Zázrak z prírody: Ako rozpoznať kvalitné kakao od chemicky upraveného?

Staroveké civilizácie, žijúce na území dnešného Mexika považovali kakao za dar od bohov, ktorý človeku dodáva múdrosť, silu a vnútorný pokoj. Indiáni ho pripravili so zmesou korením a kukuričnou múkou. Táto zmes slúžila ako zdroj energie pre bojovníkov a lovcov. Keď kakao dorazilo do Európy, začalo sa pripravovať spôsobom, ktorý poznáme aj dnes – s mliekom, smotanou a cukrom.

Prečo by ste mali kupovať kvalitné kakao?

Kvalitné, prírodné kakao je pre zdravie veľmi prospešné. Zvyšuje hladinu antioxidantov, stabilizuje krvný tlak a srdcovú frekvenciu, zmierňuje bolesti, podporuje proces obnovy buniek, bojuje proti vysokému cholesterolu, zabraňuje vzniku zubného kazu a má blahodárny vplyv aj na psychické rozpoloženie – zlepšuje náladu, odbúrava napätie a pomáha bojovať so stresom.

Bohužiaľ v obchodoch nám často ponúkajú nekvalitné náhrady kakaa – prifarbované prášky, ktoré nemajú ani zlomok látok, ktoré obsahuje pravé kakao.

Ako spoznáte kvalitné kakao?

Na etikete prírodného kakaa by malo byť uvedené, že kakao nie je alkalizované.  Alkalizácia znamená, že kakao prešlo chemickým procesom – úpravou uhličitanom draselným, ktorý zvýrazňuje farbu a neutralizuje prirodzenú kyslosť kakaa. Tento proces znižuje kvalitu živín v kakau a predlžuje jeho trvanlivosť. Alkalizácia a dodáva mu výraznejšiu farbu.Tento proces však ochudobňuje kakao o živiny a látky, ktoré sú na ňom najcennejšie. Alkalizované kakao sa používa najmä v cukrárenskej výrobe. Ak si však chcete dopriať skutočnú silu kakaa a pocítiť na vlastnej koži jeho zázračné účinky, rozhodne stavte na nealkalizované kakao.

Typickým predstaviteľom alkalizovaného kakaa je holandské kakao.  Holandské kakao má celú paletu odtieňov od červenkavých až po takmer čierne. Farba holandského alebo chemicky upraveného kakaa je však vždy tmavšia ako v farba prírodného kakaa.

20140627-cocoapowder4-marissa-sertich-velie-Edit

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

Kakaové nápoje z obchodu – mlieka a kokteily nemajú s prírodným kakaom nič spoločné.

Na etikete by musí byť vyznačené, že obsah tuku je minimálne 15% (obsah tuku by sa mal pohybovať od 15-22%) tuk poukazuje na prítomnosť oleja, ktorý je najcennejšou súčasťou kakaových bôbov. Čím vyššie percento, tým plnšia chuť a omnoho väčšia nutričný sila.

Kakao má výraznú plnú farbu – svetlohnedú, je sýte a horké.

Keď kakao vezmete medzi prsty, mali by ste cítiť len jemný prášok bez hrudiek. Na vašej koži by malo zanechať tenký tmavý povlak.

Vyššia cena ale ekonomickejšie riešenie

Prírodné kakao je samozrejme drahšie ako Holandské kakao alebo rôzne náhrady kakaa. Je však omnoho ekonomickejšie, pretože ho spotrebujete omnoho menej. A nezabúdajte, že chuť a zdravotné benefity sa s pravým kakaom nedajú  porovnať.

Ktoré kakao je prírodné, uhádli ste správne písmeno?

IMG_2414

Ak ste hádali F – uhádli ste správnu odpoveď. F je označenie kakaa, ktoré neprešlo žiadnou chemickou úpravou. Ostatné tipy sú chemicky upravené kakaové prášky s rôznymi odtieňmi, líšiace sa tiež v chuti – tmavé je najviac horké – až trpké kakao. Kakové prášky sa tiež líšia v obsahu tuku. Vyvážený pomer tukov a ostatných živín obsahuje jedine prírodné kakao F, kakao D obsahuje najviac tuku, ktorý je však na úkor iných živín. Kakaový prášok ukrývajúci sa pod písmenom E je najčastejšie využívané do pekárenských produktov a označuje sa tiež termínom „červené kakao“ – pečivu dodáva pekný červenkastý nádych.

 

Témy:


Pridajte svoj komentár