plny-hrniec_transparent_negativ.png

Skúste jeden ešte dnes na večeru: Zbierka 11 top šalátov z uhoriek – ľahké, rýchle a o minútku na stole!

Osviežujúci uhorkový šalát bez sterilizácie

Potrebujeme:

  • 3 kg uhoriek
  • 4 veľké cibule
  • 4 zelené papriky
  • 4 polievkové lyžice vegety – ideálne domácej
  • 15 dkg cukru
  • 4 dl octu

Postup:

Uhorky nakrájajte na drobné kolieska.

Všetku zvyšnú zeleninu nakrájajte na drobné kúsky.

Všetku zeleninu zmiešajte v mise.

Pridajte vegetu, cukor aj ocot.

Počkajte pol hodiny, než všetky suroviny pustia šťavu.

Zmes v mise prikryjeme utierkou a necháme odstáť 24 hodín.

Potom zmesou naplníme do čistých pohárov a zaviečkujeme.

Skladujeme v chlade.

Ruský uhorkový šalát

Potrebujeme:

2 uhorky

Soľ, korenie

Kr. cukor

1 šalotka

2 lyžice bieleho vínneho octu

5 lyžíc smotany na šľahanie

1/2 zväzku kôpru

Postup:

Uhorky nakrájame na tenko. Dochutíme soľou, korením a cukrom. Premiešajte šalát z uhoriek rukami a nechajte stáť asi 5 minút, potom zlejte prebytočnú šťavu. Šalotku nakrájame nadrobno a pridáme k uhorkám. Pridáme aj ocot, smotanu, nakoniec kôpor a dôkladne premiešame. Podávame k rezňom, grilovaným dobrotám, alebo len tak. Nám chutí aj s obyčajným rožkom.  výsledný vývar. Odlúpnite šalotku a jemne kocky. Pridajte uhorky biely vínny ocot a šľahačku. Jemne nakrájajte špízy a premiešajte pod šalátom.

Uhorkový šalát do pohárov

Potrebujeme:

7 šálok nakrájaných uhoriek

1 šálku nakrájanej cibule

1 šálka papriky nakrájanej

1 lyžica soli

1 šálka octu

2 lyžičky horčicového semienka

Postup:

Zmiešame všetku zeleninu a soľ, odložíme bokom. Ocot, cukor a semienka a privedieme do varu. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

Zalejeme a vložíme do chladničky. Skladujeme v chlade, vydrží až 2 mesiace.

Výborný uhorkový šalát s bielym jogurtom

Potrebujeme:

1 väčšiu šalátovú uhorku

1 veľkú rajčinu

½ cibule

Na zálievku:

½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)

½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru

Citrónovú šťavu

Štipku soli a čierneho korenia

Kvapku medu (voliteľné)

Postup:

Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.

Uhorkový šalát na chudnutie

Potrebujeme:

500 g uhoriek

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

1 strúčik cesnaku pretlačený

4 lyžice jablčného octu

1 lyžičku medu

Zväzok najemno nasekaného kôpru

1 lyžičku morskej soli

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Postup:

Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. V miske zmiešame s pórom alebo s cibuľou. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie, pretlačený cesnak, soľ a kôpor. Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme dochutiť podľa vlastnej chuti. Ja ho pripravujem presne takto!

Môj tip: ak nemáte cesnak, vyskúšajte ho nahradiť troškou strúhaného zázvoru, šalátik bude mať „exotickú“ príchuť. :-)

Švédsky uhorkový šalát

Potrebujeme:

2 kg uhoriek

500-600 g cibule

Na nálev:

600 ml vody

300 320 ml cukru (merala som v odmerke na vodu :-))

50 ml soli (rovnako merané v odmerke)

200 ml octu

2 lyžičky horčice

1 lyžičku borkénu

½ lyžičky kyseliny citrónovej

Postup:

Uhorku umyjeme a oba konce odrežeme a treba ochutnať, aby neboli uhorky horké. Cibuľu očistíme obe zeleniny nastrúhame na tenké plátky a zľahka premiešame.

Pripravíme si tekutú zmes – všetky prísady jednoducho zmiešame – nevaríme, práve naopak, nalejeme na zeleninu, premiešame, prikryjeme a necháme na chladnom mieste 24 hodín odstáť.

Zmes navrstvíme do čistých pohárov, dolejeme šťavou, prikryjeme celofánom a dobre zatvoríme. Skladujeme na chladnejšom mieste.

Uhorkový šalát s kyslou smotanou

Potrebujeme:

3 väčšie kusy šalátových uhoriek

Zelenú cibuľku nakrájanú na menšie kúsky

1 šálku kyslej smotany

¼ šálky jablčného octu

¼ šálky kryštálového cukru

¼ lyžičky soli

¼ lyžičky mletého čierneho korenia

½ lyžičky nadrobno nakrájaného kôpru

Postup:

Uhorky nakrájame na tenšie kolieska. Rovnako nakrájame aj jarnú cibuľku a zmiešame s uhorkou.

Zmiešame smotanu, ocot, soľ, čierne korenie, kôpor a zmiešame s so zeleninou. Necháme odležať v chladničke a pred podávaním dobre premiešame.

Uhorkový šalát podľa Číňanov

Potrebujeme:

600 g uhoriek nastrúhaných na kolieska

100 ml ryžového octu

30-40 ml vody

¾-1 lyžicu medu

1 lyžicu sójovej omáčky

1 lyžičku sézamového oleja

1 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 lyžicu sezamových semienok

Postup:

Uhorky nastrúhame a preložíme do dózy. Med rozmiešame s vodou, octom, sójovkou, pretlačeným olejom a cesnakom – ochutnáme a môžeme dosladiť alebo naopak dokyseliť. Prelejeme cez uhorky.

Nakoniec si na suchej panvici opražíme sezamové semienka a pridáme do šalátu.

Šalátik chutí inak, ako ste zvyknutí, ale ak máte radi zdravé jedlá s orientálnou chuťou, ktoré navyše aj pomôžu schudnúť, odporúčam ho. Nezabudnite, že si ho môžete perfektne vyladiť podľa vašej chuti.

Strúhaný uhorkový šalát bez varenia nálevu

Potrebujeme:

Uhorky (ja som pripravila z hadoviek)

Kryštálový cukor

Ocot

Soľ

Vodu

Poháre na zaváranie – dobre umyté

Voliteľné – kôpor

Postup:

Môžete pripraviť z troch ale aj z tridsiatich uhoriek – je to len na vás. Ja robím asi z 5 kg uhoriek.

Uhorky umyjeme , odrežeme konce a môžeme ošúpať, prípadne nechať šupu – ako ste zvyknutí robiť bežne šalát – ja ich šúpem.

Nastrúhame na hrubom strúhadle (na kolieska alebo ako zemiaky – na drobnejšie). Do pohárov navrstvíme uhorky tak, aby boli asi 0,5-1 cm pod okrajom pohára. Do pohára s objemom 700 ml nasypeme 2 lyžičky cukru, 1 lyžicu octu, 1 lyžičku soli a ja dávam aj štipku čierneho mletého korenia, prípadne aj kôpor. Potom dolejeme studenou vodou a pohár pevne zavrieme.

Sterilizujeme pri teplote 80 stupňov asi 20-30 minút. Obrátime hore dnom, necháme vychladnúť a skladujeme v komore.

Najlepšie recepty na dnes