Zázrak z prírody, ktorý rastie všade: O jeho účinkoch by mal vedieť každý!

Tento malý zázrak z prírody môže mnohým pripadať úplne všedne, pretože ho nájdete prakticky všade.

Mnohí ho dokonca považujú za burinu.

Reč je o púpavovom liste, ktorý ukrýva úžasnú liečivú silu!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Naučte sa ho používať na základe odporúčaní z youtube kanála Jednoduché, postupujte takto!

Liečivé vlastnosti púpavy sú známe už od staroveku.

Je to jedna z najzdravších a najvýživnejších rastlín na svete

Púpava sa používa ako ľudový liek pri liečbe pečene, žlčníka a na čistenie krvi. 

 

 

List púpavy stimuluje činnosť obličiek a pôsobí močopudne.

Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, najmä draslík.

Všetky časti púpavy sú jedlé.

Je to bylina s vretenovým koreňom, so zúbkovanými prízemnými listami, usporiadanými do tvaru ružice.

Rúrkovitá stonka, na ktorej rozkvitajú žlté hlávky kvetov.

Púpavový list vo forme čaju alebo šalátu stimuluje prekrvene vnútorných orgánov.

Na zlepšenie funkcie pečene a vylúčenie škodlivín je najvhodnejší list a koreň púpavy. 

Púpava dodáva energiu a zlepšuje krvný obeh.

Púpavový čaj si pripravíte takto:

 

 

1 – 2 polievkové lyžice púpavových listov zalejte 2 dcl vriacej vody, za občasného premiešania nechajte prikryté asi 15 minút lúhovať a potom sceďte. 

Ešte teplý nápoj vypite.

Púpavové listy

 

 

Listy sa konzumujú čerstvé a zbierajú sa na začiatku jari pred kvitnutím.

Používajú sa na prípravu šalátov a pripravujú sa tým istým spôsobom, ako šalát.

Zbierajte ich tam, kde je čistá príroda, ďaleko od ciest a na miestach, kde sa nepoužívajú pesticídy.

Používajte ich, kým sú čerstvé, dobre ich umyte, dochuťte olejom a citrónovou šťavou.

Čerstvé listy púpavy sú osviežujúcim šalátom a výborným zdrojom vitamínov A, C a K, nechýbajú ani vitamíny E a B.

Púpavové listy vám dodajú minerály vrátane vápnika, horčíka, draslíka a železa.

Listy púpavy môžu byť trochu horké a varenie môže trochu pomôcť zlepšiť ich chuť.

 

 

Koreň púpavy

Koreň púpavy je takisto jedlý, ak ako aj kvety, či listy.

Zvyčajne sa suší a pripravuje sa z neho čaj.

Pražený a mletý koreň sa používa ako náhrada kávy alebo doplnok kávy.

V podstate sa koreň púpavy dá pripraviť ako iná koreňová zelenina.

Koreň púpavy je bohatý na inulín.

Obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá dobre pôsobí na vyprázdňovanie čriev a udržiavanie prospešných baktérií v tráviacom trakte.

Najzaujímavejší je liečivý účinok koreňa púpavy.

 

 

Nutričná hodnota

Od kvetu až po koreň je púpava veľmi jedlá a výživná.

Obsahuje veľa minerálov, vitamínov a vlákniny.

Celá rastlina obsahuje mliečnu šťavu, teda emulziu bielkovín a živíc.

Ďalej obsahuje horčiny, polyfenoly, fytosteroly, saponíny, karotenoidy, polysacharidy, inulín a cholín.

Výborná a účinná je aj púpavová šťava, ktorú získate lisovaním čerstvých rastlín počas vegetácie.

V zime sa používa čaj z koreňa púpavy alebo nadzemná časť rastliny.

 

 

Veľa zdravia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay