 g masla

1 hrnček kryštálového cukru

1 hrnček mletého maku

1 hrnček hladkej múky

1 lyžicu prášku do pečiva

Mleté vlašské orechy – podľa chuti

Postup:

Do kastróla nalejeme vodu (alebo mlieko) a nasypeme do nej mak. Preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 20 minút odpočívať. Následne mak scedíme.

V samostatnej miske rozšľaháme žĺtky s cukrom a maslom. Postupne primiešame vychladnutý mak a múku s práškom do pečiva. V ďalšej miske ušľaháme z bielkov a štipky cukru tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Cesto navrstvíme do okrúhlej formy na pečenie, ktorú sme si vymastili maslom. Vrch môžeme posypať orechmi.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-40 minút.

Hrnčeková šľahačková bublanina

Šľahačkové cesto ako pavučinka: Vyskúšajte fantastickú hrnčekovú bublaninu s čučoriedkami!

Potrebujeme:

3 šálky polohrubej múky

4 vajcia

1 šálku smotany na šľahanie

2 šálky kr. cukru

1 bal. prášku do pečiva

250 g umytých čučoriedok

1 šálka = 250 ml

Postup:

Vajcia s cukrom ušľaháme do peny, postupne pridávame smotanu a celú zmes dôkladne prešľaháme. Napokon postupne za stáleho miešania pridáme aj sypké prísady a vymiešame jednotné cesto.

Cesto navrstvíme na plech s rozmermi 30 x 40 cm, ktorý sme si vymastili a vysypali múkou. Na cesto uložíme ovocie.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180-190 stupňov asi 20 minút, alebo kým povrch bublaniny nie je zlatistý.

Upečený koláčik posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Len 5 minút: Vyskúšajte úžasne jednoduchý hrnčekový koláč

mak-kolacna-case-9c1cc8375140b7ce54dba439316312bf_view_l

Vynikajúca chuť a úžasne jednoduchá príprava. Doprajte si skvelý dezert, ktorý pripravíte skutočne bleskovo – v priebehu 5 minút. Potom stačí vložiť do rúry a o chvíľu si môžete užívať chutný a voňavý dezert.

Potrebujeme:

1 hrnček kryštálového cukru alebo trstinového

1 hrnček rastlinného oleja

2 hrnčeky bieleho jogurtu

2 hrnčeky polohrubej múky

2 hrnčeky mletého maku

4 žĺtky

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. prášku do pečiva

Poleva:

150 g horkej čokolády

2 lyžice masla

Poznámka: 1 hrnček = 250 ml

Postup:

Je to skutočne veľmi jednoduché. Pripravíme si väčšiu misku a v nej dôkladne zmiešame všetky suroviny. Vymiešame jednotné cesto.

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút (cesto môžeme otestovať dreveným špáradlom).

Hotový koláčik necháme vychladnúť. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme čokoládu s maslom a polevu natrieme na koláč.

Bielky si odložte na iný chutný koláčik.

Hrnčekový čerešňovo-makový koláč

21198-kolac-sa-makom-i-visnjama_zoom

Vynikajúci koláčik, ktorý pripravíte za pár minút. Ak máte radi kombináciu lahodného makového cesta, šťavnatého ovocia a skutočne jednoduchej prípravy, tento dezert je pre vás tým pravým.

Potrebujeme:

2 hrnčeky mletého maku

1 hrnček kryštálového cukru

2 hrnčeky polohrubej múky

2 hrnčeky zaváraných čerešní (alebo višní)

1 hrnček mlieka

100 ml šťavy z čerešní

2 vajcia

10 lyžíc roztopeného masla

1 bal. prášku do pečiva

Postup:

Rúru nastavíme na 170 stupňov. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom. Do zmesi pomaly vmiešame múku s práškom do pečiva, mlieko, maslo a čerešňovú šťavu. Nakoniec do zmesi pridáme mak a čerešne.

Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne ho vymastíme a vysypeme múkou).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov 30 minút.

Necháme vychladnúť a koláčik posypeme práškovým cukrom.

Rýchly hrnčekový koláč bez vajec

brzi-kolac-bez-jaja-sa-dzemom

Máte chuť na niečo dobré, bez zdĺhavého pečenia a zložitej prípravy? Vyskúšajte rýchly hrnčekový koláč z voňavého čokoládového cesta.

Potrebujeme:

1 šálka = 200 ml

1 šálku oleja

2 šálky vody

2 šálky cukru

4 šálky hladkej múky

20 g prášku do pečiva

6 lyžíc kakaa

1 lyžičku rumového extraktu

400 g slivkového džemu

1 lyžičku mletej škorice

Na posypanie:

Mleté vlašské orechy

Potrebujeme:

Múku zmiešame s kakaom, cukrom, práškom do pečiva a škoricou.

V inej miske zmiešame olej, vodu, rumový extrakt a džem. Mokré ingrediencie spojíme so suchými a vymiešame jednotné cesto. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený a vysypaný múkou.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 35 minút (dĺžka pečenie závisí aj od rúry).

