Tieto tri 3 na pečenie z kysnutého cesta zmenia váš pohľad na pečenie! Samozrejme, je ľahšie priniesť si hotové pečivo z pekárne. Ale tomu čerstvému, voňavému, domácemu sa kupované nevyrovná. A príprava je omnoho jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Vďaka týmto radám budete vedieť majstrovsky narábať s cestom a vaše koláčiky budú žať úspechy aj u hostí.
Potrebujeme:
1 kg múky
1 ČL sušeného droždia
3 PL rastlinného oleja
1 PL cukru
1 ČL soli
550 ml teplej vody
Postup:
Múku preosejeme a zmiešame s droždím, cukrom, soľou a rastlinným olejom. Postupne pridáme vodu a cesto dobre premiesime. Zakryjeme čistou utierkou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Keď nám cesto vykysne, môžeme začať pripravovať pečivo.
1. Kvetinové pečivo
Z 1/3 cesta si vytvoríme menšie guľočky, ktoré pritlačíme dnom klasického pohára, narežeme 12 rovnakých lístkov a vytvarujeme lupene tak, že dva lístky zlepíme. Potom potrieme vajíčkom, stred posypeme čiernymi sezamovými semienkami a lupene bielymi. Pečieme pri 180 stupňoch asi 12 minút v teplovzdušnej rúre.
2. Obálky plnené mäsom
Potrebujeme (4 kusy):
1/3 cesta
4 mleté mäso
plátky syra
1 vajce
Postup:
Cesto si rozvaľkáme do kruhu a nakrájame na 4 rovnaké časti. V každej časti urobíme 6 rezov, aby sme získali pravé uhly. V strede každého kusu navrstvíme mleté mäso. Navrch mäsa položíme plátok syra a zabalíme do cesta. Hrany postláčame tak, aby sa štruktúra nerozpadla. Obálky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme 12 minút pri 180 stupňoch v teplovzdušnej rúre.
3. Škoricovo-orechové uzly
Potrebujeme:
1/3 cesta
100 g rozpusteného masla
100 g cukru
1 ČL škorice
2 PL nasekaných lieskovcov
1 vajce
Postup:
Cesto rozvaľkáme na rovnomerný obdĺžnik a poriadne potrieme rozpusteným maslom. Zmiešame cukor so škoricou a cesto husto posypeme zmesou. Potom cesto posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Naplnené cesto zložíme a nakrájame na malé porcie približne rovnakej šírky (asi 3 cm). Každú časť jemne vytiahneme, pootočíme a vytvarujeme uzol. Uzly rozprestierame na plech, potrieme vajíčkom a pečieme 10 minút pri 200 ° C v teplovzdušnej rúre. Tieto jednoduché a skvelé triky nám pomôžu vytvoriť pečivo ako od profesionálov.
BONUS
Potrebujeme:
Plát lístkového cesta
4 PL paradajkového pretlaku
4 plátky šunky
8 lístkov bazalky
80 g strúhanej mozzarelly
1 vajce
3 plátky slaniny
40 g strúhaného syra Čedar
Postup:
Z lístkového cesta si pomocou dózy povykrajujeme rovnaké ovály. Priložíme nanukovú paličku, potrieme pretlakom, naukladáme plátky šunky, bazalky, posypeme strúhanou mozzarellou a prikryjeme druhou vrstvou vykrojeného cesta. Potrieme vajíčkom, navrch naukladáme kocky slaninky a postrúhaný Čedar. Pečieme 20 minút na 170 stupňoch.
Ďalšie úžasné kreácie z kysnutého cesta