Sú zdravé a neskutočne chutné: Zbierka 14 najlepších šalátov ku grilovaným dobrotám, ktoré pripravíte za 5 minút!

1643 0

Vynikajúce ako príloha, alebo len tak, ako niečo chutné pod zub. Prinášame vám zbierku najlepších receptov na šaláty z kapusty, z ktorých si určite pochutnáte.

Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou

Konečne perfektná náhrada za kalorické šaláty, ktorá chutí fantasticky: Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)

3 ks mkrvy

1 väčšiu červenú cibuľu

3 lyžice citrónovej šťavy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžičku majonézy

1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať

Soľ, mletú rascu

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)

Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu

Kapustový šalátik na chudnutie a proti nafukovaniu: Dajte si ho k hlavnému chodu a máte istotu, že vám nebude ťažko!

Potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

4 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

1 lyžičku morskej soli

Celá rasca

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Voliteľné – štipka zázvoru

Postup:

Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!

Ľahký zelerový šalát

Namiesto ťažkých zemiakových šalátov skúste toto: Ľahký zelerová šalát s fantastickou zálievkou

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka

1 lyžička majonézy

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou!

Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku kapusty

1 červenú cibuľu

2 mrkvy

Zálievka:

300 ml bieleho jogurtu

2 lyžičky cukru krupica

Štipka bieleho mletého korenia

1 lyžica horčice

1 lyžička Worcesterskej omáčky

1 lyžičku soli

2 lyžice červeného vínneho octu

Postup:

Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.

V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.

Kráľ medzi šalátmi: Studený kapustový šalát s jogurtovou zálievkou

Kráľ medzi šalátmi: Studený kapustový šalát s fantastickou jogurtovou zálievkou!

Potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty

2 veľké mrkvy

200 ml bieleho jogurtu

2 lyžice práškového cukru

½ lyžičky soli

Štipka čierneho mletého korenia

200 ml kvalitnej majonézy (ideálne domácej)

1 lyžicu bieleho vínneho octu

1 lyžičku citrónovej šťavy

2 lyžice horčice

Postup:

Mrkvu očistíme a spolu s kapustou nakrájame na tenké prúžky. Zmiešame dohromady a osolíme.

Majonézu zmiešame s práškovým cukrom, horčicou, soľou, korením a jogurtom. Túto zmes zmiešame s kapustou a mrkvou. Premiešame a necháme vychladiť.

Kapustový šalát so zálievkou zo smotany a majonézy

Kapustový šalát s famóznou zálievkou: Taký dobrý, že si radšej hneď pripravte dvojitú dávku!

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku bielej kapusty

2 ks mrkvy

1 cibuľu

Čerstvú petržlenovú vňať

Soľ a korenie

Na zálievku:

1 lyžičku cukru

3 lyžice kyslej smotany

4 lyžice majonézy

1 lyžičku horčice

1 lyžičku olivového oleja

Postup:

Kapustu a mrkvu nastrúhame do misy. Cibuľu a petržlenovú vňať nakrájame najemno. Pridáme k mrkve a kapuste, ochutíme soľou, korením a zmes dobre premiešame.

V miske zmiešame všetky suroviny na zálievku a pridáme do šalátu. Premiešame, necháme dobre vychladiť a môžeme podávať.

Bombový kapustový šalát s mrkvou a cesnakom

Bombový kapustový šalát s mrkvou a cesnakom: Večer pripravíš, už ráno si pochutnáš!

Potrebujeme:

2 kg kapusty

400 g mrkvy

5 strúčikov cesnaku

(môžete pridať strúhané jablko alebo červenúr repu)

Marináda:

150 ml repkového oleja

150 ml octu

100 g cukru

2 lyžice soli

3 ks bobkového listu

5 guličiek čierneho korenia

500 ml vody

Postup:

Kapustu aj mrkvu nastrúhame a cesnak nakrájame nadrobno. Všetko vtlačíme do väčšieho pohára.

Pripravíme si marinádu. V hrnci zmiešame všetky prísady na marinádu a preložíme na plameň. Varíme 5 minút a potom – ešte vriacu nalejeme na kapustu.

Dáme na chladné miesto odpočívať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.

Šalát z červenej kapusty s ľahkou zálievkou

Kapustový šalát s ľahkou zálievkou

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku červenej kapusty

1 menšiu hlávku bielej kapusty

2 ks mrkvy

1 plechovku kukurice

1 zväzok petržlenu

100 g bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany)

1 lyžicu jablčného octu

2 ½ lyžičky hnedého cukru

1/2 lyžičky soli

1 lyžicu dijonskej horčice

Podľa chuti čierne korenie

Postup:

Kapustu nakrájame na nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Rovnako umyjeme aj zväzok petržlenu a nasekáme najemno. Kukuricu scedíme z nálevu a zmiešame s ostatnou zeleninou a petržlenom.

V miske zmiešame jogurt, soľ, cukor, horčicu, ocot a korenie. Zmiešame a touto zálievkou prelejeme šalát.

Môžeme servírovať okamžite, ale najlepšie chutí, keď sa nechá 2-3 hodiny odstáť v chladničke.

Jarný šalát

Potrebujeme:

1 jablko

1/3 plechovky kukurice (scedenej z nálevu)

1/2 hlávky kapusty

Citrónovú šťavu podľa chuti

soľ

čierne korenie

Postup:

Jablko nakrájame alebo nastrúhame, pridáme strúhanú kapustu, kukuricu a všetko premiešame – dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Zamiešame a môžeme podávať.

Nemecký uhorkový šalát

Nemecký uhorkový šalát s výbornou zálievkou: Bez octu, diétny a ak si pridáte, urobíte veľmi dobre!

Potrebujeme:

1 väčšiu šalátovú uhorku

1 veľkú rajčinu

½ cibule

Na zálievku:

½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)

½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru

Citrónovú šťavu

Štipku soli a čierneho korenia

Kvapku medu (voliteľné)

Postup:

Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.

Fantastický šalát s ktorým naštartujete trávenie

„Bomba“ šalát na chudnutie!

Potrebujeme:

1 uvarenú stredne veľkú červenú repu

1 mrkvu

1 jablko

100 g hlávkovej kapusty

Citrónovú šťavu

Postup:

Zeleninu aj ovocie nakrájame na tenké prúžky, prípadne môžeme nastrúhať na strúhadle. Zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Podávame ako prílohu, desiatu, alebo večeru. Môžeme dochutiť koreninami podľa chuti. Kombinácia použitej zeleniny dokáže skvele prečistiť tráviacu sústavu a teda pomôže pri zdravom chudnutí. Navyše, vitamíny, ktoré obsahuje, vám pomôžu v zdraví prekonať chladné dni.

Uhorkový šalát podľa Číňanov

Potrebujeme:

600 g uhoriek nastrúhaných na kolieska

100 ml ryžového octu

30-40 ml vody

¾-1 lyžicu medu

1 lyžicu sójovej omáčky

1 lyžičku sézamového oleja

1 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 lyžicu sezamových semienok

Postup:

Uhorky nastrúhame a preložíme do dózy. Med rozmiešame s vodou, octom, sójovkou, pretlačeným olejom a cesnakom – ochutnáme a môžeme dosladiť alebo naopak dokyseliť. Prelejeme cez uhorky.

Nakoniec si na suchej panvici opražíme sezamové semienka a pridáme do šalátu.

Šalátik chutí inak, ako ste zvyknutí, ale ak máte radi zdravé jedlá s orientálnou chuťou, ktoré navyše aj pomôžu schudnúť, odporúčam ho. Nezabudnite, že si ho môžete perfektne vyladiť podľa vašej chuti.

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Potrebujeme:

2 kg kapusty

400 g mrkvy

4 strúčiky cesnaku

Marináda:

150 ml rastlinného oleja

75 ml octu (9%)

2 lyžice soli

3 lístky bobkového listu

5-6 kúskov celého čierneho korenia

500 ml vody

Postup:

thumb (1)

Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezanace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).

Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.

Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár