MEGA dávka vitamínu C pre celú rodinu: Nekupujte drahé tebletky v lekárni, toto je hotový zázrak na imunitu a úplne zadarmo!

Začiatkom apríla je obdobie vhodné na zber smrekových výhonkov. Ide o skutočný zelený zázrak, ktorý skvele využijete hlavne v týchto dňoch.

Začiatkom apríla je obdobie vhodné na zber smrekových výhonkov. Ide o skutočný zelený zázrak, ktorý skvele využijete hlavne v týchto dňoch. Mali by ste totižto vedieť, že obsahujú obrovské množstvo vitamínu C, posilnia slabú imunitu a sú jedným z najlepších prírodných liekov proti kašľu.

Čo dokážu mladé smrekové výhonky v obrobí chorôb?

  • obrovský obsah Vitamínu C
  • posilňujú imunitu
  • lieči kašeľ, uľahčuje vykašliavanie
  • rozpúšťajú hlieny a liečia dýchacie cesty
  • pomoc pri chrípke, nachladnutí a virózach – prevencia aj urýchlenie liečby
  • bojujú proti zápalom
  • blahodárne účinky na bolesti kĺbov a kostí

Aké výhonky zberať?

Smrekové výhonky by mali byť dlhé maximálne 5 cm. Sú to jasno zelené časti na koncoch konárov a zbierať ich možno v apríli až máji. Najlepšie je zbierať ich predpoludním, počas slnečného dňa a ideálne na miestach, ktoré nie sú znečistené.

Recept na podporu imunituy – varená aj nevarená verzia

Varená verzia

Do jednej veľkej fľaše potrebujeme:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1,5 kg mladých výhonkov zo smrekových vetvičiek,

1,5 kg trstinového cukru,

3 citróny,

1,5 l vody.

Ako pripraviť smrekový sirup varením

Výhonky opláchneme vodou, vložíme do hrnca a pridáme citróny pokrájané na kolieska. Zmes zalejeme vodou a povaríme zakryté 20 až 30 minút.  Ak by sme výhonky nepovarili nevylúhovali by sa a živiny z nich by neprešli do vody.

Uzatvorenú zmes necháme 24 hodín lúhovať na okne – na vnútornej parapetnej doske. Potom zmes precedíme cez plátno a dobre vytlačíme z výhonkov všetku šťavu. Do šťavy pridáme cukor a za stáleho miešania varíme a odparujeme vodu. Tak sirup pomaly tuhne. Variť by sme ho mali približne hodinu. Horúci sirup prelejeme do menších zaváraninových pohárov, zavrieme, prevrátime hore dnom a necháme chladnúť do druhého dňa. Hotový smrekový sirup by mal mať červenkastý nádych, má príjemnú chuť a vôňu.

Hotový sirup skladujeme na tmavom, suchom a chladnom mieste, ideálne v chladnej komore. Nie je vhodné dávať ho do chladničky, pretože by sa mohol zakaliť, no ak nemáte komoru, radšej do dajte do chladničky.

Ako pripraviť nevarený smrekový sirup

Potrebujeme:

mladé smrekové výhonky,

kryštálový alebo trstinový cukor,

citróny

Postup:

Výhonky prepláchnite v studenej vode aby ste ich zbavili nečistôt a drobného hmyzu. Nasypte asi päť centimetrovú vrstvu do uzatvárateľnej nádoby, na ňu nasypte asi centimetrovú vrstvu cukru a na cukor položte tri kolieska citrónu. Toto vrstvenie opakujte kým nebude nádoby plná. Nádobu uzatvorte, postavte na slnečnú parapetnú dosku a nechajte tam dva až tri týždne. Slnko cukor rozpustí a vytvorí sa hustá šťava. Tú prelejte cez plátno a hotový sirup uskladnite v chladničke.

Ako užívať?

V prípade akútneho ochorenia dýchacích ciest alebo prechladnutia či chrípky môžeme užívať čajovú lyžičku sirupu štyrikrát denne. Ako prevenciu sa užíva každé ráno počas dvoch týždňov a stačí jedna lyžička. Potom treba dva týždne pauzovať  pauzu a kúru opäť zopakovať.