zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

O tomto zázraku sa dokonca píše aj v biblii: Nenahraditeľný dar z prírody pre zdravie!

Vedci objavili prírodný liek, ktorý je neuveriteľne účinný v boji proti mnohým chorobám. 

Písalo sa o ňom dokonca aj v Biblii a Koráne.

Mal to byť zázračný liek na všetko… samozrejme, okrem smrti.

 

 

Ako uvádza portál genialne, tieto semienka sú často súčasťou chleba a ani si neuvedomujeme, aké sú prospešné. 

Rasca čierna, latinsky Nigella sativa, sa na Slovensku zvykne nazývať aj černuška siata, černucha siata, či čierny kmín.

Prvé zmienky o využívaní tejto zázračnej plodiny pochádzajú spred viac ako 3000 rokov.

Vedci už mnoho rokov vykonávajú výskum semien čiernej rasce, čo ich priviedlo k úžasným záverom.

Tento produkt sa pre svoju chuť využíva na dochutenie v niektorých potravinách, ako je napríklad chlieb, čo je však len zlomok toho, čo nám ponúka.

 

 

Pozrite sa, prečo sa oplatí zaradiť čiernu rascu do vášho každodenného jedálnička. 

Zloženie semien čiernej rasce

Tieto malé čierne zrniečka na rožkoch a chlebe nie sú nič iné ako spomínaná čierna rasca.

Aby ju vedci mohli dôkladne preštudovať, podstúpili podrobnú analýzu chemického zloženia tohto produktu.

Chcete vedieť, čo sa v nich našlo?

Bohatstvo éterických olejov (terpénov), ktoré majú silný vplyv na procesy prebiehajúce v našom tele.

 

 

Nigella obsahuje tymochinón, jedinečný v rastlinnom svete, so silnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami.

Okrem toho má množstvo prospešných baktérií, antimikrobiálny karvakrol, ako aj mimoriadne vzácne alkaloidy.

Okrem týchto zlúčenín v nej nájdete množstvo vitamínov skupiny B, minerálov, bielkovín a vlákniny .

Liek na každý neduh na dosah ruky

V súčasnosti sa o čiernej rasci hovorí ako o prírodnom zdroji antioxidantov, ktoré majú pozitívny vplyv na prevenciu proti predčasnému starnutiu pokožky, vzniku rakoviny, srdcových chorôb a cukrovky. 

 

 

V rámci štúdie vedci podávali potkanom čierny kmín, ktorý výrazne znížil hladinu glukózy v krvi.

U ľudí pôsobí veľmi podobne, preto by ho mali konzumovať najmä diabetici.

Ak bojujete s vysokým cholesterolom alebo vysokým krvným tlakom, 2 g čiernej rasce denne by mali pomôcť v boji proti týmto neduhom.

Lekári veria, že konzumácia týchto semien pomáha s pamäťou a koncentráciou počas dňa.

 

 

Zoznam užitočných vlastností je nekonečný a dá sa doslova povedať, že tento produkt je prírodným liekom na všetky ľudské neduhy.

Nikto nepochybuje o tom, že by sa mal natrvalo zaradiť do stravy.

Môžete ho pridávať do chleba, šalátov alebo sendvičov – vo všeobecnosti sa hodí takmer ku všetkému!

Babičkina rascová medicína

 

 

Tento recept mám ešte od mojej babičky.

Vždy keď sme boli u nej na prázdninách a chytila nás bolesť hrdla, robila nám túto kúru a o chvíľku sme boli ako rybičky.

Vyskúšajte a uvidíte sami, dajte si ju pri prvých príznakoch angíny a bolesti hrdla, je to potrebné podchytiť hneď na začiatku.

Ak sa choroba už rozbehla, navštívte radšej lekára.

Treba dodať, že táto kúra nechutí práve najlepšie, ale nám zaberala vždy.

Potrebujeme:

50 g čiernej rasce (dá sa použiť aj klasická rasca, najlepšie mletá, ale môže byť aj celá)

 

 

250 ml vody

Pre dospelých aj 1 lyžicu slivovice :-)

Postup:

Rascu zmiešajte s 200 ml vody, preložte na plameň a pod pootvorenou pokrievkou varte na miernom plameni 15 minút.

Teraz by ste mali mať v hrnci hustú tmavú zmes.

Scedíme tekutinu a pridáme do nej ešte 50 ml vody.

 

 

Opäť preložíme na plameň a necháme prevariť.

Neviem, ako je to s celkom malými deťmi, ale nám dávala babička túto medicínu asi až od 10 rokov.

Dospeláci si pridávajú do výslednej zmesi 1 lyžicu slivovice. :-)

Deti užívajú 2 x za deň jednu lyžičku zmesi a dospelí 3x za deň 1 lyžicu.

 

 

Pozor, aby ste si potom nesadli za volant, keďže obsahuje alkohol.

Stačí užívať krátko, nám sa po pár dávkach vždy uľavilo a už stačili len zázvorové a bylinkové čajíky.

Za rýchly nástup účinku môžu protizápalové účinky rasce.

Keď však túto kúru užívate, nezabúdajte na dostatok tekutiny, rasca má diuretický účinok.

Lucka J.

Čaj z rasce a jabĺk – na vykašliavanie

 

 

Potrebujeme:

1 malú lyžičku semien čiernej rasce

1 lyžicu jablčných šupiek (sušených alebo čerstvých)

Postup:

Obe zložky povaríme vo vode 7 minút a lúhujeme 10 minút.

 

 

Pijeme proti kašľu, nadúvaniu a pri dojčení 1x až 3x denne 1 šálku.

Čaj je vhodný v menšom množstve pri bolení bruška aj pre malé deti asi od 2 rokov.

Výrazne podporuje tvorbu materského mlieka.

Anna S.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie