Máte radi puding? My veľmi, aj preto sme si pre vás zostavili zbierku najpopulárnejších pudingových receptov, ktoré sú jednoduché na prípravu a nebudete si ich vedieť vynachváliť. Ak ste fanúšikom pudingových dobrôt, toto si určite uložte!
Rýchle pudingovo-čokoládové guľôčky
Potrebujeme:
1 čokoládový puding
200 ml mlieka
100 g masla
2 lyžice kryštálového cukru
2 lyžice hladkej múky
1 bal. vanilkového cukru
300 g drvených sušienok
2 lyžice kakaa
50 g mletých orechov
Kakao na obaľovanie
Postup:
Orechy zmiešame s drvenými sušienkami. Pridáme kakao a všetko spolu premiešame.
½ mlieka zmiešame s pudingovým práškom, cukrom, vanilkovým cukrom, múkou a vajíčkom – rozmiešame, aby nevznikli hrudky. Zvyšok mlieka nalejeme do hrnca a zahrejeme. Potom do zohriateho mlieka tenkým prúdom vlejeme pudingovo-vaječnú zmes a za stáleho miešania varíme na malom plameni, kým zmes nezačne hustnúť a nevznikne nám hustá kaša. Potom zložíme z plameňa a do horúcej hmoty vmiešame maslo.
Následne do ešte horúceho pudingu postupne pridávame sušienkovo-orechovo-kakaovú zmes. Z hmoty, ktorá nám vznikne tvarujeme guľôčky ktoré obaľujeme v kakau.
Pudingové paličky ku kávičke
Potrebujeme:
250 g masla zmäknutého
200 g práškového cukru
3 bal. vanilkového cukru
3 žĺtky
5 lyžíc mlieka
1 bal. vanilkového pudingu
380 g hladkej múky
Postup:
Maslo ušľaháme s cukrom, vanilkový cukor a dobre premeišame. Postupne pridáme aj vaječné žĺtky (po jednom) a potom aj mlieko.
Múku zmiešame s pudingovým práškom a vymiešame jednotné cesto. To navrstvíme do cukrárenského vrecka a pomocou špeciálneho nadstavca tvarujeme kolieska, paličky, alebo iné tvary.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 10 minút. Hotové pečivko môžeme namáčať do roztopenej čokolády, alebo lepiť džemom. Chutí však výborne aj len tak, samé o sebe!
Na získanie zaujímavých tvarov môžete použiť aj mlynček na mäso.
Pudingové kolieska
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
½ bal. prášku do pečiva
3 bal. pudingu (malinový, vanilkový, jahodový…)
100 g práškového cukru
250 g zmäknutého masla
1 vajce
Môžeme lepiť džemom, alebo podávať len tak
Postup:
Sypké prísady – múku, puding, prášok do pečiva a cukor zmiešame v miske. Potom pridáme maslo, vajce a vypracujeme tuhšie ale hladké cesto. Necháme chvíľu odležať zabalené vo fólii v chladničke.
Cesto jednoducho rozvaľkáme na pomúčenej doske (hrúbka asi 4 mm) a pomocou vykrajovátiek vykrajujeme jednotlivé sušienky. Uložíme na plech vyložený papierom a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút.
Extra jemná bábovka z pudingu – cesto ako pavučinka
Potrebujeme:
4 vajcia
200 ml oleja
1 bal. vanilkového cukru
4 bal. vanilkového pudingu
1 bal. kypriaceho prášku do pečiva
Hrozienka
Postup:
Vajcia ušľaháme s olejom, oboma druhmi cukru a nakoniec pridáme aj sypké prísady – pudingové prášky s práškom do pečiva. Ak chcete, môžete použiť aj hrozienka, prípadne iné prísady podľa chuti (orechy, kandizované ovocie). Cesto nalejeme do silikónovej alebo dobre vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme v stredne vyhriatej rúre, kým nie je povrch bábovky zlatistí.
Vyklopíme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Pudingové mesiačiky
Potrebujeme:
440 g hladkej múky
220 g zmäknutého masla
150 g práškového cukru
80 g vanilkového pudingu
1 bal. vanilkového cukru
4 žĺtky
4 lyžice mlieka
Práškový cukor – budeme v ňom obaľovať hotové mesiačiky
Postup:
Do väčšej misky vložíme všetky suroviny – múku, maslo, cukor, pudingový prášok, žĺtky a mlieko. Z hmoty ušľaháme hladké cesto, z ktorého postupne tvarujeme jednotlivé mesiačiky.
Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov, 15 minút.
Mesiačiky necháme vychladnúť a potom ich obalíme v práškovom cukre.
Dvojfarebné pudingové sušienky
Potrebujeme:
250 g masla
100 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
100 g uvareného vanilkového alebo čokoládového pudingu
200-250 g hladkej múky
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s oboma druhmi cukru a postupne pridávame puding a múku. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu (nie príliš tenkého) a vykrajujeme z neho kruhy. Sušienky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne zatlačíme vidličkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov približne 5- 8 minút.
Poznámka: ak chcete čokoládové sušienky, použite čokoládový puding a trochu kakaového prášku.
Vanilkové pudingáče
Potrebujeme:
250 ml mlieka
200 ml oleja
3 žĺtky
400 g hladkej múky
10 lyžičiek kr. cukru
Štipku soli
20 g droždia
Na krém:
3 bal. vanilkového pudingu
750 ml mlieka
3 bal. vanilkového cukru
180 g masla
Na potretie:
Vajíčko
Postup:
Zo 100 ml vlažného mlieka, 2-3 lyžičiek cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vyjde, zmiešame ho s ostatnými prísadami a vypracujeme jednotné cesto. To prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Že je cesto správne vykysnuté spoznáme podľa toho, že zdvojnásobilo svoj objem.
Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na menšie časti a každú rozšúľame na valček s priemerom 1 cm, dlhý asi 20 cm. Každý valček preložíme na polovicu a jednoducho prepletieme (zakrútime ako vrták), konce potom zahneme a založíme na spodok, aby sa náhodou pudingáč nerozplietol.
Všetky takto vytvorené “vrtáky” preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov 15-20 minút (alebo kým nie sú na povrchu zlatisté).
Medzitým si pripravíme krém. Z cukru, pudingových práškov a mlieka uvaríme hustý puding. Zmäknuté maslo ušľaháme s vanilkovým cukrom a keď puding vychladne, po lyžičkách ho doň vmiešame.
Keď pečivo vychladne, prekrojíme ho na polovicu a naplníme krémom. Podávame posypané práškovým cukrom.
Pudingové tiramisu s banánom
Potrebujeme:
900 ml mieka
2 bal. smotanového alebo vanilkového pudingu
5 lyžíc hnedého cukru (príp. podľa chuti)
300 g mascarpone (príp. jemného tvarohu)
½ šálky silnej kávy
Niekoľko kvapiek obľúbeného likéru
Detské piškóty
3-4 banány nakrájane na kolieska
½ lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
Z mlieka, cukru, pudingového prášku a vanilkového extraktu uvaríme puding. Necháme vychladnúť a potom puding zmiešame s mascarpone.
Do kávy pridáme niekoľko kvapiek likéru a máčame v ňom piškóty. Tie vložíme na dno pripravenej formy s vyššími okrajmi. Na piškóty navrstvíme krém a naň uložíme kolieska banánov. Pokračujeme vrstvou máčaných piškót, krémom a ovocím, až kým neminieme všetky ingrediencie.
Nakoniec posypeme dezert kakaom a vložíme na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky.
Pudingovo-smotanové kocky
Potrebujeme:
Plech s rozmermi 27×38 cm
Na pudingový krém:
2 bal. vanilkového pudingu
6 lyžíc kryštálového cukru
800 ml mlieka
Na cesto:
6 vajec
180 g kryštálového cukru
100 ml vody
50 ml oleja
250 g hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
Štipku soli
Nikoľko kvapiek citrónovej šťavy
2 lyžice kakaového prášku
Na vrch:
800 g kyslej smotany
5 lyžíc práškového cukru
Štipku škorice
Postup:
Najskôr si z pudingových práškov, mlieka a cukru uvaríme puding.
Hotový puding zložíme z plameňa a necháme za občasného miešania vychladnúť.
Teraz ideme na cesto. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky ušľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame vodu a olej. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Potom po častiach primiešame sypkú zmes do žĺtkovej zmesi. Nakoniec si ušľaháme bielky do tuhého snehu (pred koncom šľahania pridáme do snehu citrónovú šťavu) a spojíme so žĺtkovou zmesou. Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej primiešame kakao.
Plech vyložíme papierom na pečenie a navrstvíme naň cesto. Najskôr navrstvíme svetlú časť a na ňu tmavú časť cesta. Pomocou lyžičky vytvoríme mramorový vzor. Na cesto lyžicou dávkujeme puding do cesta (vytvárame v ceste pudingové ostrovčeky).
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme pri tejto teplote 5 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov – pečieme približne 30 minút, počas pečenia cesto kontrolujeme, každá rúra pečie inak.
Kým sa cesto upečie, pripravíme si smotanovú polevu. Smotanu jednoducho zmiešame s cukrom a túto zmes nalejeme na horúci upečený koláč. Nakoniec posypeme škoricou a môžeme pridať aj strúhanú horkú čokoládu.
Necháme úplne vychladnúť a stuhnúť v chladničke.
Nepečený pudingový krémeš
Potrebujeme:
1,5 l mlieka
100 g kukuričného škrobu
8 lyžíc cukru
2 lyžice hladkej múky
2 bal. vanilkového pudingu
100 g masla
250 ml smotany na šľahanie (1 bal. stužovača – voliteľné)
Maslové sušienky
Postup:
V 200 ml mlieka rozmiešame kukuričný škrob s múkou, cukrom a pudingovým práškom. Zvyšok mlieka preložíme na plameň a privedieme k varu. Keď sa mlieko začne variť, pridáme zmes pudingu, škrobu, cukru a múky, uvaríme hustý puding.
Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo.
Formu na pečenie (20×30 cm) s vyššími okrajmi vyložíme maslovým sušienkami na ktoré navrstvíme vanilkový krém. Na vychladnutý puding navrstvíme šľahačku a vložíme stuhnúť do chladničky.
Dezert podávame vychladený.
Viedenské rožteky z pudingu
Potrebujeme:
200 g masla zmäknutého
200 g práškového cukru
4 ks vaječného žĺtka
100 g vanilkového pudingového prášku
400 g hladkej múky
Postup:
Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a žĺtkami. Postupne pridávame aj preosiaty pudingový prášok a múku. Vypracujeme jednotné cesto, z ktorého formujeme rožteky, prípadne iné tvary pečiva. Potom už len stačí uložiť na pelch vystlaný papierom na pečenie a piecť 15 minút pri teplote 180 stupňov.
Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukorm.
Fantastické pudingové slimáky
Potrebujeme:
Na cesto:
500 g hladkej múky
1 kocka čerstvého droždia
75 g kryštálového cukru
Špetka soli
200 ml teplého mlieka
Na náplň:
1 bal. vanilkového pudingu
2 lyžice cukru
500 ml mlieka
Hrsť sušených hrozienok
Na potretie:
100 ml vody
2 bal. vanilkového cukru
Postup:
Z pudingového prášku, cukru a mlieka uvaríme puding.
Kvasnice rozmelíme do teplého mlieka a pridáme 1 lyžicu cukru. Počkáme, kým vyjde kvások. V miske zmiešame múku so soľou, zvyšným cukrom, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát. Potrieme vychladnutým pudingom, posypeme hrozienkami a opatrne zrolujeme. Narežeme na pásiky hrubé cca 1,5 cm.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra zahreje, necháme ešte chvíľu podkysnúť na plechu.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch slimáčikov nie je zlatistý.
Ešte horúce pečivo potrieme zmesou vody a vanilkového cukru.
Zákusok z pudingu a croissantov
Potrebujeme:
400 g maslových sušienok
4 bal. vanilkového pudingu
1,5 l mlieka
15 lyžíc cukru
150 g masla
100 g čokolády na varenie
5 croissantov
1 bal. smotany na šľahanie
Mlieko na máčanie sušienok
Postup:
Formu na pečenie s vyššími okrajmi (30×40 cm) vyložíme sušienky, ktoré krátko namočíme do mlieka.
Z pudingových práškov, mlieka a cukru uvaríme puding, ktorý rozdelíme na polovicu. Do jednej vmiešame čokoládu a do druhej maslo. Miešaním rozpustíme a necháme vychladnúť.
Na sušienky navrstvíme čokoládový puding a uložíme celé crosissanty – jemne ich vtlačíme do pudingového krému. Potom navrstvíme vanilkovo-maslový puding a uhladíme. Nakoniec uložíme vrstvu sušienok a dezert vložíme stuhnúť do chladničky.
Pred podávaním ozdobíme šľahačkou.
Pudingovo-malinové pokušenie
Potrebujeme:
35 ks maslových sušienok
700 ml mlieka
300 g čerstvých malín
2 bal. vanilkového pudingu
6 lyžíc kryštálového cukru
250 ml smotany na šľahanie (33%)
4 lyžice práškového cukru
1 bal. stužovača
Ďalej budeme potrebovať:
Plech na pečenie s rozmermi 22 x 30 cm
Postup:
Na dno plechu poukladáme maslové sušienky. V hrnci zmiešame mlieko s pudingovým práškom, pridáme kryštálový cukor a na miernom plameni uvaríme hustý puding.
Keď je puding uvarený, vylejeme ho ešte kým je horúci na vrstvu sušienok. Povrch uhladíme a necháme vychladnúť.
Umyté maliny jemne vtlačíme do pudingovej vrstvy.
V miske zmiešame smotanu na šľahanie s práškovým cukrom a stužovačom. Vyšľaháme šľahačku, ktorú pomocou cukrárenského vrecka vrstvíme na pudingovo-malinovú vrstvu.
Zákusok vložíme na 2-3 hodiny do chladničky stuhnúť. Servírujeme nakrájaný na kocky.
Hrk-hrk pudingový krém
Potrebujeme:
1 tégliky smotany na šľahanie (spolu 750 ml)
2 konzervy mandarínkového kompótu (ovocie aj šťavu)
2 pudingy bez varenia Créme Olé
Postup:
Do dózy, ktorá je dobre uzatvárateľnej dózy nalejeme smotanu, pridáme mandarinkové kompóty aj so šťavou (ovocie môžeme nakrájať na drobnejšie). Prisypeme aj pudingy. Zavrieme a trasieme asi 1-2 minúty, kým náv nevznikne hustá hmota.
Hmotu navrstvíme na korpus, alebo navrstvíme do pohárov, či na maslové sušienky, alebo piškóty (ako nepečenú tortu). Vložíme do chladničky a môžeme si pochutnávať.
Pudingovo-jablkové rezy
Potrebujeme:
500 g maslových sušienok
1,2 kg jabĺk – ideálne menej sladkých
1 lyžičku mletej škorice
1 lyžicu hrozienok
120 g kryštálového cukru
4 bal. vanilkového pudingu
1 l vody + trochu vody na pudingové prášky
2 lyžice citrónovej šťavy
150 rozpustenej horkej alebo mliečnej čokolády
(ingrediencie sú na veľký plech s vyššími okrajmi)
Postup:
Plech s vyššími okrajmi vyložíme maslovými sušienkami.
Jablká očistíme, nakrájame na malé kúsky a zalejeme 1 l studenej vody. Pridáme kryštálový cukor, citrónovú šťavu, škoricu, hrozienka a preložíme na plameň. Preložíme na mierny plameň a zahrievame, kým voda nezovrie.
Pudingové prášky rozmiešame v malom množstve vody a nalejeme do jablkovej zmesi. Varíme, kým zmes nezhustne.
Pudingovo-jablkovú zmes nalejeme na sušienokový základ a ešte horúcu zmes pokryjeme sušienkami. Nakoniec zalejeme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť.
Pudingové penové kocky
Potrebujeme:
500 ml smotany na šľahanie
600 ml mlieka + 100 ml na máčanie sušienok
2 bal. vanilkového pudingového prášku bez varenia
1 bal. vanilkového cukru
5 lyžíc kryštálového cukru
Maslové sušienky
Mliečnu alebo horkú čokoládu na ozdobenie
Postup:
Pripravíme si väčšiu misku v ktorej zmiešame smotanu so 600 ml mlieka, pudingovými práškami a oboma druhmi cukru. Zmes šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém (cca 5 minút).
V 100 ml mlieka krátko namočíme jednu stranu každej sušienky a uložíme ich na dno pripravenej formy s vyššími okrami (rozmery 21 x 36 cm).
Na sušienky navrstvíme krém a uhladíme. Na krém nastrúhame mliečnu alebo horkú čokoládu.
Zákusok vložíme do chladničky stuhnúť na približne 4 hodiny.
Pudingové vlny
Potrebujeme:
Na cesto:
5 vajec
50 g kryštálového cukru
100 ml oleja
100 ml horúcej vody
250 g polohrubej múky
1/2 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
2 lyžice kakaa
Pudingová vrstva:
2 bal. čokoládového pudingu
5 lyžíc kryštálového cukru
1 l mlieka
Smotanová vrstva:
4 bal. kyslej smtoany
5 lyžíc kr. cukru
4 bal. vanilkového cukru
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky ušľaháme s oboma cukrami na tuhý sneh, do ktorého postupne všľaháme žĺtky. Do hmoty postupne vmiešame aj ostatné ingrediencie – najskôr olej, vodu a postupne aj múku a prášok do pečiva. Výsledkom by malo byť ľahké vzdušné cesto.
Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej vmiešame kakao. Formu na pečenie s rozmermi 25×35 cm vymastíme a vysypeme múkou. Na plech navrstvíme bledé cesto.
Z pudingových práškov, cukru a mlieka uvaríme hustý čokoládový puding a vytvorime z neho „fľaky“ na bledom ceste. Na puding potom navrstvíme aj kakaové cesto (viď obrázok).ň
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým sa cesto nezačne odliepať od krajov.
Zo smotany a oboch druhov cukru pripravíme smotanový krém, ktorý navrstvíme na ešte horúce cesto. Necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky – na niekoľko hodín, ideálne na celú noc.
Nepečený smotanový dezert s banánmi
Dezert s rýchlou prípravou a skvelou chuťou. Vynikajúca dobrota, ktorý vás príjemne naladí na pohodovú víkendovú nôtu. :-)
Potrebujeme:
2 bal. smotanového pudingu (alebo vanilkového)
750 ml mlieka
4 lyžice hnedého cukru
200 ml pochúťkovej smotany
Detské piškóty
3-4 zrelé banány
Postup:
Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme puding
Necháme vychladnúť, pričom občas premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža
Dno formy vyložíme detskými piškótami (môžeme poprskať trochou mlieka). Na piškóty uložíme plátky banánov.
Keď puding vychladne, vmiešame doň kyslú smotanu a podľa chuti môžeme dosladiť cukrom či medom.
Krém navrstvíme na banány a na vrch uložíme opäť detské piškóty (nie príliš nahusto).
Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme servírovať.