Zbierka 17 receptov na najlepšie banánové zákusky a dezerty: Fantastická chuť, rýchla prírpava a rozvoniava celá kuchyňa!

7417 0

Banány sú veľmi obľúbeným ovocím, z ktorého sa dá pripraviť množstvo vynikajúcich dezertov. Keďže sú banány dostatočne sladké, nie je potrebné pridávať množstvo cukru či ďalších sladidiel. Sú vynikajúce v pečených aj nepečených dezertoch. Navyše, skvele sa s nimi pracuje a vo väčšine domácností sú vždy poruke. Neváhajte a vyskúšajte niektorý zo skvelých banánových dezertov ešte dnes.

Banánová misa bez pečenia

Potrebujeme:

1 bal. detské piškóty
5 ks banán
250 g mascarpone
1 šálka mlieko
1 konzerva kondenzované mlieko (salko – nevarené)
340 ml smotana na šľahanie
1 bal. vanilkový puding Crème Olé bez varenia
1 lyžička vanilková esencia

Postup:

Pripravíme si formu na pečenie, alebo obyčajnú väčšiu misu. Dno vyložíme detskými piškótami. Na piškóty poukladáme na kolieska nakrájané banány. Mixérom vyšľaháme mascarpone, pridáme kondenzované mlieko (to nemusíme variť) a dôkladne vyšľaháme. V druhej miske v mlieku rozmiešame pudingový prášok a šľaháme pokiaľ nevznikne hustý puding. Nakoniec pridáme vanilkovú esenciu a všetko spolu vareškou zmiešame.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuhej šľahačky a primiešame ju do krému. 1/2 krému navrstvíme na banány, potom uložíme opäť piškóty, zvyšok krému a pekne uhladíme. Na vrch poukladáme piškóty a kolieska banánov na ozdobu a odložíme do chladničky stuhnúť.

Rýchla banánová torta

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

šálka = 200 ml

4 banány

kúsok masla na vymastenie formy

1 PL krupicového cukru na posypanie formy

2 vajíčka

2 šálky krupicového cukru

1 ČL vanilkového cukru

1/2 šálky rastlinného oleja

1 šálku mlieka izbovej teploty

1 šálku kakaa

2 šálky hladkej múky

2 ČL prášku do pečiva

1/2 ČL jedlej sódy

1 šálka horúcej vody

Na polevu:

pohárik = 100 ml

1 pohárik oleja

1 pohárik kakaa

1 pohárik mlieka

1 pohárik krupicového cukru

Postup:

Ako prvé si nakrájame banány na hrubšie kolieska. Tortovú formu si vymastíme maslom a vysypeme krupicovým cukrom. Kolieska banánov poukladáme na dno formy tesne vedľa seba.

Do väčšej misy si dáme vajíčka, cukor a vanilkový cukor. Všetko dôkladne vymiešame metličkou.

Pridáme olej, mlieko a premiešame. Následne primiešame aj jednu šálku preosiateho kakaa. Múku si preosejeme a v dávkach pridáme do cesta.

Nakoniec nezabudneme na prášok do pečiva a trochu jedlej sódy. Ešte štipka soli a teraz všetko dôkladne vymiešajte.

A teraz príde ešte jedna prísada, ktorá je v tomto recepte veľmi dôležitá. Šálka horúcej vody. Nalejte ju do masy a dobre premiešajte.

Kakaovou hmotou zalejeme nakrájané banány, ktoré sme si poukladali do formy.

Banány musia byť dobre pokryté a je dôležité, aby boli nakrájané nahrubo. Formu dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme len na dolnom ohreve asi 45 minút. Teraz si pripravíme polevu. Do mixéra nalejte olej, mlieko, pridajte cukor a kakao.

Dostanete čokoládovú hmotu podobnú nutelle. Upečený koláč vyberte z rúry.

Na teplý koláč navrstvíme polevu.

Rovnomerne rozotrite polevu po celom povrchu a posypte ho napríklad strúhaným kokosom, alebo orechmi. Fantastický veľký dezert za lacný peniaz! Ak vydržíte, nechajte vychladnúť. Stačí už len nakrájať a podávať. Dobrú chuť.

15-minútový krémový banánový dezert

Potrebujeme:

krém:

vajcia – 2 ks
cukor – 160 – 180 g
vanilín alebo vanilkový cukor
škrob – 60 g
mlieko – 800 ml
šľahačka – 250 ml

glazúra:

šľahačka – 200 ml
čokoláda – 200 g

sušienky – 600 gr

Postup:

Najskôr si pripravíme krém. Vajcia vymiešame s oboma cukrami a škrobom. Potom pridáme menšiu časť mlieka a dobre rozmiešame na jednotnú zmes. Nalejeme do hrnca a prilejeme aj zvyšné mlieko – dobre rozmiešame a za stáleho miešania varíme, kým nezískame hustý puding. Zložíme z plameňa, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Keď je krém vychladnutý, vyšľaháme si šľahačku a po častiach zmiešame s pudingom.

Pripravíme si formu 25×35 cm. Dno vyložíme sušienkami a vrstvíme – na sušienky natrieme vrstvu krému, uložíme kolieska banánov, opäť sušienky, krém, banány a takto pokračujeme. Končíme vrstvou krému.

Na plameni si rozpustíme čokoládu v smotane na šľahanie a touto zmesou prelejeme vrch dezertu. Dáme stuhnúť a môžeme krájať.

Roláda Banana Split bez múky

Potrebujeme:

5 vajec

5 lyžíc kr. cukru

5 lyžíc mletých orechov

Na krém:

Dve varianty krému:

1.

700 ml mlieka

3 lyžice medu (alebo 5 lyžíc kr. cukru)

2 bal. čokoládového pudingu

250 g masla

1 lyžičku vanilkovej arómy (prípadne balík vanilkového cukru)

2.

1 bal. vanilkového pudingu bez varenia

400 ml mlieka

1 smotana na šľahanie

250 g mascarpone

Cukor podľa chuti

Ďalej:

4 celé banány

Na vrch:

Šľahačku a strúhanú čokoládu

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom do peny, potom primiešame kakao, orechy a vymiešame jednotné cesto, ktoré rovnomerne navrstvíme na plech vystlaný papierom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista. Upečené cesto zrolujeme a necháme vychladnúť v papieri.

Varianta krému č. 1: Z mlieka, pudingových práškov a cukru (alebo medu) uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť a potom po lyžičkách vmiešame našľahané maslo.

Varianta krému č. 2: Z mlieka a pudingu vyšľaháme puding. Smotanu vyšľaháme na šľahačku, zmiešame s mascarpone a dosladíme si podľa chuti.

Na vychladnuté cesto navrstvíme krém a na kraje uložíme celé banány. Potom cesto zrolujeme cez banány a trochu zatlačíme, konce cesta môžeme prípadne preložiť cez banány a krém aj tak, že sa konce stretnú v strede a následne sa mierne  vtlačia do vnútra  (tmavá verzia). Na vrch natrieme šľahačku a posypeme orechmi, alebo čokoládou.

Tmavá verzia 

Neskutočne chutná roláda „Mačacie očká“: A je úplne bez múky!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Nepečený banánový dezert

Oslaďte si všedné popoludnie výnimočným dezertom plným sladučkých banánov a lahodného vanilkového krému. Vďaka jednoduchej príprave ho zvládne  skutočne každý. :-)

Potrebujeme:

5-6 ks banánov nakrájaných na kolieska

1 bal. detských piškót

250 g mascarpone alebo jemného tvarohu

250 ml mlieka

250 g Salka (nevareného)

1 bal. vanilkového pudingu bez varenia (Crème Olé)

300 ml smotany na šľahanie 33%

1 bal stužovača do šľahačky

1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

Dezert môžeme pripravovať v klasickej forme na pečenie príp. v alobalovej forme na grilovanie.

Detskými piškótami vyložíme dno pripravenej formy a na piškóty uložíme kolieska banánov.  Mascarpone preložíme do väčšej misky a vyšľaháme pri nízkych otáčkach. Potom k mascarpone pridáme salko. Pudingový prášok ušľaháme v studenom mlieku, kým hmota nezhustne. Potom vmiešame do zmesi mascarpone a salka. Nakoniec do zmesi pridáme vanilkovú esenciu.

Zo smotany na šľahanie a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku a opatrne ju vmiešame ju do mascarpone krému.

Takto pripravený krém navrstvíme na kolieska banánov a uhladíme. Na vrch opäť uložíme vrstvu piškót.  Hotový koláčik vložíme stuhnúť do chladničky, ideálne na celú noc.

Banánový koláč s pudingom a krémom

V našej rodine milujeme banánové dezerty a preto ich aj rada pripravujem na najrôznejšie spôsoby. Tento koláčik spája všetko, čo na sladkých dezertoch máme radi – smotanovo-pudingový krém, kakaové cesto a sladké banány. Mňam!

Potrebujeme:

Cesto:

4 vajcia

100 g kryštálového cukru

120 g hladkej múky

1 bal. vanilkového cukru

½ bal. prášku do pečiva

2 lyžice kakaa

Podľa hustoty môžeme pridať niekieoľko lyžíc mlieka do cesta

150 ml mlieka na preliatie cesta

Krém:

2 čokoládové pudingy

1 liter mlieka

6-7 lyžíc kryštálového cukru

2 bal. želatíny v prášku

200 ml hustého bieleho jogurtu

6 banánov

4 lyžice obľúbenej marmelády

150 ml smotany na šľahanie

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtkov, žĺtky ušľaháme s oboma druhmi cukru do peny. Postupne do hmoty pridáme múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Do cesta môžeme primiešať aj niekoľko lyžíc mlieka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Formu na pečenie (40×30 cm) vymastíme tukom a vysypeme múkou. Navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry na 25 minút pri teplote 180 stupňov. Hotový korpus vyberieme z rúry a ešte teplé cesto prelejeme mliekom.

Z pudingových práškov, mlieka a cukru uvaríme hustý puding – necháme vychladnúť, ale občas premiešame, aby sa na pudingu nevytvorila koža.

Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a potom ju vmiešame ju do pudingu. Keď puding vychladne, vmiešame doň jogurt a vyšľaháme, aby sme získali hladký krém.

PA150082

Na korpus natrieme džem a uložíme kúsky banánov prekrojené na polovice. Na banány navrstvíme pudingový krém a koláč vložíme do chladničky, alebo na studené miesto stuhnúť. Nakoniec na vrch navrstvíme ušľahanú šľahačku.

15-minútový banánový dezert

Rýchlejší dezert by ste len ťažko hľadali. Vyskúšajte skvelý banánový dezert s lahodným krémom a čokoládovou polevou.

Potrebujeme:

300 g maslových sušienok

3 bal. vanilkového pudingu

8-9 lyžíc kryštálového cukru

1 liter mlieka

200 g masla

1 lyžičku vanilkovej arómy (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

4 lyžice kyslej smotany

5 zrelých banánov

200 ml smotany na šľahanie 33%

Na vrch:

Čokoládová poleva, čerstvé ovocie,sušienková drť

Postup:

Formu na pečenie vymastíme maslom a sušienky nalámeme na menšie kúsky. Z mlieka, pudingových práškov a cukru uvaríme hustý puding. Puding necháme chvíľu vychladnúť a kým je ešte teplý, vmiešame doň maslo, vanilkovú arómu a kyslú smotanu.

Zo smotany ušľaháme šľahačku a tiež ju vmiešame do vanilkového krému.

