plny-hrniec_transparent_negativ.png

Moje deti ZÁZVOR nemusia, ale toto pýtajú, aj keď sú zdravé: Mám RECEPT na liečivé cukríky na kašeľ a boľavé hrdlo!

Kandizovaný zázvor je vynikajúci nielen do množstva receptov, ale aj ako pochúťka, ktorá uľaví od bolestí hrdla a horných dýchacích ciest.

Tento recept som začala robiť najmä preto, že moje deti zázvor v inej podobe nezjedia.

 

 

Pri zápaloch hrdla, infekciách, alebo iných problémoch je zázvor nenahraditeľný a hoci v sladkej podobe, jeho účinky sú vynikajúce.

Vyskúšajte túto liečivú sladkosť aj vy!

Účinky zázvoru, ktoré sa oplatí poznať

Chrípka, nádcha, angína

Vďaka svojmu obsahu vitamínov a iných dôležitých živín je zázvor ideálny pomocník pri chrípke, nádche, angíne a horúčkach.

Môžete si síce zázvorový čaj kúpiť v lekárni, ale sile domáceho čaju sa nevyrovná.

A keď je príprava zázvorového čaju taká jednoduchá (recept na konci článku), tak načo ho kupovať

Zlepšuje dýchanie a vykašliavanie

 

 

Zázvor pomáha uvoľňovaniu hlienov z dýchacích ciest, ktoré pomôže pri chrípke alebo inému zápalu dýchacích ciest

Podporuje imunitu

Všetky vitamíny, éterické oleje a ostatné látky zvyšujú prirodzenou formou imunitný systém, aby sa dokázal uchrániť, pred rôznymi ochoreniami

Zlepšuje trávenie

Pozitívne ovplyvňuje fungovanie žalúdka a čriev.

Podporuje správne vyprázdňovanie, teda odstraňuje zápchu. Pomáha aj pri hnačkách, kde účinne odstraňuje vírusy z črevného systému

Detoxikuje telo

 

 

Zvyšuje činnosť pečene, ktorá pomáha prečistiť telo od toxínov.

Taktiež má antiseptické a antibiotické látky, takže ak v tele objaví nejakého „cudzopasníka“ určite si s ním poradí

Zlepšuje prietok krvi a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení

Zázvor rozširuje cievy, riedi krv a preto podporuje prietok krvi v celom tele. Je vhodný pri nadmernom zrážaní krvi a vytváraniu krvných zrazenín.

Tiež je nápomocný pri studených rukách, či nohách. Uvoľní cievy a prehreje celé končatiny

Potrebujeme na prípravu cukríkov:

 

 

125 g čerstvého zázvoru

1 – 2 šálky vody

1 šálka kryštálového cukru

2 lyžičky citrónovej šťavy

Cukor na obaľovanie

Postup:

Koreň zázvoru očistíme.

A nakrájame na plátky  hrubé 2-3 mm.

 

 

Zázvor zalejeme vodou, preložíme na plameň.

Keď voda zovrie, varíme pod pokrievkou cca 20 minút.

 

 

Z tejto vody si môžeme časť odobrať a pripraviť z nej skvelý čaj.

Pridáme cukor.

 

 

Podľa potreby pridáme ďalšiu vodu.

Pridáme aj šťavu z citróna.

 

 

Varíme ešte 15 – 20 minút, alebo kým sirup nezhustne a nie je lesklý.

Zázvor po dovarení necháme cca 1 hodinu oležať v tomto sirupe.

 

 

Potom zázvor zo sirupu zlejme.

Necháme odkvapkať a obalíme v cukre.

Necháme na tanieri voľne do druhého dňa, aby zázvor vyschol.

 

 

Potom skladujeme v uzatvárateľnom pohári.

Užívame podľa potreby, najmä počas chorôb.

Nezabúdajte však, že so závovrom to netreba preháňať.

Podľa odporúčaní dospelí môžu užívať denne maximálne 50 g vareného alebo 5 g (2,5 čajovej lyžičky) surového zázvoru.

Prajeme vám veľa zdravia! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes