Zabudnite na obyčajné fašírky či sekanú: Zbierka 17 top receptov z mletého mäsa, ktoré sú výborné a viete ich rýchlo pripraviť!

13389 0

Z mletého mäsa nemusíte robiť len klasické fašírky a sekanú. Prinášame vám zbierku receptov z mletého mäsa, ktoré sa určite oplatí vyskúšať. Napríklad, už na zajtrajší obed, alebo rodinnú večeru.

Pečené hniezda z mletého mäsa

Zabudnite na vyprážané fašírky: Vyskúšajte pečené hniezda z mletého mäsa, plnené syrom a smotanou!

Potrebujeme:

800 g mletého bravčového mäsa

200 g mletého kuracieho mäsa

1 cibuľu

100 ml mlieka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

70-100 g staršieho chlebíka (striedky)

200 ml kyslej smotany

150 g strúhaného syra

2 vajíčka

Kôpor, petržlenovú vňať alebo iné bylinky podľa chuti

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

V miske zmiešame oba druhy mletého mäsa, nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie.

Chlieb namočíme v mlieku a potom primiešame k mäsu. Z mäsa formejeme menšie guľôčky, ktoré umiestnime na vymastený plech. Z mäsa formuje hniezda tak, že v strede spravíme priehlbinku na náplň.

Strphaný syr zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami a bylinkami. Túto zmes navrstvíme na mleté mäso.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút.

Slávnostná roláda z mletého mäsa

Len lístkové cesto, mleté mäso a vajcia: Stačí zabaliť, vložiť do rúry a máte najlepší veľkonočný závin na svete!

Potrebujeme:

1 bal. rozmrazeného lístkového cesta

750 g mletého bravčového mäsa

1 vajce

6 vajec uvarených natvrdo

1 strúčik cesnaku

1 cibuľu

50 g masla

2 lyžičky horčice

Soľ, čierne mleté korenie

2 lyžičky najemno nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Lísktové cesto rozvaľkáme na tenší plát.

Cibuľku nakrájamene nadrobno a opražíme na masle, pridáme petržlen, pretlačený cesnak a krátko restujeme. Zložíme z plameňa a necháme celkom vychladnúť.

K mäsu pridáme surové vajce, horčicu a cibuľkovú zmes. Dochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Necháme chvíľu odstáť.

Na lístkové cesto navrstvíme mleté mäso a naň uložíme celé vajcia prepojené na polovicu – cesto musí byť dostatočne široké, aby prekrylo všetky prísady.

Okraje cesta narežeme na pásiky a začneme ich prekladať cez vrch náplne. Pre krajší efekt môžeme ostrými nožnicami nastrihať konce pásikov.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 – 50 minút.

Zemiaky plnené mletým mäsom a syrom

Bombové plnené zemiaky s mäsom a syrom: Príloha aj hlavné jedlo v jednom!

Potrebujeme:

9 ks zemiakov

1 cibuľu

250 g mletého mäsa

Soľ, korenie

2 strúčiky cesnaku

Olej

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, potom ošúpeme a a vyberieme vnútro tak, aby nám vznikli dostatočne hlboké jamky na náplň.

Cibuľku nakrájame nadrobno, opražíme na oleji a pridáme aj mäso, cesnak, soľ a koreniny. Všetko spolu restujeme, kým mäsko nie je takmer hotové.

Zemiaky uložíme do vystlanej formy a naplníme mäsom. Potom do každého kúska rozbijeme jedno vajce, posypeme syrom a môžeme pridať zelené korenie.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 20-30 minút.

Roláda z mletého mäsa, slaninky a syra

Top mäsová roláda – 3 druhy mäsa a syr: Keď raz skúsite, iné slané rolády už robiť nebudete!

Potrebujeme:

Slaninu nakrájanú na tenké dlhé plátky (cca 10 kusov)

800 g kuracích prś nakrájaných na plátky

250 g syra nastrúhaného

4 vajcia

3 lyžice múky

700 g mletého mäsa

2 strúčiky cesnaku pretlačené

1 krajec chleba namočený do mlieka

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Formu na pečenie srnčí chrbát vyložíme plátkami slaniny tak, aby konce prečnievali von z formy.