Koláč podávame nakrájaný na kocky a posypaný orechmi.

Hrnčekový koláč s jahodami

image-4-3

Jahodovú sezónu si musíme užiť naplno, pretože zo šťavnatého červeného ovocia sa môžeme tešiť len raz do roka. Ak máte práve teraz vo svojej kuchyni čerstvé jahody, máme pre vás skvelý tip, ako ich zužitkovať. Pripravte si vynikajúci jahodový koláčik, ktorý zvládnete pripraviť raz-dva!

Potrebujeme:

1 šálka = 250 ml

2 väčšie vajcia

½ šálky slnečnicového oleja

2 a ½ šálky polohrubej múky

½ bal. prášku do pečiva

1 šálku mlieka

1 šálku kryštálového cukru

300 g čerstvých jahôd

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva. Vajcia ušľaháme s cukrom od peny, postupne pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor a nakoniec múku s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto uložíme jahody nakrájané na plátky.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Hrnčekový citrónový koláč

Hrnčekový citrónový koláč

Svieži koláč s úžasnou citrónovou vôňou. navyše, jeho príprava je skutočne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.

Potrebujeme:

1 hrnček masla (studeného) – cca 250 g

½ šálky kryštálového cukru

2 šálky pohlohrubej múky

Na citrónovú náplň:

1 šálku kryštálového cukru

¼ šálku hladkej múky

4 vajcia

2 citróny (budeme potrebovať kôru aj šťavu)

Postup:

Plech s rozmermi 23 x 33 cm vystelieme papierom na pečenie.

Maslo nakrájame na kocky a vyšľaháme spolu s cukrom na haldkú hmotu. Postupne primiešame múku a vypracujeme jednotné cesto.

Cesto rozvaľkáme na tenký plát a uložíme na pripravený plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Kým sa cesto pečie pripravíme si citrónový krém. Vajcia vyšľaháme vo vodnom kúpeli s cukrom. Keď zmes získa penovú konzistenciu postupne primiešame citrónovú šťavu, kôru a múku. Vymiešanú hladkú hmotu zložíme z vodného kúpeľa a necháme približne 7-10 minút odpočívať.

Potom hmotu natrieme na upečené cesto a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte 20-25 minút.

Upečený koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

5-minútový makovník

5-minútový koláč: Vyskúšajte luxusný hrnčekový makovník bez práce!

Potrebujeme:

3 hrnčeky hladkej múky

1,5 hrnčeka kryštálového cukru

1 bal. prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

1 vajíčko

¾-1 hrnček oleja

2 hrnčeky mlieka

1 a ½ šálky mletého maku

2 lyžice marmelády

Na vrch:

100 g horkej čokolády

30 g masla

Postup:

Všetky prísady jednoducho zmiešame v miske a vymiešame hladké cesto. Cesto vylejeme na plech vystlaným papierom alebo vymastený tukom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Prirpaavenosť cesta skontrolujeme dreveným špáradlom.

Makovník necháme vychladnúť a môžeme poprášiť cukrom, alebo potrieť čokoládovou polevou (čokoláda s maslom).

Hrnčekové čoko-kocky

Poleva aj cesto z jednej várky: Bleskové čokoládové kocky pripravené za menej ako 10 minút!

Potrebujeme:

1 šálku kryštálového cukru

1 šálku hladkej múky

1 šálku mlieka

½ šálky rastlinného oleja

2 vajcia

4-5 lyžíc kakaového prášku nesladeného

1 lyžicu prášku do pečiva

½ lyžičky vanilkovej arómy

Hrsť nadrobno nasekaných orechov

1 šálka = 250ml

Postup:

V miske ušľaháme cukor s mliekom, kakaom a olejom. Zmes, ktorá nám vznikla rozdelíme na dve polovice (jednu menšiu, druhú väčšiu). Jednu polovicu (menšiu) necháme bokom a do druhej (väčšej) pridáme vajcia, múku s práškom do pečiva, orechy a vanilku. Vymiešame jednotné cesto.

Cesto navrstvíme na menší vymastený plech. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov približne 30 minút (otestujeme špáradlom). Koláč vyberieme z rúry a po niekoľkých minútach nalejeme navrch zvyšnú čokoládovú hmotu. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Hrnčeková kefírová bublanina

Jemná hrnčeková bublanina z kefírového cesta

Potrebujeme:

1 hrnček kefíru

2 hrnčeky polohrubej múky

½ hrnčeka oleja

2 vajcia

1 bal. kypriaceho prášku

Čerešne alebo iné ovocie

Postup:

Pripravíme si plech na pečenie s rozmermi 25 x 35 cm a rúru nastavíme na 180 stupňov. Vajcia ušľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme ostatné prísady a vymiešame jednotné cesto. Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múkou. Na cesto uložíme ovocie a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme približne 25 minút, alebo kým povrch bublaniny nie je zlatistý.