plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zbierka 21 najlepších osviežujúcich dezertov, ktoré odporúčame pripraviť v letnom období: Vyskúšajte už dnes ku kávičke!

Ľadová smršť

Potrebujeme:

6 bielkov

7 lyžíc cukor kryštálový

7 lyžíc múka polohrubá

2 lyžičky citrónovej kôry

Krém:

7 ks žĺtky

10 lyžíc cukor kryštálový

2 bal. Zlatý klas

1 l mlieko

250 g (alebo Hera) maslo

Šťava a kôra z 1 citróna (ja dávam veľký citrón)

Dokončenie:

400 – 500 ml šľahačka na šľahanie 33%

1 – 2 bal Smetafix

Na zdobenie:

Šľahačka

Postup:

Bielky a cukor kryštál vyšľaháme do hustej peny, postupne po lyžiciach pridávame múku a zľahka premiešame.

Nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru. Vznikne nám bielkové cesto.

Plech 29 x 39 cm vyložíme papierom na pečenie, cesto rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 180 stupňov 20 minút.

Medzitým si pripravíme plnku, krém. Vaječné žĺtky, mlieko 200 ml a puding rozhabarkujeme.

Zvyšok mlieka, cukor kryštál dáme do misky a varíme. Keď mlieko zovrie, vlejeme pripravenú zmes uvaríme hladký krém.

Keď máme uvarení vmiešame doň maslo ešte za horúca, aby sa rozpustilo a úplne nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru a šťavu (trochu šťavy si môžeme odložiť bokom na pokvapkanie cesta). Dáme vychladnúť.

Na upečený korpus rovnomerne rozotrieme krém. Dáme do chladničky stuhnúť. Nakoniec si pripravíme šľahačku. Vyšľaháme a rovnomerne rozotrieme na krém. Vrch dozdobíme šľahačkou a dáme vychladnúť.

Jednoduchá torta „Mliečny sen“

Jednoduchá torta „Mliečny sen“: Najlepší tvarohový krém s ovocím a jemným cestom!

Potrebujeme:

100 g kryštálového cukru

80 g haldkej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

4 lyžičky kakaového prášku

1 vajíčko

2 lyžice oleja

100 ml kyslej smotany

250 g jemného tvarohu s nízkym obsahom tuku

100 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

200 g smotany na šľahanie

40 ml vody

20 g želatíny v prášku

250 g ovocia

Postup:

Vajce ušľaháme s cukrom do peny. Postupne pridáme kyslú smotanu a olej. Opäť dobre prešľaháme.

Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, potom po častiach pridáme sypkú zmes do kvapalnej zmesi a vymiešame hladké cesto.

Formu na pečenie vymastíme tukom a navrstvíme do nej cesto tak, aby nebolo hrubšie ako 3 cm. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút. Necháme vychladnúť.

Želatínu vložíme do studenej vody a pripravíme podľa návodu (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme).

Tvaroh ušľaháme so smotanou, práškovým cukrom a vanilkou. Šľaháme, kým nám nevznikne jednotný krém. Rozpustenú želatínu vmiešame do krému.

Vychladený korpus nakrájame na kocky (cca 2×2 cm) a preložíme do misy. Pridáme scedené ovocie.

Formu na pečenie vyložíme fóliou. Na dno navrstvíme 1/3 sušienkovo-ovocnej zmesi a zalejeme niekoľkými lyžicami krému. Toto vrstvenie opakujeme ešte 2 x. Poslednú vrstvú by mal tvoriť krém.

Tortu prikryjeme alobalom a vložíme na 5-6 hodín do chladničky stuhnúť.

Svieži čučoriedkový koláč s tvarohom

Potrebujeme:

1 vajce

250 g nízkotučný tvaroh

100 g ovsených vločiek – môžeme pomlieť

1 lyžica kakaa

Škorica podľa chuti

Náplň:

500 g nízkotučného tvarohu

1 vajce

50 ml kefíru

300 ml čučoriedok

Sladilo (med, brezový cukor)

Postup:

Všetky zložky na základňu zmiešame a vtlačíme na dno formy mastenej, alebo vyloženej papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre na teplotu 180 stupňov pečieme asi 10 minút.

Kým sa cesto pečie, zmiešame všetky prísady okrem ovocia. Na upečený korpus navrstvíme ovocie, náplň a ešte 35 minút pečieme pri rovnakej teplote.

Necháme vychladnúť a podávame.

Žlté rezy s kyslou smotanou

Potrebujeme:

4 vajcia
120 g cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 lyžička citrónovej kôry
120 g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva

Na náplň:

2 mandarínkove kompóty (hmotnosť 314 g)
1 téglik šľahačky
2 tégliky kyslej smotany (čím hustejšia, tým lepšie)
2 lyžice krupicového cukru

Na želé:

2 balenia vanilkového pudingu
šťava z oboch mandarinkových kompótov – doplnená vodou do objemu 750 ml
2 lyžice krupicového cukru

Postup:

Šľahačom šľahajte vajcia s oboma druhmi cukru najskôr pri strednej rýchlosti a potom na najvyššie, aby ste získali takmer bielu hmotu ušľahanú do peny (cukor sa úplne rozpustí). Čím viac vajcia vyšľaháme, tým kyprejšie bude cesto.

Znížime rýchlosť opäť na strednú. Do pripravenej peny po lyžičkách pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a citrónovú kôru. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto nalejeme na plech s vyššími okrajmi, vyložený papierom na pečenie. Pečte na strednej mriežke, kým korpus na povrchu nespevnie a nezíska zlatistú farbu.

Na náplň ušľaháme šľahačku, opatrne primiešame kyslú smotanu a do zmesi primiešame cukor. Vzniknutú náplň rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus, navrch poukladáme odkvapkané ovocie a necháme v chlade trochu stuhnúť. Medzitým si pripravíme ovocné želé.

Šťavu z oboch kompótov dolejeme vodou, aby sme získali 750 ml tekutiny. Pridáme cukor a vanilkový puding v prášku. Dôkladne rozmiešame a potom povaríme – výsledkom by mal byť krásne hladký krém. Keď želé trochu vychladne, nalejeme ho na náplň s mandarínkami a dáme do chladu stuhnúť.

Úžasné jahodové tiramisu

75678439_528ed699275755_680

Na tomto skvelom letnom dezerte si určite pochutná celá vaša rodina. Spravte si radosť so sviežou ovocnou verziou obľúbeného talianskeho dezertu.

Potrebujeme:

Dlhé piškóty

Jahodová vrstva

500 g jahôd

1 citrón

50 ml ovocného likéru (príp. likér podľa chuti)

60 g práškového cukru

1 lyžička kukuričného škrobu

Krém:

500 g smotanového syra alebo mascarpone

250 ml smotany na šľahanie

500 g jahodového jogurtu

350 g jahôd nakrájaných na kúsky

60 g práškového cukru

Štipka soli

Na ozdobu

Jahody nakrájané na plátky (na ozdobu)

Postup:

Jahody, likér, cukor, strúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu vložíme do misky a tyčovým mixérom rozmixujeme. Výslednú hmotu dáme na sporák a privedieme k varu. Keď jahodová hmota vrie, pridáme kukuričný škrob a varíme za stáleho miešania 3 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme v miske. V inej miske zmiešame smotanový syr s jogurtom, soľou a cukrom. Jogurtový krém zmiešame so šľahačkou. Do krému vmiešame jahody, nakrájané na malé kúsky.

Dno formy vyložíme detskými piškótami. Na piškóty navrstvíme polovicu jogurtovo-šľahačkového krému a polovicu jahodovej hmoty. Uhladíme, opäť dáme vrstvu piškót, na ne jogurtovo-šľahačkový krém a jahodovú hmotu. Vrch ozdobíme plátkami jahôd, dáme do chladničky vychladiť a môžeme podávať.

Celý recept aj fotopostupom nájdete TU.

Torta, ktorá chutí ako zmrzlina

Potrebujeme:

Na základ:

300 g rozdrvených grahamových sušienok

2 lyžice nesladeného kakaového prášku

50 g rozpusteného masla

1 lyžička sladidla podľa chuti

200 ml mlieka

Tvarohová vrstva:

250 g odtučneného tvarohu

250 ml smotany na šľahanie

Kôru a šťavu z jedného menšieho citróna

1-2 lyžice medu (príp. iného sladidla)

Vanilková vrstva:

2 bal. vanilkového pudingu

600 ml mlieka

200 ml kyslej smotany

1-2 lyžice medu

Vrch:

200 ml smotany na šľahanie

1 lyžičku vanilkovej arómy (príp. vanilkový lusk)

2 lyžičky medu (prípadne podľa chuti a toho, ako sladíte)

Postup:

Najskôr si pripravíme puding z pudingových práškov a mlieka. Do hotového pudingu vmiešame med a do vychladnutého pudingu vmiešame kyslú smotanu.

Základ torty vytvoríme spojením sušienkovej drte, kakového prášku, mlieka, rozpusteného masla a sladidla. Cesto by malo byť podobnú konzistenciu ako základ na cheescake. Cesto vtlačíme na dno tortovej formy s priemerom 28 cm, ktorú si vystelieme papierom na pečenie.

Tvaroh roztlačíme vidličkou, zmiešame so sladidlom a citrónovou kôrou. Primiešame ušľahanú šľahačku. Kak sa vám krém zdá príliš málo sladký, stačí ejdnoducho pridať sviac sladidla. Tvarohovú vrstvu navrstvíme na sušienkové cesto, uhladíme a pokračujeme vanilkovou pudingovou vrstvou.

Nakoniec si ušľaháme šľahačku, spolu s vanilkou a sladidlom. Navrstvíme na vrch torty, uhladíme a vložíme do chladničky vychladnúť.

Pred podávaním posypeme kakaom.

Krémové košíčky na letné osvieženie

Potrebujeme:

75 g strúhaného kokosu

50 g orechov (makadamiové, lieskové, vlašské…)

10 g sušených brusníc

Sladidlo podľa chuti (cukor, med, alebo stéviu)

½ lyžičky škorice

Krém:

200 g smotanového syra (prípadne jemného tvarohu)

120 ml smotany na šľanie

120 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

½ lyžičky vanilkovej arómy

20 g malín, jahôd, čučoriedok alebo iného drobného ovocia

4 pláty želatíny

10-15 kvapiek tekutého sladidla (môžete nahradiť medom, cukrom…)

Postup:

Brusnice zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu zmäknúť. Potom preložíme spolu s osotatnými prísadami na cesto do mixéra a rozmixujeme. Ak sa vám hmota zdá príliš drobivá, použite viac masla, alebo med, hmota tak bude lepšie držať pohromade.

Hmotu vtlačíme do formy na muffiny, ktorú si vymastíme trochou masla. Na dno vtlačíme cesto tak, aby nám vzniklo 12 menších muffiniek. Formu vložíme vychladiť do chladničky.

Pláty želatíny pripravíme podľa návodu na obale. Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku. Smotanový syr zmiešame s jogurtom (alebo kyslou smotanou), vanilkou a sladidlom. Nakoniec opatrne vmiešame aj šľahačku a rouzpustenú želatínu. Do krému môžeme primiešať aj kúsky čokolády – alebo iné sladké prísady, ktoré máte radi. Krém rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame rozmixované jahody.

Formu vyberieme z chladničky a na cesto navrstvíme najskôr biely a potom jahodový krém. Uhladíme a vložíme späť do chladničky, alebo do mrazničky. (V chladničke necháme vychladiť aspoň 2-3 hodiny).

Jahodový veniec bez cukru

Potrebujeme:

500 g jemného tvarohu

2 lyžice masla – zmäknutého

1 lyžičku vanilkovej arómy

2-3 lyžice medu (alebo podľa chuti)

100 g hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

1 bal. želatínového stužovača za studena

200 g jahôd

Na jahodovú vrstvu:

300 g jahôd

1 bal. jahodovej želatíny

250 ml studenej vody

Postup:

Pripravíme si formu (napríklad bábovkvú), ktorú vyložíme fóliou.  V miske zmiešame tvaroh, med, jogurt, arómu a maslo. Do zmesi nakoniec vmiešame aj želatínový stužovač, ktorý sme si pripravili podľa návodu  – zmiešame s vodou a potom dobre rozmiešame v kréme. Hmotu navrstvíme na dno formy a uložíme na ňu jahody, ktoré jemne vtlačíme do krému.

Vložíme do chladničky vychladiť.

Jahodovú želatínu necháme napučať vo vode a zahrievaním rozpustíme. Zvyšné jahody rozmixujeme a do hmoty vmiešame želatínu. Navrstvíme na tvarohovú hmotu a necháme v chladničke niekoľko hodín, ideálne celú noc.

Ovocné kocky s jogurtovým krémom

Suroviny

korpus:

4 vajcia

300g jemného kryštálového cukru (krupica)

100ml mlieka

100ml oleja

300 g polohrubej múky

2 lyžice tmavého kakaa

1 kypriaci prášok do pečiva (12 g)

krém:

150 ml vody

20 g želatina jemná prášková

500 (max.600g) hustý smotanový jogurt

250 ml smotany na šlahanie

práškový cukor podľa chuti

ovocný puding:

300 ml ovocný sirup (ja som dala broskyňový)

600 ml vody

2 vanilkové pudingy (2x37g)

práškový cukor podľa chuti

ovocie:

ja som dnes dala 2 veľké banány, 2 kiwi a 250g čerstvých jahôd

-plech na pečenie 40x29cm vysoký 4cm

Postup:

Korpus: Celé vajcia vyšlahám s kryštálovým cukrom do penista, zašlahám mlieko a olej (pozor, strieka to) a nakoniec zašlahám múku s kakaom a práškom do pečiva. Vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech a upečiem. Ja som piekla na 180°asi 25 minút (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Korpus nechám vychladnúť a potom naň nalejem želatinový krém z jogurtu.

Krém: Želatinu dám napučať na 30 minút do vody. Zatiaľ si vyšlahám šlahačku a v ďalšej miske si zmiešam jogurt s cukrom. Nabobtnanú želatinu zahrejem, aby sa rozpustila (max. 60°) a postupne ju tenkým prúdom prilievam do jogurtu a poriadne spolu vyšlahám (pozor, strieka to). Nakoniec zašlahám vyšlahanú šlahačku a nalejem na vychladnutý korpus a dám do chladničky stuhnúť. Na dobre stuhnutý a vychladený krém naukladám na husto (na tenšie plátky) nakrájané ovocie a to opatrne zalejem horúcim ovocným pudingom.

Ovocný puding: Zmiešam ovocný sirup s vodou, ochutnám a prisladím. Množstvo cukru záleží od sirupu, ktorý použijete. Do hrnca nasypem vanilkové pudingy, postupne po troškách prilievam sirupovú vodu a miešam, aby v pudingu neboli hrčky. Za stáleho miešania uvarím puding. Horúci puding opatrne nalejem na zachladený korpus s krémom a ovocím. Puding „lejem“ tenkým prúdom tak, aby pokryl všetko ovocie. Nechám vychladnúť a potom dám ešte do chladničky poriadne zachladiť. Krájam rezy alebo kocky.

Hrnčekový citrónový koláč

Hrnčekový citrónový koláč

Svieži koláč s úžasnou citrónovou vôňou. navyše, jeho príprava je skutočne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.

Potrebujeme:

1 hrnček masla (studeného) – cca 250 g

½ šálky kryštálového cukru

2 šálky pohlohrubej múky

Na citrónovú náplň:

1 šálku kryštálového cukru

¼ šálku hladkej múky

4 vajcia

2 citróny (budeme potrebovať kôru aj šťavu)

Postup:

Plech s rozmermi 23 x 33 cm vystelieme papierom na pečenie.

Maslo nakrájame na kocky a vyšľaháme spolu s cukrom na haldkú hmotu. Postupne primiešame múku a vypracujeme jednotné cesto.

Cesto rozvaľkáme na tenký plát a uložíme na pripravený plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Kým sa cesto pečie pripravíme si citrónový krém. Vajcia vyšľaháme vo vodnom kúpeli s cukrom. Keď zmes získa penovú konzistenciu postupne primiešame citrónovú šťavu, kôru a múku. Vymiešanú hladkú hmotu zložíme z vodného kúpeľa a necháme približne 7-10 minút odpočívať.

Potom hmotu natrieme na upečené cesto a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte 20-25 minút.

Upečený koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

Ovocné pokušenie

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej smotany (15% tuku)
  • 400 g ovocia a bobúľ
  • 1 polievková lyžica cukor alebo med
  • 3 polievkové lyžice želatína v prášku
  • 1 štipka vanilky
  • 250 ml vody

Postup:

Želatínu pripravíme podľa návodu na obale – necháme napučať a potom miešaním rozpustíme na plameni – ale nevaríme.

Zložíme z ohňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a vanilkou. Miešame, kým sa kryštály cukru úplne nerozpustia.

želé tortu s ovocím a jogurt

Očistíme a umyjeme ovocie a bobule. Z broskýň a marhúľ odstráňte kôstky. Ovocie nakrájame na malé kúsky.

želé tortu s jahodami bez pečenia

Ochladený želatínový roztok nalejte do kyslej smotany, zamiešajte. Hmota sa môže zdať trochu vodnatá, ale nebojte sa, všetko dokonale stvrdne.

želé tortu s jahodami bez pečenia

Nechajte malú časť ovocia na zdobenie na zdobenie torty na vrch. Pridajte zvyšné ovocie do kyslého želé a dôkladne premiešajte tak, aby bolo rovnomerne rozložené v celom objeme.

ovocné želé tortu

Želé s ovocím nalejte do pripravenej formy alebo hlbokej misy. Dajte zvyšné ovocie alebo bobule na vrch na dekoráciu.želé tortu s ovocím

Koláč nechajte vychladiť v chladničke asi 3-4 hodiny.

Po vychladení koláča ho oddeľte nožom z formy a uvolnite boky. Ak máte problém oddeliť tortu od formy, ponorte formu do horúcej vody na 10-15 sekúnd.

Ovocný krémový koláč je chutný a ľahký. Sladkosť kyslého želé v ňom ide krásne dohromady s kyslosťou ovocia.

želé tortu s kyslou smotanou a ovocné sušienky

Vyklopené poháre

Potrebujeme:

1 liter mlieka
1 šálku cukru
1 šálku krupice (asi 200g)
1 bal. vanilkového cukru

Na oranžovú omáčku:
2 kusy pomarančov
3 mandarínky (voliteľné, môžete použiť len pomaranče)
2-3 lyžičky kukuričného škrobu (rozpusteného v polovici šálky vody)
4-5 lyžice kr. cukru (prispôsobte sladkosti ovocia)

Postup:

Z mlieka, cukru a krupice si uvaríme klasicky krupicovú kašu (kaša musí byť dostatočne hustá) – necháme trochu vychladnúť a sem-tam premiešame, aby sa na vrchu nevytvorila koža.

Odšťavíme ovocie a šťavu na plameni zmiešame so škrobom a cukrom. Varíme, kým šťava nezhustne.

Teraz oranžovú omáčku navrstváme na dno pohárov a na ňu navrstíme krupicovú kašu. Teraz už len dáme vychladiť a potom opatrne poháre zahrejem v dlaniach a obrátime – ak je to treba, na uvoľnenie použijeme nožík. Niekedy môže pomôcť aj to, keď poháre najskôr zvnútra potriete trochou masla a až potom vrstvíte. Pôjdu jednoduchšie vyklopiť.

Jogobella rezy

Potrebujeme:

Na zákusok budeme potrebovať 2 pláty cesta:

2 x 5 vajec

2 x 6  lyžíc kryštálového cukru

2 x 5 lyžíc polohrubej múky

2 x 1 lyžicu kukuričného škrobu

2 x 3 lyžice kakaa

2 x 1 bal. prášku do pečiva

2 x 1 lyžičku vanilkovej arómy

2 x 180 ml oleja

2 x štipku soli

Krém:

500 ml smotany na šľahanie 33%

500 ml jahodovej jogebelly

500 g česrstvých jahôd

400 ml šťavy z jahodového kompótu

100 ml vody

100 g práškového cukru

25 g želatíny

Postup:

5 vajec ušľaháme s 6 lyžicami cukru a 1 lyžičkou vanilkovej arómy. Postupne pridáme 5 lyžíc múku, 3 lyžice kakaa, 1 lyžicu škrobu, 1 bal. prášku do pečiva, 180 ml oleja a štipku soli. Vymiešame hladké cesto, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry, kde pri teplote 160 stupňov pečieme 10 minút. Potom teplotu zvýšime na 175 stupňov a pečieme ešte približne 15 minút.

Keďže budeme potrebovať 2 ks cesta, rovnakým spôsobom pripravíme aj druhé cesto zo zvyšných surovín a po upečení ho necháme vychladnúť.

Kým cesto chladne, pripravíme si krém. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a necháme chvíľu vychladnúť. Jogobellu zmiešame s jahodovou šťavou, cukrom a vodou. Do krému primiešame vychladnutú želatínu. Nakoniec zo smotany ušľaháme šľahačku a spolu s kúskami čerstvých jahôd vmiešame do jogurtového krému.

Krém navrstvíme na jeden plát cesta, uhladíme a prikryjeme druhým plátom. Zákusok vložíme stuhnúť do chladničky. Po jednej až dvoch hodinách môžeme podávať.

Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Rýchly a jednoduchý dezert, ktorý sa u nás doma teší veľkej obľube. Je plný zdravého tvarohu, ovocia, lahodnej smotany a neobsahuje žiaden cukor. Pripravte si ho aj vy!

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

150 g kyslej smotany

2 lyžice medu

1 lyžicu želatíny v prášku

100 ml mieka

Ovocie podľa chuti:

1 ks banánu

1 ks kivi

Broskyňa, mandarinka, pomaranč

Postup:

Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku –  na mesiačiky.

Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!

Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.

Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.

Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Svieža pomarančová torta

Potrebujeme:

500 g jemného tvarohu

2 kelínky kyslej smotany

5 pomarančov – očistených a nakrájaných na kolieska

Detské piškóty

Práškový cukor

Postup:

Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou a osladíme podľa chuti (ja som použila 3 lyžice cukru).  Pripravíme si väčšiu misku, ktorú vysteliem potravinovou fóliou. Misku vyložíme kolieskami pomarančov a vrstvíme krém s piškótami a kolieskami pomarančov (môžeme použiť aj iné ovocie) ako pri klasickej nepečenej torte. Keď máme misku naplnenú až po okraj, dáme tortu stuhnúť na noc do chladničky.

Tortu vyklopíme na tácku a môžeme podávať.

Tvarohovo-jahodové pokušenie

epressutemeny

Tento koláčik je skutočným sladkým pokušením a môže za to úžasne chutná kombinácia tvarohového krému, kakaového cesta a jahôd. Vyskúšajte túto dobrotu aj vy!

Potrebujeme:

3 vajcia

1 lyžicu vody

80 g kryštálového cukru

1 lyžicu kakaa

1 lyžicu oleja

100 g polohrubej múky

½ lyžičky prášku do pečiva

Náplň:

750 g polotučného tvarohu

100 g kryštálového cukru

1 bal. vanilkového pudingu

300 ml mlieka

Na vrchnú vrstvu:

750 g čerstvých jahôd

1 bal. jahodovej želatíny

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Vajcia ušľaháme do peny s cukrom. Postupne pridáme tekuté prísady – olej a vodu a nakoniec do hmoty vmiešame kakao a múku spolu s práškom do pečiva.

Cesto rozvaľkáme na tenký plát a preložíme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

Medzitým si pripravíme krém. Z cukru, pudingového prášku a mlieka uvaríme hustý puding. Hotový puding zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Tvaroh vymiešame šľahačom a postupne do tvarohu pridáme vychladnutý puding. Miešame, kým nevznikne jednotný krém.

Krém navrstvíme na vychladnutý korpus.

Na krém uložíme umyté, prekrojené jahody. želatínu pripravíme podľa návodu na obale a nalejeme na jahody. Vložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.

Misa Ľadová dáma

Potrebujeme:

500 g nízkotučného tvarohu – dobre vychladený

2 biele gazdovské jogurty – dobre vychladený

2 banány z chladničky

Brezový cukor, med alebo javorový sirup podľa chuti

250 g zmrazených malín

Lyžicu rumu (ak robíte dezert pre dospelákov)

Postup:

Misu v ktorej budeme dezert pripravovať dáme na 15 minút do mrazáku.

2 banány rozmixujeme s tvarohom a vmiešame biele jogurty. Ochutnáme a dosladíme podľa chuti – ideálne medom, prípadne brezovým cukrom.

Zmrazené maliny spolu s trochou brezového cukru rozmixujeme. Na dno vychladenej misy nanesieme trochu krému a na krém navrstvíme rozmixované ovocie a pokvapkáme rumom. Pokračujeme zvyšným krémom a posypeme kakaom. Ide o výbornú ľadovú rýchlovku do každého počasia.

Svieže rezy z pomarančového džúsu

Potrebujeme:

3 vajcia

160 g krupicového cukru

100 ml oleja

200 ml vlažnej vody

300 g hladkej múky

1x kypriaci prášok do pečiva

20g. kakaa

Plnka:

250 g masla

200 g práškového cukru

500 g mäkkého tvarohu

Dohotovenie:

2 ks pomaranče (voliteľné)

500 ml pomarančového džúsu

1 vanilkový cukor

50 g krupicového cukru

1ks. vanilkového pudingového prášku

Postup:

Vajcia vyšľaháme s krupicovými cukrom do peny. Vmiešame olej, vlažnú vodu, preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom. Hotové cesto rozotrieme do pekáčika vyloženého papierom na pečenie a pečieme pri 180 stup. asi 30 min. Potom necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a tvarohom na krém.

Potrieme ním povrch korpusu a dáme stuhnúť. Pomaranče olúpeme a rozdelíme na mesiačiky. Tie rozložíme na povrch stuhnutú náplň.
Z džúsu, všetkého cukru a pudingového prášku uvaríme polevu. Ešte teplú ju rozlejeme na múčnik a dáme do chladu stuhnúť.
Krájame rezy a podávame.

Zdravá jogurtová torta bez cukru

Potrebujeme:

200 g celozrnných sušienok

70 g masla

2 ks banánov

4 ks kivi

2 lyžice medu (prípadne podľa chuti)

500 ml bieleho jogurt gréckeho tipu

½ lyžičky citrónovej šťavy

10 g želatíny v prášku

½ šálky studenej vody

Na ozdobu:

Mandlové plátky

Plátky kivi

Postup:

Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote, alebo pomocou kuchynského valčeka a plastového vrecka. Drť zmiešame s rozpusteným maslom a vypracujeme jednotnú hmotu, ktorú vtlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Formu vložíme na 30 minút do chladničky.

Želatínu nasypeme do vody a necháme napučať.

Kivi očistíme a nakrájame na drobné kocky (na ozdobenie torty si odložíme niekoľko plátkov ovocia). Rovnako nakrájame aj banány. Ovocie pokvapkáme citrónovou šťavou.

Jogurt zmiešame s medom a ovocím. Napučanú želatínu preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Necháme chvíľu vychladnúť a potom vmiešame do jogurtovej zmesi.

Jogurtový krém navrstvíme na sušienkový základ a vrch ozdobíme plátkami mandlí (pre ešte lepšiu chuť opražíme mandľové plátky na suchej panvici) a plátkami kivi. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Nepečená tvarohovo-smotanová torta

Nepečený tvarohovo-smotanový dezert

Potrebujeme:

Na krém:

500 g tvarohu

150 g práškového cukru

125 g masla

3 lyžice kyslej smotany

1 bal. vanilkového cukru

1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru

3 lyžičky želatíny

150 ml mlieka

Na vrchnú vrstvu:

1 bal. čírej želatíny

Zavárané broskyne

Postup:

V miske vymiešame zmäknuté maslo s oboma druhmi cukru, následne pridáme kyslú smotanu spolu so strúhanou citrónovou kôru a šťavou. Premiešame a pridáme aj tvaroh.

3 lyžičky želatíny zmiešame s vodou podľa návadu a pridáme aj 150 ml horúceho mlieka. Premiešame a nalejeme do tvarohovo-smotanoveho krému. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, do  formy navrstvíme krém a uhladíme.

Formu vložíme do chladničky, aby krém dostatočne stuhol.

Keď je krém dostatočne tuhý, môžeme pripraviť želatínu (pripravíme ju podľa návodu na obale a necháme chvíľu vychladnúť). Krém uložíme plátky broskýň, zalejeme želatínou a opäť vložíme do chladničky stuhnúť. Keď želatína stuhne, dezert je pripravený a môžeme servírovať.

Najlepšie recepty na dnes