Fantastické dezerty s chuťou a vôňou kávy, ktoré určite potešia aj tých najnáročnejších maškrtníkov.
Vynikajúce kávové rezy
Potrebujeme (plech 20 × 20 cm):
Cesto:
2 vajcia
5 polievkových lyžíc cukru (približne 60 g)
2 polievkové lyžice pšeničnej múky hladkej (približne 20 g)
2 lyžice zemiakového škrobu (približne 30 g)
1 polievková lyžica kakaa (približne 7 g)
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva (3 g)
Kávový krém:
250 ml 30% smotany na šľahanie
2 čajové lyžičky želatíny
2 polievkové lyžice instantnej kávy (možno ju nahradiť obyčajnou kávou alebo 4 polievkovými lyžicami cappuccina)
1 lyžica práškového cukru
Na vrch:
250 ml 30%smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice práškového cukru
Stužovač
20-30 g tmavej čokolády
Na máčanie:
1 čajová lyžička kávy rozpustená v 3 polievkových lyžiciach vody
Postup:
Piškóta: Vajíčka vyšľahajte s cukrom, potom znížte otáčky a postupne pridajte všetky sypké prísady – vymiešajte jednotné cesto, ktoré navrstvite na plech vystlaný papierom.
Pečte na 180 ° C po dobu 30 minút.
Krém: Želatína (napučaná) a káva sa rozpustí v 2 polievkových lyžiciach horúcej vody (30 ml) a nechá sa vychladnúť. Nalejte smotanu do misky a vyšľahajte s práškovým cukrom na nadýchanú hmotu. Za stáleho miešania postupne nalejte želatínu, kávu a dôkladne premiešajte. Upečenú a vychladnutú piškótu pokropte kávou a navrstvite na ňu kávový krém.
Vrchná časť: Nalejte studenú smotanu do misky a vyšľahajte ju spolu s práškovým cukrom na tuhú penu. Za stáleho miešania pridajte rozpustenú želatínu. Natrite na vrch dezertu a posypte strúhanou čokoládou. Podávajte vychladené!
Hrnčekové kávové rezy
Potrebujeme:
6 vajec
100 g kr. cukru
4 lyžice medu
50 ml oleja
1 bal. prášok do pečiva
3 lyžice kakaa
1 hrnček múky
Náplň:
600 ml mlieka
4 žĺtky
100 g kr. cukru
20 g hl. múky
3 lyžičky rozpustnej kávy alebo cappuccina
200 g masla
Štipku soli
Čokoládová poleva na ozdobenie (horká čokoláda rozpustená s trochou oleja)
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Vajcia vyšľaháme s cukrom a medom, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a napokon aj olej. Podľa veľkosti vajec možno budete potrebovať viac, alebo trošku menej múky.
Cesto si rozdelíme na tri časti a upečieme tri pláty na opačnej strane plechu. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Medzitým pripravíme krém. Vymiešame si žĺtka s cukrom, pridáme aj štipku soli. Aby bol krém hustejší, pridáme múku. Do hrnca si dáme mlieko, pridáme kávu/cappuccino a necháme zovrieť, potom vmiešame žĺtkovú hmotu a na slabom plameni uvaríme hustý krém. Do ešte teplého (nie horúceho) krému vmiešame maslo.
Na prvú vrstvu upečeného cesta navrstvíme časť krému, prekryjeme druhým plátom, opäť dáme krém, vrstvu cesta a na vrch krém. Polejeme čokoládovou polevou a necháme ho stuhnúť v chladničke.
Salko-kávové rezy
Potrebujeme:
Cesto:
3/4 – 1 hrnček cukru (podľa toho, koľko sladíte)
2 hrnčeky poloh. múky
1 prášok do pečiva
3 vajcia
hrnček mlieka
pol hrnčeka oleja
2 lyžice kakaa.
Krém:
uvarené salko (ja si viem uvariť deň vopred, prípadne môžete skúsiť kupované karamelové salko)
1 maslo (250 g)
1 nízkotučný tvaroh vo vaničke
Ďalej:
Detské piškóty
Uvarená káva, trocha rumu alebo griotky
Postup:
Vajíčka vyšľaháme s cukrom, prilejeme mlieko, olej, prisypávame múku a kakao, chvíľu šľaháme a vlejeme na plech 42x32cm. Pečieme na 170 ° asi 20 min (alebo podľa vašej rúry).
Vyšľaháme si zmäknuté maslo a pridáme vychladené karamelizované salko – spolu prešľaháme a postupne prišľaháme aj tvaroh.
Tenkú vrstvu krému dáme na korpus (ak sa vám bude zdať riedka, nebojte sa tuhne chvíľku po chvíľke).
Piškóty máčame v kávičku do ktorého pre chuť pridáme trochu griotky alebo rumu a ukladáme na korpus s krémom. Na piškóty navŕšime zvyšok krému, dozdobíme podľa fantázie (hoblinky čokolády alebo rozpustená čokoláda) a šup do chladničky.
Vychladený zákusok je absolútne neodolateľný.
Kávové zrná
Potrebujeme:
4 lyžice mlieka
5 lyžíc instantnej kávy
200 g masla
200 g smotany na šľahanie (33%)
250 g cukru
3-4 lyžice kakaa
650 g hladkej múky
Na polevu:
Horkú čokoládu
Maslo
Postup:
Kávu rozpustíme v horúcom mlieku. Pridáme maslo, smotanu, kakao a všetko dôkladne premiešame. Do zmesi postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto.
Z cesta oddelíme guľôčky, ktoré vyformujeme do tvaru kávových zŕn. Nakoniec na povrchu pomocou špáradla vytvoríme zárezy, podobne ako na zrnkách kávy.
Hotové zrnká preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.
Nakoniec potrieme čokoládovou polevou, ktorú sme si vytvorili z čokolády a maslo, rozpustených vo vodnom kúpeli. Zrniečka ale môžeme podávať aj bez polevy. Je to na vás!
Nutellovo-kávové rezy
Potrebujeme:
Na cesto:
90 g rozpusteného masla
1 lyžica granúl instantnej kávy
70 g práškového cukru
2 vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu
80 g hladkej múky
20 g kakaa
1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1/4 lyžičky soli
Na krém:
2 lyžičky instantnej kávy
1 lyžica teplej vody
100 g nutelly
240 ml smotany na šľahanie (použila som 33%)
Na vrch:
kúsok čokolády
Voliteľné: kyslá smotana na potrenie korpusu
Postup:
V rozohriatom masle rozpustíme instantnú kávu a následne zašľaháme cukor. Postupne vmiešame vajcia a vanilkový extraktextrakt. Po častiach zapracujeme múku s kakaom, kypriacim práškom a soľou. Cesto dôkladne miešame, kým sa ingrediencie nespoja.
Zapekaciu misu (27 x 17 cm) vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou. Cesto rozprestrieme na dno formy a dáme piecť do predhriatej rúry 180 asi 15 minút – otestujeme špajdlou. Korpus necháme vychladnúť.
Na krém rozpustíme instantnú kávu v teplej vode a primiešame nutellu. V inej mise do tuha vyšľaháme smotanu a opatrne ju zmiešame s nutellou.
Vychladnutý korpus vyberieme z formy a ja som ho potrela kyslou smotanou, ktorá mi ostala z iného dezertu (ale to v originál recepte nie je). Krém rovnomerne rozotrieme na korpus a necháme cez noc stuhnúť v chladničke.
Povrch rezov ozdobíme čokoládou.
5-minútové tiramisu do pohárov
Potrebujeme (na 3 veľké poháre a 6 malých):
200 g akýchkoľvek sladkých sušienok alebo piškót
200 g nízkotučného tvarohu
100 g kyslej smotany
50 g práškového cukru
Vychladnutú kávu (pripravenú z 1 lyžičky kávy)
Pár kvapiek vanilkovej esencie (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
Kakao na posypanie
Postup:
Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Sušienky rozmixujeme v mixéry. Do pohárov vrstvíme sušienky a pokvapkáme kávou a následne krém. Ja to robím tak, že na dno navrstvím krém, naň sušienky, pokvapkám kávou a opäť krém. Nakoniec posypeme kakaom, alebo dozdobíme orieškami či čokoládou. Môžete na vrsch aj kvapnúť trochu rumu. Vložíme do chladničky vychladnúť.
Orechovo kávové rezy
Potrebujeme:
3 lyžice múky
6 vajec
150 g kr. cukru
150 g orechov – mletých
½ bal. Prášku do pečiva
Štipku soli
Na krém:
300 ml mlieka
3 lyžice hladkej múky
1 lyžicu kávy (rozpustnej)
1 bal. Vanilkového cukru
250 g masla alebo margarínu izbovej teploty
180 g práškového cukru
5 lyžičiek mletých orechov
Na vrch:
150 g horkej čokolády
50 g masla – rozpusteného
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Biely s časťou cukru ušľaháme na tuhý sneh. Žĺtky zmiešame so zvyšným cukrom do svetlej peny. Potom postupne vmiešame múku, orechy, soľ a prášok do pečiva.
Nakoniec opatrne vmiešame aj sneh a takto prirpavené cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený. Pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Keď sa cesto ochladí, vložte ho opäť na plech.
Mlieko nalejeme do hrnca a vmiešame doň múku, kávu a vanilkový cukor – za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý následne odložíme vychladnúť.
Maslo alebo margarín našľaháme s cukrom a pridáme aj orechy, potom túto zmes vmiešame do vychladnutého kávového pudingu. Krém rovnomerne aplikujeme na cesto a nakoniec prelejme maslovo-čokoládovou zmesou, ktorú sme si rozpustili vo vodnom kúpeli. Dáme stuhnúť a môžeme podávať!
Prezidentské rezy
Potrebujeme:
Na cesto:
6 ks vajec
120 g práškového cukru
120 g polohrubej múky
2 lyžice kakaa
1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
8 lyžíc vriacej vody
3 lyžičky rozpustnej kávy
2 lyžice oleja
Na krém:
500 ml mlieka
2 bal.pudinky Caffé Latte Premium (Dr.Oetker) – alebo aj obyčajný karamelový či čokoládový
3 lyžice práškového cukru
3 lyžice krupicového cukru
2 lyžičky rozpustnej kávy (v sypkom stave)
200 g masla
2 lyžice rumu
200 g hustej kyslej smotany (minimálne 16% tuku)
Nakoniec:
2 tégliky 40% smotany na šľahanie
Poleva:
Olej a čokoláda na varenie
Postup:
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a horúcou kávou. Múku s kakaom a kypriacim práškom preosejeme a spoločne s olejom po častiach pridávame k tekutej zmesi.
Plech s vyšším okrajom (35 x 25 cm) vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte potrieme olejom alebo maslom. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme cca 10 minút. Na mriežke necháme celkom vychladnúť.
V mlieku uvaríme pudingy spolu s 3 lyžicami krupicového cukru a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a kávou do peny. Potom po častiach pridáváme chladný puding, kyslú smotanu a rum. Šľaháme dohladka.
Tento krém nanesieme na chladný korpus a cukrársku kartou alebo tortovým nožom uhladíme. Šľahačky vyšľaháme dotuha a nanesieme na krém. Nakoniec pokvapkáme rozpustenou čokoládou s olejom.
Krémové capuccino poháre
Vynikajúci dezert na spríjemnenie popoludnia s úžasnou vôňou kávy a krémovou chuťou čerstvého tvarohu. Mňam!
Potrebujeme:
450 g tvarohu
1/3 + ½ šálky práškového cukru
2 lyžičky instantnej kávy
300 g kvalitnej tmavej čokolády
500 ml smotany na šľahanie (33%)
Postup:
Najskôr si pripravíme čokoládovú smotanu. Do hrnca prelejeme 200 ml smotany, preložíme na plameň a zahrejeme (odložíme si bokom dve lyžice teplej smotany). Do zvyšnej smotany vložíme čokoládu a necháme na plameni, kým sa čokoláda celkom nerozpustí.
Instantnú kávu rozpustíme v dvoch lyžiciach teplej smotany.
Tvaroh, 1/3 šálky cukru a rozpustenú kávu vyšľaháme dohladka.
Čokoládovú smotanu necháme vychladnúť. Zvyšnú smotanu vyšľaháme so zvyšným práškovým cukrom na tuhú šľahačku a môžeme začať vrstviť.
Na dno dezertných pohárov navrstvíme tvarohovo-kávový krém, zalejeme čokoládovou smotanou a na vrch navrstvíme šľahačku.
Vložíme na minimálne 15 minút stuhnúť do chladničky.
Môžeme dozdobiť ovocím, čokoládovými hoblinkami a lístkami mäty.
Orechové rezy s cappuccino krémom
Potrebujeme:
Na cesto:
- 5 bielkov
- 2 žĺtky
- 6 lyžíc kr. cukru
- 6 lyžíc mletých orechov
- 10 lyžíc vlažného/teplého mlieka
- 7 lyžice hl. múky
- soľ
- 1 bal. prášok do pečiva
- 1 lyžičku kakaa
Cappuccino krém:
- 4 žĺtky
- 600 ml mlieka
- 150 g cukru
- 40 g škrobu
- 25 g múky
- 3 vrecká cappuccina, alebo 3 lyžice
- soľ
- 250 g masla
Kávový krém:
- 4 žĺtky
- 80 g práškového cukru
- 3 lyžice mlieka
- 100 ml uvarenej silnej kávy (rozpustnej)
- 3 lyžičky mletých orechov
- 200 g masla
Na vrch:
- 500 ml smotany na šľahanie, želatínový stužovač za studena
Postup:
Na cesto si vyšľaháme bielky, pridáme soľ, cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Postupne vmiešame žĺtky (po jednom) a nakoniec aj sypké prísady – múku, prášok do pečiva, kakao a orechy. Ručne premiešame, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu. Nakoniec pridáme vlažné mlieko. Cesto rovnomerne navrstvíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Uhladíme a vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút (podľa rúry). Po upečení a vychladnutí cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Na kávový krém uvaríme kávu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a šľaháme vo vodnom kúpeli. Pridáme mlieko, kávu, orechy a šľaháme do zhustnutia. Zložíme z vodného kúpeľa a nakoniec do zmesi všľaháme maslo.
Pre cappuccino krém si vyšľaháme žĺtky do peny, pridáme soľ, cukor, múku, škrob a dobre premiešame. Pridáme mlieko, cappuccino prášok a zmes preložíme na plameň. Za stáleho miešania varíme, až kým nedostaneme hustý a homogénny krém. Potom zložíme hrniec z ohňa a všľaháme maslo.
Poskladáme tortu: Na prvý plát cesta nanesieme 1/2 cappuccino krému, prikryjeme druhým plátom, 1/2 kávového krému a takto opakujeme. Poslednú vrstvu plát cesta.
Tortu ozdobíme šľahačkou, ktorú klasicky vyšľaháme a zahustíme stužovačom za studena, ktorý pripravíme podľa návodu.