Najjednoduchší spôsob, ako zbaviť telo toxínov a pomôcť unavenej pečeni: Toto zatočí aj tukovými zásobami a zdravie ako za mlada!

Pečeň je jedným z najdôležitejších životných orgánov, ktoré v tele máme. Plní množstvo úloh a veľa toho vydrží, ale ak ju permanentne zaťažujeme, môže nám to dať najavo. Škodí jej moderné stravovanie v štýle polotovarov, vyprážaných jedál a nárazového prejedania sa, ktoré je v dnešnej dobe také populárne, ale aj alkohol, lieky, stres a škodlivé látky v niektorých potravinách. Hlavne pokiaľ je toho veľa. Preto, ak cítite, že to potrebujete, alebo aj len tak preventívne, môžete pre zmenu urobiť niečo prospešné pre svoju pečeň, aby vám odpustila minulé prehrešky.

Pre správnu funkciu nášho organizmu musíme pečeň občas prečistiť, aby zase ona mohla detoxikovať naše telo. Jej preťaženie súvisí aj so známou jarnou únavou, preto je toto ročné obdobie ten správny čas na to, aby sme pre ňu niečo urobili. Príroda myslí na všetko, a tak nám ponúka zdravé potraviny, ktoré nám prirodzeným spôsobom pomáhajú udržiavať tento významný orgán fit a v dobrej kondícii.

Tento nápoj je vyrobený z niekoľkých jednoduchých ingrediencií a ponúka oveľa viac zdravotných výhod než len čistenie pečene:

Ide to silný antioxidant, ktorý posilňuje imunitný systém, čistí krv a reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, rovnako ako čistí pokožku.

Tu je postup, ako ho pripraviť doma.

Zloženie:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

– 1 uhorka
– 2 citróny
– hrsť petržlenu
– 200 ml. voda

Postup a užívanie:

Jednoducho premiešajte ingrediencie v mixéry, kým sa nedosiahne homogénna zmes, a potom pite 1-2 poháre tohto nápoja denne. Opakujte tento postup celý  mesiac, potom vykonajte dvojtýždňovú prestávku a v prípade potreby zopakujte.

Čo ešte pečeni pomáha?

Pečeň i žlčník prečistí extra panenský olivový olej alebo éterický olej z oregana a škorice.

2 Polievkovú lyžicu oleja s citrónovou šťavou a so štipkou soli premieľajte chvíľu v ústach a prehltnite. Robte to tri razy denne hneď po jedle.

Pečeni pomôže aj čaj zo pšenice – hrsť povarte trištvrte hodiny v pollitri vody, ďalej špalda, zelená zelenina a čaj z bambusových lístkov.

Nejedzte

údeniny, bravčové mäso, baraninu, husacinu, salámy, paštéty, konzervy

Nepite

alkohol, korenené a cukrom sladené nápoje

Vynechajte

cesnak, papriku, nakladanú zeleninu, kyslú kapustu

Jedávajte

teľacie, jahňacie, kuracie mäso, ryby, kvalitnú šunku, výrobky z hydiny

Pite

pramenité vody, zelený i čierny čaj, zeleninové šťavy

Zelenina

kaleráb, petržlen, zeler, mrkvu, špenát, tekvicu, kukuricu, brokolicu, karfiol

Zázračná bylinka pre zdravú pečeň –  Pestrec mariánsky

V čom sa skrýva jeho tajomstvo?

Výnimočným ho robí najmä silymarín, ktorá zabraňuje prenikaniu toxických látok do membrán buniek. Dokáže čiastočne napraviť aj následky zlej životosprávy, či už ide o častú konzumáciu alkoholu, alebo o obezitu. Oplatí sa užívať ho aj preventívne.

Ktorá časť je liečivá?

Liečivé účinky sa ukrývajú v listoch a koreň, ale aj semenách a plodoch. V lekárni ho nájdete v podobe toboliek, čaju či oleja.

Vedľajšie účinky zatiaľ neboli preukázané, preto je pestrec pre naše zdravie bezpečný. Neodprúča sa ale kojacim či tehotným ženám, ľudom s vysokým krvným tlakom či tým, ktorí trpia závažnými srdcovými chorobami.

Ako zberať?

Aby ste sa dostali k liečivým semienkam, budete potrebovať rukavice. Bodliak totiž svoje plody pichľavo stráži. Semená zbierajte v septembri-októbri.  Biele páperie opatrne vyberte. Na jeho konci sú semienka, ktoré očistite. Prázdne hlavičky pre istotu ešte vytraste. Semienka nechajte preschnúť na čistom papieri. Nezabudnite zomlieť, alebo rozdrviť, inak nebudú mať nijaký účinok – to je veľmi dôležité.

Super liečivý čaj – obnovuje pečeň a celkové zdravie

Ak máte to šťastie a pestujete si ho doma alebo ste ho práve niekde v prírode objavili, isto vás bude zaujímať, ako sa pripravuje.

Je dôležité, aby ste s ním zaobchádzali opatrne. Prečo? Je to najmä preto, že účinky, ktoré má, sa môžu eliminovať nesprávnych zaobchádzaním. Ničia ich nesprávna teplota prípravy či styk s kovom. Ideálna teplota pri príprave by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia, inak by sa silymarín mohol znížiť a účinky čaju vymizli.

Liečivý olej

Rozdrvené semená zalejte kvalitným panenským olejom, napríklad pupalkovým. Nechajte týždeň stáť v chladničke a do mesiaca ho skonzumujte. Každé ráno si dajte za lyžičku.

Tinktúra

Rozdrvené semená môžete nechať vylúhovať v 6%-nom alkohole ako tinktúru.

Ďalšie potraviny, ktoré čistia pečeň

Čierna reďkev

Vďaka aktívnym zložkám je čierna reďkovka dobrým priateľom pečene a pomáha telu rýchlo sa zbaviť toxínov. Má tiež dobrý účinok na funkciu žlčníka, čo uľahčuje trávenie. Čierna reďkovka taktiež zvyšuje chuť do jedla, takže tí, ktorí trpia nechutenstvom by mali čiernu reďkev konzumovať pravidelne. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje funkciu čriev, takže tí, ktorí trpia zápchou by ju určite mali vyskúšať.

Žlté hlávky púpavy

Púpava veľmi dobre vplýva na pečeň – čerstvé duté stvoly konzumované v surovom stave pomáhajú pri chronickom zápale pečene a tiež pri cukrovke. Stvol spolu s kvetom treba umyť a pomaly všetko požuť. Chutí horko, je chrumkavý a šťavnatý. Proti únave by sme vraj mali zjesť každý deň desať púpavových listov alebo stvolov.

Grep

Teraz sa asi zlepší vaša mienka o grepe a nabudúce ho možno vložíte do nákupného košíka. Je to silný antioxidant a zásobáreň vitamínu C. Pomáha organizmu zbavovať sa toxických látok tým, že dokáže naštartovať tvorbu detoxikačných enzýmov. Okrem toho podporuje prirodzené čistiace procesy v pečeni.

Jablká

Chutia výborne a pre vaše telo sú veľkým zadosťučinením. Obsahujú pektín a látky, ktoré telo potrebuje pri uvoľnovaní toxínov. Uľahčuje to pečeni zvládať toxické zaťaženie počas samotného procesu čistenia.

Cesnak

Nemôže chýbať ani zástupca z ríše zeleniny. Aj malé množstvo cesnaku stačí na to, aby ste pomohli pečeni s aktiváciou pečeňových enzýmov, ktoré pomáhajú vyplaviť z tela toxíny. Je to silný prírodný antioxidant, ktorý tiež obsahuje látky nápomocné pri očiste pečene.

Mrkva a cvikla

Nie len na oči je mrkva dobrá a cvikla dokáže aj iné veci, ako doplniť nám červené krvinky. Ich konzumácia zlepšuje fungovanie pečene vďaka vysokému obsahu beta-karoténu a rastlinných flavonoidov.

Šalát

Nezanedbateľní obrancovia pečene. Ľadový aj poľný šalát, rukola či špenát. Surové aj varené. Skúste obohatiť váš jedálny lístok o zelenú listovú zeleninu, pretože obsahuje chlorofyl, ktorý pomáha vysávať toxíny z krvného obehu. Látky, ktoré obsahuje, fungujú ako obranný mechanizmus pečene a pomáhajú odstrániť odpad z krvi a orgánov.

Brokolica, karfiol a kapusta

Ďalšia zelená zelenina, ktorá podporuje tvobu a aktiváciu kľúčových pečeňových enzýmov, ktoré sú potrebné pre detoxikáciu organizmu a odplavujú škodliviny z nášho tela.

Zelený čaj

Osviežujúci a chutný nápoj, ktorý je zároveň prospešný pre zdravie a naštartuje váš metabolizmus. Zároveň je v ňom plno antioxidantov, ktoré pomáhajú zlepšovať funkcie pečene.

Avokádo

Exotická potravina, ktorú bežne doma asi nemáte, ale môžete ju vyskúšať. Pomáha produkovať zlúčeninu glutatión, ktorá je dôležitá pre očistu pečene.

Citróny

Ďalšia vitamínová bomba. Sú plné vitamínu C a pitie citrónovej šťavy počas doobedia pomáha stimulovať našu pečeň.

Orechy

Vlašské orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú čistiace procesy v pečeni a pomáhajú jej zbavovať sa jedov. Takže oriešky nie sú len pre veveričku a pre Popolušku. Pochuťte si na nich aj vy.

Olivový olej

Ak ho pridávate do jedla v primeranom množstve, je pre pečeň užitočný. Za studena lisované oleje, ako olivový či ľanový olej, vedia telu pomôcť s produkciou takých tukov, ktoré dokážu nasávať škodliviny. Takto znižujú zaťaženie organizmu mimo pečene.

Kurkuma

Skúste ju pridať do šalátov alebo do varenia. Je to silný antioxidant, ktorý rovnako pomáha pri očiste pečene prostredníctvom enzýmov, ktoré nás aktívne zbavujú karcinogénov prijatých v strave.

Nápoje pre prepracovanú pečeň

Zázvorový nápoj

Len 5 minút na prípravu!

Potrebujeme:

  • 2 lyžice čerstvo odšťavenej citrónovej šťavy
  • ½ čajovej lyžičky himalájskej soli
  • 1 čajová lyžička zázvorovej šťavy
  • ½ hrnčeka 100% jablkovej šťavy
  • ½ hrnčeka teplej, čistej vody

Postup:

Naliate 0,15 dl vody do hrnčeka, zohrejte ju, ale nevarte! Nalejte do pohára, pridajte soľ a dobre premiešajte. Potom pridajte zázvorovú šťavu, citrónovú šťavu a jablkový džús, znova premiešajte a ihneď vypite. Doprajte si tento nápoj aspoň raz za pár dní ako prevenciu problémov a v prípade ťažkostí (zápcha, pomalé trávenie) vypite 1 dávku denne.

Nápoj z červenej kapusty

Šťava z kapusty sama o sebe nemá príliš príjemnú chuť. To je dôvod, prečo sa konzumuje ako súčasť iných ochutených nápojov. Jeden z nich vám dnes predstavíme.

Ingrediencie

  • 300 g červenej kapusty
  • 1 zelené jablko
  • hrsť čerstvej bazalky
  • hrsť čerstvej mäty

Postup prípravy

Všetky ingrediencie dôkladne umyjeme, nahrubo nakrájame a rozmixujeme v mixéri, kým nebudú tekutej konzistencie. Konzumujeme v podobe smoothie 1-2 krát denne pred jedlom.

Nápoj z citrónu a panenského oleja

Ukázalo sa, že ohromnú úlohu pri pomoci prepracovanej pečeni dosiahnete pomocou dvoch prírodných zložiek – citrónu a panenského olivového oleja. Vitamín C chráni bunky, pôsobí ako antioxidant, očisťuje a bojuje proti baktériám, toxínom a vírusom v tele (citrón je veľmi cenný aj pre ľudí, ktorí majú stukovateľú pečeň). Za studena lisovaný olivový olej taktiež silným detoxikačným prostriedok pre pečeň, urýchľuje jej obnovu a chráni ju proti toxínom – jeho účinky potvrdila aj vedecká štúdia z roku 2010 prostriedok pre poškodenú pečeň a zaisťuje ochranu proti toxínom. Obe prísady zároveň znižujú škodlivý cholesterol.

Potrebujeme:

Šťavu z ¼ citróna a 1 lyžicu panenského olivového oleja

Postup:

Zmiešame a užívame nalačno, pred raňajkami. Vyskúšajte túto kúru aspoň na 15 dní a posúďte sami, čo sa cítite lepšie. 😊

A to nie je všetko. Pečeň posilňujú aj pažítka, pór, zázvor, med či ľanové semiačka alebo kel. Priaznivé účinky na našu pečeň má tiež pestrec mariánsky, ktorý pomáha udržať našu pečeň funkčnú a zdravú. Tak čo, vybrali ste si?

foto: pixabay