Fantastické slané jednohubky pre návštevy: Zbierka 11 top receptov, s ktorými budete počas sviatkov hviezdiť!

 

Klobásové jednohubky

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

klobáska (podľa chuti)

1 Hera

1 kyslá smotana

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

soľ

rasca (voliteľné)

rozšľahané vajce na potretie

Postup:

Do misy si dajte múku, pridajte Heru a kyslú smotanu. Osoľte a pridajte prášok do pečiva. Z týchto surovín vymieste hladké cesto. Dajte ho na pár hodín do chladničky, alebo ak ich potrebujete rýchlo upiecť tak ho šupnite do mrazáku. Medzitým si nakrájajte klobásku na kolieska. Schladené cesto vyberte, vyvaľkajte a povykrajujte kolieska. Vymastite si plech a cestové kolieska poukladajte jedno vedľa druhého. Potrite ich žĺtkom a naukladajte klobásku.

foto: Marcela Krištofíková/Mimibazar

Upečte ich do zlatista pri cca 200 stupňoch, asi 19 minút. Nechajte trocha vychladnúť a ak vám ich medzitým nepokradnú hladoši, dajte na stôl :) Vraj vydržia čerstvé niekoľko dní, ale väčšinou zmiznú rýchlosťou blesku.

Syrové trubičky

Potrebujeme:

množstvo – cca 30 trubičiek

500 g lístkového cesta

300 g tvrdého syra ( napríklad chedar)

100 g masla ( alebo rama, perla)

4 žĺtka

40 g hladkej múky

200 ml mlieka

1 vajce na potretie cesta

kovové formičky – trubičky (hrubšie)

Postup:

Ak sa vám nechce pripravovať domáce lístkové cesto, použite kupované. Ak budete mať jedno 500 g cesto, rozdeľte si ho na 2 polovice. Rozvaľkajte ho na hrúbku cca 3 mm a nakrájajte na pásiky široké asi 1,5 cm. Na kovové trubičky ich natáčajte od hrubšej strany smerom k tenšej a každý pásik musí byť preložený cez predchádzajúci asi 3-4 mm. Potom jemne popritláčajte prstami. Takto pripravené trubičky potrite vyšľahaným vajíčkom a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v predhriatej rúre na 200 stupňoch asi 12-15 minút. Dajte pozor na to, aby ste počas prvých 10 minút rúru neotvárali! Cesto by vám spľaslo. Upečené rolky ešte teplé odstráňte z kovových trubičiek a poukladajte na tácku, aby vychladli.

foto: pani Adriana S. (adrika280)

Teraz si pripravte plnku. Nastrúhajte si syr a asi 2 PL z neho odoberte bokom. Potom si v mlieku vyšľahajte vajcia, pridajte múku a opäť dobre vyšľahajte. Nasypte strúhaný syr a na miernom ohni uvarte hustejšiu hmotu. Bude sa to podobať na hustý puding a ak máte radi slanšie, môžete si plnku dosoliť.

foto: pani Adriana S. (adrika280)

Prikryte potravinárskou fóliou a dajte vychladiť na balkón alebo terasu. Vďaka fólii sa vám na povrchu nespraví pri chladnutí kôrka. Keď vám syrová plnka vychladne, pridajte maslo a dôkladne vyšľahajte, aby vám vznikol hladký krém. Pomocou cukrárskeho vrecka si naplňte upečené trubičky syrovou zmesou a konce namáčajte do strúhaného syra, ktorý ste si predtým odložili bokom. Syrové trubičky nielen skvele vyzerajú, ale aj fantasticky chutia. Dobrú chuť!

Slané slzičky od Katky

Potrebujeme:

200 g nastrúhaného syra
200 g masla
100 g polohrubej múky
100 g hrubej múky

Na posypanie:

vajíčko, koreniny (vegeta, rasca, soľ)

Postup:

Všetky prísady zmiešame a vypracujeme jednotné cesto. To rozvaľkáme, vykrojíme slzičky a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme vegetou a na plechu vystlanom papierom, alebo len vymastenom upečieme. Pri teplote 200 stupňov pečieme dozlatista. Ide to rýchlo, krekry treba sledovať.

Jednohubky z bambina

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

1 bal. prášok do pečiva

2  vajíčka

1 ks tavený syr v črievku (Bambino, prípadne môžete použiť aj trojuholníčky)

250 g maslo alebo zmäknutá hera

2 cl pálenka

1 lyžička soľ

1 vajce na potretie

podľa chuti, na posypanie sézam, syr, ľanové semiačko, rasca

Postup:

Vypracovať cesto. Je redšie a lepivé, preto ho zabalíme do fólie a zabaliť do chladničky, aspoň na 24 hodín. Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme a  rozvaľkáme na cesto s hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme tvary podľa nášho vkusu. Potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne inými prísadami a vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch pečieme dozlatista.

Slané syrové pečivo

Potrebujeme:

Všetky suroviny miešame v pomere 1:1:1 a podľa toho si môžete prispôsobiť veľkosť dávky

150 g údeného syra

150 g masla

150 g hladkej múky

1 vajce na potretie

trochu soli

voliteľné: sezam na posypanie

Postup:

Syr si nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte múku a zmäknuté maslo. Všetko spolu vymieste tak, aby vám vzniklo kompaktné cesto. Rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte vykrajovačkami, alebo pokojne aj poldecákom. Plech si vysteľte papierom na pečenie, poukladajte naň kolieska, potrite vajíčkom a ak máte radi slanšie, posypte trochou soli. Môžete posypať aj sezamovými semiačkami. Ja som nemala, tak tentokrát som dala len soľ. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch cca 15 minút (do zlatista). Necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Slané taštičky ešte rýchlejšie ako obložené chlebíky

Potrebujeme:

1 balenie chladeného lístkového cesta
200 g šunky
100 g syra
Cibuľu – voliteľné

Postup:

Lístkové cesto nakrájajte na štvorce, na každý z nich vložte pokrájanú cibuľu, syr a kúsok šunky. Zabalíme do vrecka a osmažíme z oboch strán na panvici – dozlatista. Môžete podávať teplé aj studené. Ešte expresnešia verzia je, ak ho kapsičky pripravíte v sendvičovači.

Koláč upečený za 5 minúť – v sendvičovači!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plnené taštičky z lístkového cesta. Obľúbený dezert na ktorom na prvý pohľad nie je nič zvláštne. Viete však, že túro výbornú dobrotu môžete pripraviť za 5 minút, bez pečenia, len pomocou obyčajného sendvičovača? Je to úplne jednoduché. Cesto naplníme, potrieme maslom a vložíme do sendvičovača. O 5 minút sú plnené taštičky hotové. Celý postup nájdete TU.

Syrové loptičky

Potrebujeme na 24 ks:

Syr – 270 g
Múka hladká – 3 lyžice
Prášok do pečiva – 10 g
Bielky – 2 ks

Ďalej:

Strúhanka
Olej

Postup:

Bielky oddeľte od žĺtkov a žĺtky môžete hneď odložiť do chladničky, v tomto recepte ich už nebudete potrebovať. Bielky potom vyšľahajte na tuhý sneh.

Múku spolu s práškom do pečiva preosejte do snehu a jemne vmiešajte. Rovnako vmiešajte aj najemno nastrúhaný syr. Vymiešajte jednotné lepivé cesto, z ktorého rukami formujete guľôčky veľkosti vlašského orecha. Guľky vložte do misky so strúhankou a kruhovými pohybmi posúvajte misku tak, aby sa guličky postupne celkom pokryli strúhankou.

Na menšej panvici zahrejte olej a guľky vyprážajte do zlatista. Guľky sa vypražia veľmi rýchlo, stačí im v rozpálenom oleji 30-40 sekúnd. Preložte na servítku a môžete hneď podávať. Ak nespotrebujete všetky guľky, môžete ich pokojne zamraziť a odložiť na neskôr.

Krásne jednohubky z lístkového cesta