Zázraky z kysnutého cesta: Triky, ktoré by mal vedieť každý!

Tieto tri 3 na pečenie z kysnutého cesta zmenia váš pohľad na pečenie! Samozrejme, je ľahšie priniesť si hotové pečivo z pekárne. Ale tomu čerstvému, voňavému, domácemu sa kupované nevyrovná.  A príprava je omnoho jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Vďaka týmto radám budete vedieť majstrovsky narábať s cestom a vaše koláčiky budú žať úspechy aj u hostí.

Potrebujeme:

1 kg múky

1 ČL sušeného droždia

3 PL rastlinného oleja

1 PL cukru

1 ČL soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

550 ml teplej vody

Postup:

Múku preosejeme a zmiešame s droždím, cukrom, soľou a rastlinným olejom. Postupne pridáme vodu a cesto dobre premiesime. Zakryjeme čistou utierkou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.  Keď nám cesto vykysne, môžeme začať pripravovať pečivo.

1. Kvetinové pečivo

Z 1/3 cesta si vytvoríme menšie guľočky, ktoré pritlačíme dnom klasického pohára, narežeme 12 rovnakých lístkov a vytvarujeme lupene tak, že dva lístky zlepíme. Potom potrieme vajíčkom, stred posypeme čiernymi sezamovými semienkami a lupene bielymi. Pečieme pri 180 stupňoch asi 12 minút v teplovzdušnej rúre.

2. Obálky plnené mäsom

Potrebujeme (4 kusy):

1/3 cesta

4 mleté mäso

plátky syra

1 vajce

Postup:

Cesto si rozvaľkáme do kruhu a nakrájame na 4 rovnaké časti. V každej časti urobíme 6 rezov, aby sme získali pravé uhly. V strede každého kusu navrstvíme mleté mäso. Navrch mäsa položíme plátok syra a zabalíme do cesta. Hrany postláčame tak, aby sa štruktúra nerozpadla. Obálky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme 12 minút pri 180 stupňoch v teplovzdušnej rúre.

3. Škoricovo-orechové uzly

Potrebujeme:

1/3 cesta

100 g rozpusteného masla

100 g cukru

1 ČL škorice

2 PL nasekaných lieskovcov

1 vajce

Postup:

Cesto rozvaľkáme na rovnomerný obdĺžnik a poriadne potrieme rozpusteným maslom. Zmiešame cukor so škoricou a cesto husto posypeme zmesou. Potom cesto posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Naplnené cesto zložíme a nakrájame na malé porcie približne rovnakej šírky (asi 3 cm). Každú časť jemne vytiahneme, pootočíme a vytvarujeme uzol. Uzly rozprestierame na plech, potrieme vajíčkom a pečieme 10 minút pri 200 ° C v teplovzdušnej rúre. Tieto jednoduché a skvelé triky nám pomôžu vytvoriť pečivo ako od profesionálov.

BONUS

Potrebujeme:

Plát lístkového cesta

4 PL paradajkového pretlaku

4 plátky šunky

8 lístkov bazalky

80 g strúhanej mozzarelly

1 vajce

3 plátky slaniny

40 g strúhaného syra Čedar

Postup:

Z lístkového cesta si pomocou dózy povykrajujeme rovnaké ovály. Priložíme nanukovú paličku, potrieme pretlakom, naukladáme plátky šunky, bazalky, posypeme strúhanou mozzarellou a prikryjeme druhou vrstvou vykrojeného cesta. Potrieme vajíčkom, navrch naukladáme kocky slaninky a postrúhaný Čedar. Pečieme 20 minút na 170 stupňoch.

Ďalšie úžasné kreácie z kysnutého cesta