plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie vianočné zákusky, koláče a dobroty s karamelom: Zbierka 15 top receptov, ktoré si nebudete vedieť vynachváliť!

Najúžasnejšie vianočné dobroty s chuťou karamelu. Sú vynikajúci, každú jednu si zamilujete.

Karamelové košíčky

Potrebujeme:

Na cesto:

250 g hladkej múky

50 g práškového cukru

1 vrecúško vanilkového cukru

140 g masla

2 žĺtky

Na krém:

1 plechovka Salka (alebo hotové karamelové)

140 g masla

čokoládová poleva

oriešky na ozdobu

Postup:

Cesto tenko vtlačíme do formičiek na košíčky a pečieme v rúre na 170 ° C. Ihneď ich vyklopíme a necháme vychladnúť.

Salko na krém dáme na 2,5 hodiny v zatvorenej plechovke variť pri miernom vare. Potom ho taktiež necháme vychladnúť a vmiešame doň zmäknuté maslo. Vyšľaháme do hladkého krému, ktorým plníme košíčky.

Opäť necháme najlepšie do druhého dňa v chlade stuhnúť. Nakoniec dozdobíme čokoládovou polevou a orieškami, alebo polovicou mandle.

Karamelové grilážky

Potrebujeme:

200 gramov kr. cukru

1 maslo (250 g)

1 salko (môžete dať aj šľahačkovú smotanu, ak je pre vás salko príliš sladké)

150 g vlašských orechov mletých

1 bal. tortových oblátok

Postup:

Najskôr si necháme skaramlelizovať cukor. Nasyepme ho do hrnca s hrubším dnom a začneme zahrievať na miernom ohni. Stále miešame, po pár minútach sa cukor rozpustí a skaramelizuje.  Do tekutého cukru pridáme zmäknuté maslo a rozmiešame. Celkom na záver pridáme aj mleté orechy a salko. Rozmiešame, pričom stále zahrievame na slabom plameni. Keď je konzistencia krémová, zložíme a natrieme na tortové oblátky. Zaťažíme a necháme dobre stuhnúť v chlade. Grilážky môžete namáčať v rozpustenej čokoláde, alebo nechať len tak. Sú výborné. :-)

Karamelový krém do laskoniek

Potrebujeme:

300 g cukor kryštálový
400 ml smotana na šľahanie
250 g maslo

Postup:

Kryštálový cukor necháme skaramelizovať na panvici – dávajte pozor, aby vám cukor nezhorel. Keď vidíte, že je cukor už pekne rozpustený, zalejeme ho smotanou na šľahanie a za stále miešania úplne rozpustíme všetky hrudky, ktoré nám vznikli. Takto pripravenú smotanu necháme vychladiť – ideálne aj cez noc a na druhý deň vyšľaháme ako parížsku šľahačku, Nakoniec do kréme zamiešame maslo a poriadne vyšľaháme. Používame na plnenie suchého pečiva a do zákuskov.

Burizónové guľky

Potrebujeme:

  • 300 g kr. cukru
  • 1 salko
  • 1 maslo
  • 2 balíčky burizónov

Postup:

Cukor nasypeme do hrnca a necháme ho roztopiť. Postupne pridávame nakrájané maslo za stáleho miešania.

Nakoniec pridávame salko a vymiešame karamelový krém.

Keď krém zhustne, zložíme z plameňa a nasypeme burizóny. Hmotu necháme trochu vychladnúť a formujeme guličky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov.

Môžeme dozdobiť podľa vlastného vkusu.

Karamelové oriešky s čokoládou

Potrebujeme:

8 lyžíc hl. múky

8 lyžíc kr. cukru

8 lyžíc mletých orechov

2 lyžice minerálky

8 lyžíc oleja

1 vajce

1 lyžičku jedlého škrobu

1 lyžička  prášku do pečiva

Na karamel:

Môžeme použiť karamelové salko, alebo spravíme klasicky karamel z cukru a masla:

Na stredný krém:

1 bal. vanilkového pudingu

400 ml mlieka

Cukor podľa chuti

200 g masla zmäknutého a našľahaného

Na vrch:

100 g horkej čokolády

Orechy

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vymiešame jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú rozvaľkáme na rovnako veľký plát a každý upečieme na samostatnom plechu vymastenom maslom.

Každý plát upečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch cesta nie je zlatistý.

Ja radšej pracujem s hotovým karamelovým salkom, je to jednoduchšie a rýchlejšie, ak ale chcete urobiť domáci karamel, tak nechajte na panvici skaramelozovať cukor a potom zmiešajte s maslom.

Oba pláty potireme karamelom (karamelovým salkom) a natrieme krémom – uvarený vychaldnutý puding s našľahaným maslom (môžete doň všľahať aj zvyšné karamelové salko, v tom prípade, ale už puding nesladíme)

Necháme stuhnúť v chladničke – ideálne po dobu 24 hodín.

Nakoniec pomocou pohára vykrajujeme jednotlivé kolieska, ktoré ozdobíme roztopenou čokoládou a polovicou vlašského orecha.

Karamelové šuhajdy

Potrebujeme:

1 salko- vopred uvarené (2 hod.)

10 dkg masla

10 dkg mletých orechov

1 vanilkový cukor

½ stuženého tuku – (cery)

15 – 20 dkg čokolády na varenie

Postup:

Uvariť klasické salko (ponorené do vody cca 2 – 2,5 hod. najlepšie deň vopred), alebo si môžete kúpiť už hotové karamelové. Do hrnca dáme uvarené salko, maslo, orechy a vanilkový cukor. Chvíľu povaríme, kým sa nerozpustí maslo, aby sa všetko dobre spojilo. Necháme trochu vychladnúť. Pripravíme si čokoládovú polevu (ja robím tak , že čokoládu si rozpustím aj s cerou nad parou). Pripravenú polevu nalejeme do košíčkov po 1 až 2 ČL (záleží aké máte veľké košíky). Potom pridáme plnku, nakoniec čokoládovú polevu a ozdobíme podľa ľubovôle a chuti. Necháme stuhnúť. Tieto šuhajdy obľubujú najmä detičky, ale určite si pochutnáte aj vy.

Šľahačkové karamelky sladené medom

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

120 g medu

120 g masla

300 g kr. cukru

Postup:

Med a cukor preložíme do hrnca a dáme na mierny plameň. Privedieme do varu za stáleho miešania a varíme asi 10 minút. Keď hmota získa jantárovú farbu, pridáme maslo a miešame, kým sa celkom nerozpustí. Zmes zložíme z plameňa a keď mierne vychladne, vmiešame do nej smotanu a dôkladne premiešame tak, aby bola hmota jednotná. Preložíme späť na plameň a varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Keď vidíme, že hmota hustne, spravíme malý test, pár kvapiek karamelu kvapneme na studený povrch, alebo studenej vody – ak sa vytvorí tvrdšia gulička, karamelky sú pripravené.

Plech s vyššími okrajmi vystelieme papierom na pečenie a nalejeme doň horúcu zmes. Keď hmota mierne vychladne, nakrájame ju ostrým nožom na jednotlivé kúsky. Potom necháme celkom ochladnúť a môžeme si pochutnávať.

Karamelové oriešky

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

250 g práškového cukru

250 g masla alebo palmarínu

150 g mletých orechov

Kakao – ak chcete, prípadne vanilku

Na plnenie:

1 plechovku salka – nevarené alebo už kúpené karamelové

1 kocku masla (250 g)

Postup:

Všetky suroviny zmiešame a vymiešame tuhšie tvárne cesto bez hrudiek . Cesto klasicky vtlačíme do formičiek na oriešky. Do formišiek vtlačíme tak, aby na vrchu vznikla priehlbinka na krém.

Formičky uložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 stupňov asi 10 minút.

Vyberieme z rúry a po 1-2 minútach vyklopíme (vyklepeme z formiečiek) ja formičky nematím ani nemúčim a oriešky vždy idú pekne von.

Na plnku si buď uvaríme klasické salko v plechovke (varíme asi 2 hodiny ponorené vo vode) alebo použijeme kupované karamelové.

Salko potom ušľaháme s maslom a týmto krémom plníme vychladnuté oriešky. Vždy na jeden oriešok dáme krém (asi lyžičku) a prilepíme druhý oriešok. Nakoniec môžeme vyvaľkať v práškovom cukre.

Karamelizované pomaranče

Potrebujeme:

4-6 pomarančov – podľa toho, aké veľké ovocie máme k dispozícii

600 g cukru

Postup:

Pomaranče dôkladne umyjeme a spolu so šupkou narežeme na kolieska hrubé cca 5 mm. Hrubšie kolieska budú mať horkastú chuť a príliš tenké kolieska sa ľahko rozpadnú.

Hrniec s vodou predložíme na sporák a vodu necháme zovrieť. Potom do vriacej vody ponoríme kolieska pomarančov a necháme ich v nej 3-4 minúty. Potom vodu scedíme a z koliesok vytlačíme prebytočnú vodu, čím ich zbavíme horkosti.

Do ďalšieho hrnca preložíme cukor s 300 ml vody (môžete vyskúšať aj verziu s hnedým cukrom, ktorý je hustejší a dodá ovociu krásnu farbu). Keď sa cukor rozpustí, do sirupu, ktorý nám vznikol, ponoríme vytlačené plátky pomarančov a na miernom ohni necháme variť cca 1 hodinu – po uplynutí tohto času by mala byť pomarančová kôra takmer priehľadná.

Pomaranče zo sirupu vyberieme a prebytočnú tekutinu necháme odkvapkať. Sirup nevylievajte, môžete ho využiť ako sladidlo do čaju, alebo bielych jogurtov.

Rúru nastavíme na 100-120 stupňov a pomarančové kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme 15-20 minút v rúre, aby kolieska dostatočne vyschli.

Kolieska pomarančov si môžete vychutnávať len tak, alebo namočiť v mliečnej čokoláde.

Najlepšie grilážky aké ste jedli

Potrebujeme:

1 Palmarin

200 g kryštálového cukru

200 g orechov (100 g pomletých, 100 g rozdrvených)

1 salko

tortové oblátky

Postup:

Ako prvé si pripravte orechy tak ako je spomenuté vyššie. Polovicu pomeľte a druhú polovicu rozdrvte tĺčikom na mäso. Cukor si nechajte na panvici skaramelizovať a pridajte celý Palmarin. Hneď ako sa rozpustí pridajte salko. Základom úspechu je neustále miešanie. Ak by sa vám tuk oddeľoval a nechcel sa zmiešať, pridajte trochu šľahačkovej smotany. Teraz pridajte orechy a opäť miešajte dovtedy, kým nebude plnka kompaktná a hustá (asi 10 minút).

foto: Beatrica S.

Ešte teplú plnku (nie horúcu) natrite na tortové oblátky.

foto: Beatrica S.

Na 24 hodín treba oblátky zaťažiť plechom. Ako závažie môžete použiť krabicové džúsy, alebo mlieko. Hotové môžete poliať čokoládou, alebo nechať len tak. Nakrájajte navlhčeným nožom a podávajte. A buďte pripravení na to, že budete musieť onedlho pripraviť ďalšiu dávku :)

Karamelový likér

Potrebujeme:

1 bal. karamelového pudingu

½ l mlieka

½ litra rumu

2 plechovky karamelového Salka

Postup:

Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding. Hotový puding zložíme z plameňa a preložíme do väčšej nádoby so studenou vodou. Puding miešame, kým nám nevychladne. Keď puding vychladne vmiešame doň obe plechovky salka. Nakoniec do hmoty postupne všľaháme rum.

Hotový likér môžeme ihneď naliať do pohárikov, alebo preliať do fľaše a skladovať na chladnom mieste. Podávame s kockami ľadu.

Na zdravie! :-)

Oblátkové rezy za 10 minút

Potrebujeme:

300 ml mlieka

300 g kryštálového cukru

300 g drvených maslových sušienok

300 g vlašských orechov nasekaných

250 g masla

100 g čokolády na varenie

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. tortových oblátok

Postup:

Do hrnca dáme variť mlieko a cukor, odstránime z plameňa a pridáme maslo. Miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridáme orechy a sušienky. Dôkladne premiešame.

Zmes rozdelíme na dve polovice. Do jednej pridáme nalámanú čokoládu a miešaním rozpustíme (hmota musí byť ešte dostatočne teplá – až horúca).

Do druhej pridáme vanilkový cukor a premiešame.

Horúci krém navrstvíme striedavo na tortové oblátky. Krém je určený na oblátky s rozmermi  27 x 37 cm.

Necháme stuhnúť a môžeme podávať nakrájané na rezy.

Zmrzinky

Potrebujeme (na 40 kornútkov):

zmrzlinové kornútky (kúpené alebo robené doma),

Karamelový krém:

20 dkg cukru

25 dkg mletých alebo sekaných orechov

1 salko

1 maslo

sneh:

na 1 bielok 50 g cukru (ja som robila zo 4 bielkov)

Postup:

Karamelový krém: cukor upálime na karamel, pridáme orechy, po chvíli salko a maslo. Chvíľu povarime. Do 3/4 kornútkov naplníme karamel. Bielky si ušľaháme s cukrom nad parou a keď získame hustý tuhý krém, naplníme ho do kornútkov a necháme vychladiť.  Ak nemáte kornútky z obchodu, môžete si ich jednoducho vyrobiť z tortových oblátok nad parou. Postup, ako na to nájdete.

Najlepšie recepty na dnes