Zbierate šípky pre zdravie? Tým zaobchádzaním vzácnu rastlinu znehodnocujete!

September už sa prehupol do svojej druhej polovice, teda prichádza čas zberu šípok. Sú veľkou zásobárňou vitamínov potrebných pre naše zdravie a dozrievajú práve v tomto čase. Ľudia ich však nesprávnym zaobchádzaním často znehodnotia a prichádzajú tak o drahocenné vitamíny. Ako ich zbierať a sušiť správne?

Patríte k fanúšikom šípkového čaju? Potom by ste mali vedieť, ako si tento čaj správne pripraviť. Už teraz naň treba myslieť, pretože šípkové plody rastú práve teraz. Dajte si však pozor, aby ste sa vyhli chybám, ktorých sa mnohí ľudia dopúšťajú a vzácne plody tak oberajú o vitamíny.

Šípky sú veľmi vyhľadávané práve kvôli ich liečivým účinkom. Sú hotovou vitamínovou bombou, preto by bola škoda si ich nenazbierať. Dôležité je, aby ste vystihli ten správny čas, kedy sú už dokonale zrelé. Zistíte to podľa toho, že budú mať peknú ostro červenú farbu, no na dotyk budú ešte stále tvrdé. Keď ich rozpolíte, mali by ste vo vnútri vidieť červenooranžovú dužinu a žlté semienka s jemnými, ale zato pichľavými chĺpkami, radí magazín Blesk. Plody, ktoré už sú zhnednuté, zmäknuté, prezreté alebo poškodené už nezbierajte.

Vitamínová bomba

Tieto plody jesene sú obľúbené hlavne kvôli tomu, že sú veľkou zásobárňou vitamínu C, ktorým posilňujeme svoju imunitu najmä v chladnejšom období. Okrem toho sa v nich ukrývajú aj vitakíny B1, B2, A, K a P, karotény, ale aj minerály ako draslík a vápnik. A používajú sa čerstvé aj sušené. Ľudia si z nich varia nielen populárny šípkový čaj, ale vyrábajú z nich aj džemy, sirupy, kompóty, omáčky alebo vína. Šípky pomáhajú ako prevencia proti chorobám, pri problémoch s močovými cestami, ale pomáhajú aj zbaviť sa únavy a depresie. Podporujú tiež hojenie rán, vstrebávanie železa v tele a chránia telo pred zápalmi.

Kedy ich zbierať?

Najvhodnejší čas na zber šípok je počas jesenných prechádzok na konci septembra a začiatkom októbra. Na slnečných miestach však dozrievajú pokojne aj o dva až tri týždne skôr. Keď ich pôjdete zbierať, zoberte si na ne plátenú tašku alebo vrecúško, igelitové vrecká na to totiž až tak vhodné nie sú, keďže sa v nich šípky rýchlo zaparia.

Ako ich sušiť?

Doma si ich potom preberte, aby ste spomedzi nich odstránili všetky lístky či poškodené plody a môžete ich umyť. Potom ich dobre usušte v sušičke ovocia, v trúbe na pečenie alebo na slnku. Pomalé sušenie však nie je ideálne, pretože vtedy strácajú časť vitamínu C. Najlepšie je sušiť ich pri teplote 10 až 35 ˚C, v trúbe na 70 ˚C. Správne usušené plody majú tmavočervenú farbu a dajú sa rozdrobiť na čiastočky. Potom ich uskladnite na suchom a chladnom mieste v dobre uzatvárateľnej suchej dóze.

Pripravte si chutný šípkový čaj

Ak si šípky zalievate horúcou vodou, ako je to zvykom pri iných čajoch, robíte veľkú chybu a zbytočne sa pripravujete o hŕbu vitamínov. Šípkový čaj nikdy nezalievajte horúcou vodou!

Na prípravu litra chutného čaju potrebujete asi dve polievkové lyžice rozdrvených šípok. Zalejte ich studenou vodou a nechajte ich hodinu lúhovať. Neurobíte zle ani ak ich necháte takto postáť celú noc. Nálev potom preceďte cez husté umelohmotné sitko, pretože pri kovovom by mohlo dôjsť k strate vitamínov. Pred konzumáciou zohrejte nálev na bod varu a krátko ho povarte. Takto dosiahnete, že bude čaj plný vitamínov, presne tak, ako má byť. Potom je už iba na vás, či ho vypijete teplý alebo studený, výborne chutí aj s medom alebo sirupom.

Dnes najobľúbenejšie