Pripravíme si tri misky, v jednej je múka, v druhej vajce spolu so syrom a v tretej syr. V samostatnej miske si zmiešame zmes mletého mäsa, vajíčok (2 ks.), cesnaku a namočeného pečiva – ochutíme soľou a korením. Kuracie rezne si naklepeme pod fóliou a osolíme a okoreníme. Rezne obalíme v múke a potom vo vajíčku a syre, uložíme do formy na slaninu, konce môžu tiež pokojne trčať von z formy, neskôr ich zložíme. Na mäso navrstvíme mleté mäso a potom konce rezňov preložíme cez mäso a cez rezne preložíme cez rezne.  Prikryjeme fóliou a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 90 minút. Asi 30-40 minút pred koncom pečenia odkryjeme alobal a necháme zapiecť dozlatista.

Mäsové bomby so zemiakmi a syrom

Mäsové bomby s zemiakmi a syrom na jednom plechu: Lacné, rýchle a bez kopy špinavého riadu!

Potrebujeme:

500-600 g mletého mäsa bravčového

200 g uvarenej ryže

1 väčšiu cibuľu

2-3 strúčiky cesnaku

1 vajce

Soľ a korenie podľa chuti

1 kg zemiakov

150 g strúhaného syra

Postup:

Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti

Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Mäsový koláč chryzantéma

Mäsový koláč „chryzantéma“

Potrebujeme:

Náplň:

500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie)

1 nadrobno nakrájanú cibuľu

1 strúčik cesnaku

100 ml vody

1 kocku slepačieho bujónu

140 g strúhaného syra

Soľ, čierne mleté korenie, mletú červenú papriku

Cesto:

125 ml teplého mlieka

125 ml kefíru

7 g sušeného droždia

1 lyžička soli

1 lyžica kryštálového cukru

1 vajce

500 g polohrubej múky

6 lyžíc rastlinného oleja

Na potretie:

Rastlinný olej

1 vajce

1 lyžicu mlieka

30 g masla

Ďalej budeme potrebovať:

Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 28 cm

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Do teplého mlieka pridáme droždie, cukor a necháme odpočívať 15-20 minút, kým vyjde kvások.

V miske zmiešame kefír, soľ, vajce, olej, múku a pridáme hotový kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a obe vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika s hrúbkou cca 4 mm.

Pomocou pohára vykrajujeme z oboch obdĺžnikov kruhy s priemerom 7,5 cm.

Teraz si pripravíme náplň.  Vo väčšej miske zmiešame mleté mäso s cibuľou, prelisovaným cesnakom a vodou, v ktorej sme rozpustili bujón. Zmes dochutíme soľou, korením, červenou paprikou a dôkladne premiešame. Mäsovú zmes potom vrstvíme na jednotlivé kolieska a vrch posypeme strúhaným syrom.

Každé koliesko preložíme na polovicu a potom ešte raz na polovicu. Konce zložených koliesok pevne spojíme, aby sa nerozpadli. Jednotlivé kolieska postupne ukladáme do formy na pečenie, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Postupujeme od krajov ku stredu.

Keď je forma vyplnená, povrch zľahka potrieme olejom, prikryjeme uterákom a necháme kysnúť ešte cca 30 minút.

Pred pečením potrieme povrch koláča zmesou rozšľahaného vajíčka a mlieka.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote  180 stupňov približne 40 minút. Hotový koláč potrieme maslom, prikryjeme a necháme 10- 15 minút odstáť.

Plnené šišky z mletého mäsa, obalené v jemnom cestíčku

Mleté mäso zmiešala so staršou knedľou a obalila v smotanovom cestíčku: Také výborné fašírky ste ešte nejedli!

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

1 ks cibule

1-2 strúčiky cesnaku

3-4 krajce staršej knedle + mlieko na namočenie

2 vajcia

Soľ a korenie

Na náplň:

100 g strúhaného syra

2 vajcia uvarené natvrdo

100 g masla

Na obaľovanie:

2 vajcia

100 g kyslej smotany alebo majonézy

Štipku jedlej sódy

½ šálky hladkej múky

Postup:

Knedľu namočíme v mlieku a pridáme k mäsu. Primiešame aj vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešame.

Na náplň nastrúhame vychladené maslo, uvarené vajcia aj syr. Z mäsovej hmoty tvarujeme menšie placky do ktorých navrstvíme náplň a potom okraje zavinieme tak, aby náplň ostala vo vnútri.

Na cestíčko rozmiešame vajcia so smotanou (alebo majonézou), múkou a sódou.

Plnené fašírky obalíme v cestíčku a vyprážame na rozpálenom oleji dozlatista. Podávame s prílohou podľa chuti.

Mäsové gule s ryžou a omáčkou

Pekelne dobré mäsové bomby s ryžou a výbornou omáčkou: Všetko na jednom plechu bez kopy špinavého riadu!

Potrebujeme:

400 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kombináciu oboch)

300 g ryže – nemusí byť uvarená celkom dommäka

1 vajce

1 väčšiu cibuľu

1 väčšiu mrkvu

2 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne mleté korenie

3 lyžice paradajkového pretlaku

1-2 lyžice pálivého kečupu

Pálivú papriku

Kôpor

Majoránku

Vegetu

3 lyžičky hladkej múky

Kôpor

Vodu

Olej

Postup:

½ cibule a 2 strúčiky cesnaku si rozmixujeme. V miske spojíme mleté mäso, ryžu a rozmixovaný cesnak a cibuľku. Pridáme vajce, soľ, korenie a premiešame. Z hmoty tvarujeme jednotlivé guľôčky – fašírky, ktoré zkladáme na vymastený plech.

Zvyšnú cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme aj strúhanú mrkvu a všetko spolu restujeme, nakoniec pridáme aj paradajkový pretlak, kečup a štipku pálivej papriky (môžete vynechať). Potom pridáme 1 šálku vody a necháme asi 5-7 minút povariť. Pridáme aj obľúbené koreniny – ja som dala vegetu, kôpor a majoránku. V pohári vody rozmiešame múku, pridáme soľ a premiešame. Nakoniec túto zmes nalejeme na panvicu a dobre premiešame. Nalejem na fašírky a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi hodinu. Prvých 40 minút pečieme pod alobalom.

Holandský rezeň

Potrebujeme:

1,2 kg bravčového mäsa mletého (bôčik a pliecko 1:1)

Soľ

1 vajce

300 g najemno nastrúhaného syra

100 ml mlieka

Na obaľovanie:

200 g hladkej múky

½ l mlieka

2 vajcia

300 g strúhanky

Postup:

Mäso zmiešame so soľou, vajíčkom, syrom a necháme chvíľu odležať. Z múky, mlieka a vajíčka vymiešame redšie cestíčko, ktoré osolíme. Z mäsa tvarujeme jednotlivé „rezne“, ktoré obalíme najskôr v cestíčku a potom v strúhanke. Vyprážame ako klasické rezne na rozpálenom oleji.

Podávame s ľubovolnou prílohou.

Mäsové klobúčiky s bohatou oblohou

Toto jedlo mám veľmi rada, je lacné a chutí fantasticky: Pečené mäsové bomby s bohatou oblohou

Potrebujeme:

1 kg mletého mäsa (môžete použiť aj hydinové, ale potom nezabudnite, že sa pečie kratšie)

4  zemiaky

2 cibule

5 vajec

200 g strúhaného syra

1-2 lyžie majonézy

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Najemno nakrájané cibule osmažíme na oleji dozlatista. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle a ochutíme soľou a korením.

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame nadrobno. K vajciam pridáme 1 lyžicu majonézy, celú zmes premiešame a dochutíme soľou a korením.

Z mletého mäsa tvarujeme menšie „fašírky“  (viď. obr.) ktoré postupne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na mäso najskôr navrstvíme osmaženú cibuľu, potom vaječno – majonézovú zmes, zemiaky a nakoniec syr.

Plech s takto pripravenými „bombami“ vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 35 minút.

 

Švédske mäsové guľôčky v tej najlepšej smotanovej omáčke

Keď idem do Ikey, neviem sa ich dojesť a konečne mám recept: Švédske mäsové guľky v tej najlepšej smotanovej omáčke!

Potrebujeme:

250 g mletého bravčového mäsa

250 g mletého vravčového

1 vajce

1 bielok

1 cibuľku nakrájanú nadrobno

1 uvarený zemiak

200-300 ml sladkej smotany

1-2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Maslo

Omáčka:

Maslo

100 ml sladkej smotany (ideálne smotanu na šľahanie)

200 ml mäsového vývaru

2 lyžičky worcesterskej omáčky (prípadne podľa chuti)

1 lyžicu haldkej múky

Soľ, čierne korenie

Postup:

Na panvici si rozpustíme maslo a opražíme na ňom cibuľku, pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak a všetko spolu restujeme 5 minút. Zložíme z plameňa a primiešame k strúhanke. Primiešame aj nadrobno nastrúhaný zemiak, smotanu, vajíčko, bielok a nakoniec aj mäso. Ochutíme soľou a korením.

Hmotu je dobré miesiť aspoň 5 minút. Guličky by naozaj mali byť malé – asi 2,5 cm.

Guličky uložíme na plech vymastený trochou oleja a vložíme na 1 hodinu do chlaničky. Ak nemáte hodinu času, vložte ich na 25 minút do mrazničky.

Rúru nastavíme na 200 stupňov a guličky vložíme do rúry. Pečieme asi 20 minút, alebo dovtedy, kým nie sú guličky dostatočne prepečené.

Na omáčku rozpustíme na panvici maslo a potom primiešame múku.

Pár minút spolu varíme za stáleho miešania. Potom primiešame aj vývar, worcesterskekú omáčku a prevaríme za stáleho miešania. Ako posledné primiešame smotanu a do tejto omáčky vložíme aj mäsové guľky. Necháme chvíľu povariť v tejto omáčke a ochutíme soľou a korením.

Podávame s cestovinou alebo inou prílohou podľa chuti.

Bohatá polievka s mäsovými guľkami

Bohatá polievka s mäsovými guľkami: Sýta a úžasne chutná!

Potrebujeme:

300 g mletého bravčového mäsa

200 g údenej šunky

300 g mix polievkovej zeleniny (mrkva, zeler, karfiol…)

150 g zemiakov nakrájaných nadrobno

100 g cibule nakrájanej nadrobno

2 rožky

2 vajcia + trochu mlieka na namočenie

2 lyžice oleja

2 šálky kyslej smotany

Soľ, korenie, bobkový list, nové celé korenie…

Postup:

Rožky nakrájame, zalejeme mliekom a necháme chvíľu nasiaknúť. Potom vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu.

Do tejto zmesi pridáme aj soľ, korenie, vajcia a dobre premiešame. Zo zmesi formujeme menšie guľôčky – karbonátky.

V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú cibuľu, pridáme šunku, polievkovú zeleninu, soľ a koreniny a krátko spolu restujeme. Zmes zalejeme mäsovým alebo zeleninovým vývarom alebo vodou v ktorej rozpustíme bujón.

Keď zelenina začne mäknúť, pridáme zemiaky a mäsové guličky. Varíme, kým mäso nie je hotové.

Polievku podávame s kyslou smotanou.

Prekladaný kastról

Prekladaný kastról: Nové zemiaky pečené so šťavnatým mäsom a paprikou!

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

2 ks. cibule

2 strúčiky cesnaku

1 vajce

3 lyžice strúhanky

Soľ, korenie, červenú papriku

Ďalej potrebujeme:

6-7 nových zemiakové

2 ks papriky

2-3 lyžice oleja

Vegetu

4-5 paradajkového pretlaku

3 lyžice vody

Ľubovolné koreniny

Postup:

Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.

Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.

Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.

Cestovinový kastról s mletým mäsom

Cestovinový kastról s mletým mäsom a syrom: Je taký skvelý, že si určite pridáte!

Potrebujeme:

1 balenie cestovín (penne alebo iný druh)

500 g mletého mäsa

300 g čerstvých šampiňónov

600 g paradajkového pyré (alebo pretlak s kečupom)

200 g strúhaného syra

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov. Cestoviny uvaríme v slanej vode a potom scedíme.

Huby nakrájame na plátky. Mleté mäso oresujeme v hlbšej panvici na troche oleja, potom pridáme huby a dusíme na miernom ohni, kým huby nezmäknú.

Pridáme paradajkové pyré a dusíme, kým mäso nie je pripravené. Dochutíme soľou a koreninami.

Zapekaciu misu vymastíme maslom a navrstvíme do nej cestoviny. Prelejem omáčkou a posypeme syrom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým sa syr nerozpustí a nezapečie dozlatista.

Grécka misa

Grécka zemiaková misa s mäsom a zeleninou

Potrebujeme:

500 g zemiakov

3 jarné cibľky

2 menšie paradajky

2 lyžice olivového oleja

Soľ a korenie podľa chuti

250 g mletého mäsa (ja som použila bravčové)

1 lyžicu paradajkového rpetlaku

1 lyžicčku sušného tymiánu

75 g syru feta

125 g kyslej smotany

1 vajce

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na štvrtinky. Cibuľku umyjeme a nakrájame nadrobno. Rovnako umyjeme a nakrájame aj paradajky (krájame na plátky).

Na hlbokej panvici rozpálime 1 lyžicu oleja a pridáme zemiaky. Na miernom plameni necháme restovať približne 10 minút. Potom pridáme cibuľku a restujeme ďalšie 1-2 minúty. Pridáme soľ, korenie, premiešame a preložíme do zapekacej misy.

Na panvicu nalejeme zvyšný olej a osmažíme na ňom mleté mäso – približne 5 minút. Pridáme paradajky, tymian. Potom celú zmes zmiešame s so zemiakmi a posypeme rozdrobeným syrom feta. Nakoniec zmiešame vajcia so smotanou a nalejeme na zemiaky. Môžeme dochutiť soľou a korením.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 20-30 minút. Môžeme ozdobiť zelenými bylinkami.

Zemiakové rolky s mletým mäsom

Pečené zemiakové rolky s mletým mäsom

Potrebujeme:

500-600 g zemiakov

1 vajce

100-150 g hladkej múky

450 g mletéhéo mäsa – bravčové, hovädzie, alebo zmes bravčového a hovädzieho mäsa

2-3 lyžice kyslej smotany

100 g strúhaného syra

Rastlinný olej

Postup:

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Keď sú mäkké, scedíme ich, ošúpeme a roztlačíme ako na zemiakové pyré. Pridáme soľ, korenie, múku, vajce a vypracujeme zemiakové cesto.

Mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme 2-3 lyžice kyslej smotany a premiešame. Mäso bude vďaka pridanej smotane úžasne šťavnaté.

Zo zemiakového cesta oddeľujeme menšie kúsky, z ktorých vytvárame jednotlivé placky (hrubé 1-1,5 cm) a plníme mäsom. Cesto zrolujeme a okraje zatlačíme, aby náplň ostala vo vnútri.

Na panvici rozpálime olej a závitky opražíme dozlatista. Potom preložíme do zapekacej misy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút. Ak použijete hovädzie mäso, doba pečenia sa môže predĺžiť.

5 minút pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.

Plnená paprika na plechu

Pečená paprika plnená mletým mäsom

Potrebujeme (na prípravu 4 plnených paprík):

2 farebné papriky

200 – 300 g mletého mäsa

1 paradajku

Strúhaný syr na posypanie

1-2 lyžice kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

Zelené bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, kôpor…)

Postup:

Papriky umyjeme, prekrojíme na polovice a odstránime semienka. Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Paradajku nakrájame na tenké plátky.

Vnútro paprík naplníme mletým mäsom, potrieme trochou kyslej smotany, posypeme bylinkami a na vrch uložíme paradajku.

Papriky vložíme do zapekacej misy, ktorú sme vymastili trochou oleja (prípadne pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 180 stupňov. Potom papriky vyberieme, opäť potrieme kyslou smotanou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme ďalších 10-15 minút, kým sa syr neroztopí a mäso nie je celkom pripravené.

Podávame posypané zelenými bylinkami.

Témy:


Pridajte svoj komentár