½ krému navrstvíme do formy a uložíme naň kolieska banánov. Potom navrstvíme aj druhú polovicu krému a uhladíme. Na vrch navrstvíme čokoládovú polevu z masla a horkej čokolády. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Druhý tip na prípravu je vyložiť formu maslovými sušienkami a zvyšné sušienky nalámať a vmiešať do krému. Namiesto polevy môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, čokoládovou polevou, šľahačkou a sušienkovou drťou.

Obrátený banánový koláč s karamelom

Banány a karamel jednoducho idú dohromady. Tento skvelý dezert je vynikajúci a tri vrstvy, z ktorých pozostáva – karamel, banány, cesto sa skvele dopĺňajú a vytvárajú perfektný celok chuti.

Potrebujeme:

Cesto:

1 a ½ šálky hladkej múky

100 g zmäknutého masla

1 vajce

2 lyžice hnedého cukru

125 g kyslej smotany

1 lyžičku prášku do pečiva

Štipku soli

Na karamel:

100 g hnedého cukru

50 g masla

4 zrelé banány

Postup:

Z ingrediencií na cesto vypracujeme hladké a homogénne cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Medzitým pripravíme karamel. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme cukor. Za stáleho miešania varíme cca 5 minút – mali by sme získať zlatohnedý karamel. Karamel rýchlo prelejeme do pripravenej podlhovastej formy na pečenie, pretože začne rýchlo tuhnúť.

Na karamel  uložíme kúsky banánov a nakoniec navrstvíme cesto, pričom okraje jemne zatlačíme smerom do vnútra.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 35 minút. Formu vyberieme a rýchlym pohybom ihneď obrátime.

Luxusnú jogurtovo-banánový koláč

Ak si chcete pochutnať na vynikajúcom dezerte s rýchlou prípravou, tento lahodný dezert z pudingu, banánov a grahamových keksov je ideálnou voľbou. Pripravíte ho skutočne rýchlo – už za neuveriteľných 15 minút.

Potrebujeme:

2 bal. vanilkového pudingu

600 ml mlieka

250 ml bieleho jogurtu

4-5 lyžíc kryštálového cukru

½ lyžičky vanilkovej arómy

Grahamové sušienky (cca 30 ks)

3 zrelé banány

Poleva:

60 g čokolády na varenie

30 ml smotany na šľahanie

1 lyžicu msla

Postup:

Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť a potom do pudingu vmiešame biely jogurt. Podľa chuti môžeme pridať  ešte cukor.

Formu na pečenie (20×20 cm) vyložíme grahamovými sušienkami. Na sušienky navrstvíme ½ krému, uložíme kolieska banánov a pokryjeme grahamovými sušienkami. Nasleduje opäť vrstva krému, kolieska banánov a grahamové sušienky.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a smotanou. Následne túto polevu navrstvíme na grahamové sušienky.

Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme servírovať.

Smotanovo-banánový domček

Dezert bez pečenia s vanilkovým krém, piškótami a sladučkými banánmi. Oslaďte si sobotné popoludnie vynikajúcou dobrotou s jednoduchou prípravou.

Potrebujeme:

2 bal. vanilkového pudingu

600 ml mlieka

7 lyžíc kryštálového cukru

250 g masla

24 dlhých piškót

100 g práškového cukru

100 ml mlieka na namáčanie

3 banány

Strúhanú čokoládu alebo kakao na ozdobu

Postup:

Pudingový prášok rozmiešame v mlieku a pridáme kryštálový cukor. Ostatné mlieko preložíme na plameň a necháme zovrieť. Potom pridáme rozmiešaný puding s cukrom a uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.

Maslo zmiešame s práškovým cukrom a potom postupne – lyžicu po lyžici vmiešame do vychladeného pudingu.

Piškóty zľahka namočíme do v mlieku a uložíme na dlhší plech alebo tácku – začneme vrstviť do tvaru strechy.

Naskladáme 3 piškóty na šírku a 4 na dĺžku. Na vrstvu piškót nanesieme plnku a uložíme krájané banány. Potom opäť nanesieme krém a do stredu krému uložíme piškóty – 2 kusy na šírku a 4 na dĺžku.

Následne opäť nanesieme krém a krájané banány, krém a poslednú vrstvu piškót – 1 ks na šírku a 4 na dĺžku (takýmto vrstvením nám vznikne tvar strechy.

Vrch potrieme zvyšným krémom, posypame strúhanou čokoládou, alebo kakaom a vložíme na chvíľu stuhnúť do chladničky.

Vynikajúci banánový krém

Ak hľadáte fantastický krém do vašich pečených či nepečených dezertov, máme pre vás skvelý tip. Vyskúšajte skvelý banánový krém s  jednoduchou prípravou, lahodnou chuťou a úžasnou vôňou.

Potrebujeme:

250 ml mlieka

1 banánový puding

5 ks banánov

200 g masla

Cukor – podľa chuti

Vanilkový extrakt – voliteľné

Postup:

Pri príprave banánového krému je dôležité, aby mali všetky suroviny približne rovnakú teplotu, v opačnom prípade totiž hrozí, že krém sa môže zraziť.

Banány nakrájame na kolieska a rozmixujeme na hladké pyré.

Z pudingu a mlieka uvaríme hustý puding a necháme dostatočne vychladnúť.

V samostatnej miske vyšľaháme maslo, do ktorého postupne pridávame banánové pyré. Do maslového krému nakoniec všľaháme puding. Krém šľaháme dovtedy, kým nie je krásne hladký. Podľa chuti môžeme dosladiť cukrom a prevoňať trochou vanilkového extraktu.

Jednoduchý banánový koláč

Chcete upiecť niečo naozaj dobré? Vyskúšajte tento svieži banánový koláčik so super jednoduchou prípravou a vynikajúcou chuťou. Vynikajúca dobrota, ktorú pripravíte takmer bez práce!

Potrebujeme:

300 g tvarohu

5 ks banánov

150 g kyslej smotany

3 vajcia

5 lyžíc cukru

Štipku soli

3 lyžice hladkej múky

Postup:

3 banány ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a v mixéry rozmixujeme na hladké pyré. Pridáme tvaroh a opäť rozmixujeme.

Do tvarohovo-banánovej zmesi pridáme cukor, soľ a múku – všetko dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme vajcia a smotanu a opäť premiešame.

Hmotu vylejeme na vymastený a pomúčený plech na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 150 stupňov 1 hodinu a 10 minút. Potom necháme vychladnút a vložíme na noc do chladničky.

Koláč ozdobíme kolieskami banánov a čokoládovou polevou. Servírujeme nakrájaný na kocky.

Jogurtovo-banánová torta

Hravá a neuveriteľne chutná torta, ktorá si vás určite získa. Navyše, nevyžaduje zložitú prípravu a jej formu a prevedenie si môžete upraviť podľa vlastných predstáv.

Potrebujeme:

Na bledú vrstvu:

1 šálku bieleho jogurtu

1 vajce

¾ šálky kryštálového cukru

1 šálku hladkej múky

1 lyžičku jedlej sódy

Na čokoládovú vrstvu:

1 šálku jogurtu

1 vajce

3/4 šálky kryštálového cukru

1 šálku hladkej múky

1 lyžičku jedlej sódy

2 lyžice kakaa

Náplň:

600 g banánového (prípadne vanilkového) jogurtu

4-5 zrelých banánov

2 šálky jogurtu + práškový cukor na vrch torty

Na polevu:

100 g čokolády na varenie

1 lyžicu masla

Na vrch torty:

4 banány

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. V miske zmiešame jogurt s vajíčkom, múkou, cukrom a jedlou sódou. Všetko dôkladne premiešame tak, aby nám vzniklo hladké cesto.

Cesto navrstvíme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie. Rovnako postupujeme aj v prípade druhého – tmavého cesta. Oba korpusy pečieme pri teplote 180 stupňov (pripravenosť cesta skontrolujeme špajdlou).

Z tmavého cesta vykrojíme základňu torty – kruh s priemerom trochu väčším ako priemer misy, v ktorej budeme náplň torty pripravovať. Zvyšné tmavé a svetlé cesto nakrájame na kúsky a vložíme do spomínanej misy. K cestu pridáme nakrájané banány a banánový jogurt.

Zmes dôkladne premiešame a potom navrstvíme na pripravenú základňu z tmavého cesta – vyformujeme tvar kupoly. Na vrch navrstvíme jogurt rozmiešaný s práškovým cukrom a tortu vložíme na niekoľko hodín do chladničky.

Nakoniec tortu ozdobíme. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Banány rozrežeme pozdĺžne na 2-3 kúsky, jednu stranu natrieme čokoládou a prilepíme na povrch torta. Následne zalejeme zvyšnou čokoládou.

Banániky v čokoláde

Kto by nemiloval túto sladkú banánovú pochúťku? Dnes vám ukážeme, ako túto čokoládovú dobrotu môžete vyrobiť rýchlo a jednoducho aj u vás doma!

Potrebujeme:

700 g kryštálového cukru

2 bal. želatíny v prášku

200 ml vody

2 lyžičky banánovej arómy

100 g čokoláduy na obaľovanie

Postup:

Začne tým, že z cukru uvaríme sirup. Nasypeme ho do vody, preložíme na plameň a varíme, kým sa cukor celkom nerozpustí a nezačne peniť.

Želatínu necháme napučať v malom množstve vody a následne ju vmiešame do cukrového sirupu

Túto zmes necháme cca 15 minút odstáť a následne do nej pridáme arómu. Zmes dôkladne prešľaháme.

Pripravíme si formičky (napríklad na vanilkové rožteky alebo iné cukrovinky) vymazané trochou oleja, nalejme do nich zmes a necháme dostatočne stuhnúť.

Keď je zmes dosť tuhá, vyberieme ju z foriem a obaľujeme v rozpustenej (mierne vychladnutej) čokoláde.

Dierkovaný dezert „Banánové pokušenie“

Ak máte chuť na skutočnú delikatesu, tento zákusok je presne tým, čo hľadáte. Mäkučké cesto, lahodný banánový krém a nadýchaná šľahačka. Jednoducho dokonalý, dezert ktorý odštartuje vašu predvíkendovú pohodu. :-)

Potrebujeme:

Cesto:

4 lyžice polohrubej múky

4 lyžice kryštálového cukru

4 vajcia

4 lyžice vlažnej vody

½ bal. prášku do pečiva

Náplň:

2 bal. banánového pudingu

750 ml mlieka

4 lyžice kryštálového cukru

125 g masla

Vrchná vrstva:

500 ml smotany na šľahanie

2 lyžice práškového cukru

Na posypanie:

Detské piškóty alebo maslové sušienky

Postup:

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom. Keď vznikne penová hmota, postupne pridáme vodu a múku s práškom do pečiva.

Cesto vylejeme na pripravený plech, vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a druhou stranou varešky doň urobíme dierky.

Medzitým uvaríme z pudingových práškov, mlieka a cukru hustý puding. Uvarený puding zložíme z plameňa a vmiešame doň maslo. Ešte teplý puding navrstvíme na upečené cesto.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme s cukrom na tuhú šľahačku. Hotovú šľahačku navrstvíme na vychladenú pudingovú vrstvu a uhladíme.

Nakoniec si vytvoríme sušienkovú posýpku. Do igelitového vrecka vložíme piškóty alebo maslové sušienky a rozdrvíme ich kuchynským valčekom. Drťou posypeme povrch zákusku. Hotový dezert vložíme stuhnúť do chladničky.

Bleskový smotanovo-banánový dezert

Skvelé ingrediencie, rýchla príprava a vynikajúca chuť. Navyše, ak namiesto klasického cukru použijete med alebo stéviu, získate zdravý dezert, ktorý vás nabije energiou na celý zvyšok dňa.

Potrebujeme:

500 g kyslej smotany

3 lyžice medu – alebo podľa chuti (príp. môžeme použiť 100 g práškového cukru)

2 zrelé banány

30 g kvalitnej čokolády

15 g želatíny v prášku

100 ml mlieka

½ lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

Dezertné poháre

Postup:

Želatínu necháme napučať v studenom mliekom. Potom preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Želatínu necháme vychladnúť.

Medzitým v miske zmiešame smotanu s medom a vanilkovým extraktom.

Do smotanového krému postupne vmiešame vychladnutú želatínu a všetko spolu vyšľaháme na hladkú hmotu.

Banány nakrájame na menšie kúsky a vložíme na dno dezertných pohárov. Na banány navrstvíme krém. Poháre vložíme do chladničky, aby krém dostatočne stuhol.

Podávame posypané strúhanou čokoládou.

Lahodný banánový koláčik

Lahodný banánový koláčik

Prinášame vám skvelý dezert, ktorý dokonale spĺňa všetky tieto atribúty. Vychutnajte si jeho skvelú chuť! :-)

Potrebujeme:

100 g rozpusteného masla

3 vajcia

300 g hladkej múky

1 šálku kryštálového cukru

1 šálku kyslej smotany

3 zrelé banány

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s 1/2 cukru a rozpusteným maslom. Do hmoty postupne vmiešame múku a vypracujeme pomerne husté cesto. Cesto vložíme do chladničky, kým pripravíme ďalšie suroviny.

Banány olúpeme, nakrájame na plátky a môžeme posypať vanilkovým cukrom (pre lepšiu a výraznejšiu chuť).

Formu na pečenie vymastíme trochou masla. Cesto vtlačíme do formy – tak, aby pokrývalo dno aj okraje.

Na cesto uložíme kolieska banánov a zalejeme ich kyslou smotanou – môžeme ochutiť cukrom alebo medom.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút. Medzitým vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Aby bol sneh skutočne dostatočne tuhý a pevný, šľaháme cca 10 minút. Po uplynutí 20 minút, nanesieme bielkový krém na koláč (môžeme pridať ďalšie banány, mandľové lupienky, kokos, atď.). Koláč vložíme do rúry a pečieme už len 5 minút – alebo kým sneh mierne zružovie.

 Vláčne banánové muffiny

Nadýchané koláčiky z banánového cesta s úžasnou chuťou a jednoduchou prípravou. Vláčne muffiny sú skvelým dezertom na akúkoľvek príležitosť – napríklad aj ako sladké spríjemnenie sychravého dňa. :-)

Potrebujeme:

3 väčšie zrelé banány

75 g cukru

1 vajce

1 lyžičku jedlej sódy

1 lyžičku sušeného droždia

½ lyžičky soli

150 g hladkej múky

150 g zmäknutého masla

Na ozdobu:

Čokoládovú alebo ovocnú polevu

Postup:

Banány popučíme vidličkou. V samostatnej miske zmiešame vajce s cukrom a roztopeným maslom. Pridáme popučené banány a dôkladne premiešame.

V ďalšej miske zmiešame suché prísady (múku, droždie, sódu a soľ). Sypké ingrediencie spojíme s banánovou zmesou a dôkladne premiešame, čím vypracujeme banánové cesto.

Formu na muffiny vymastíme maslom a vysypeme múkou. Potom do jednotlivých otvorov navrstvíme banánové cesto.

Naplnenú formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 20-25 minút. Hotové muffinky vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť vo forme. Potom ich z foriem opatrne vyberieme, ozdobíme polevou a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár