plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žiadna múka, žiadne ovsené vločky: Zázračný recept na závin, ktorý si môžete dať aj o polnoci – netreba naň nič špeciálne!

Pre mňa absolútne zázračný recept. Mám ho skupiny o varení, kde ho zdieľala pani Janka. Verte alebo nie, to cesto je len z banánu a vajec, môžete si dať aj o polnoci!

Cesto (na 1 závin, ak chcete 3 záviny použite trojitú dávku):

2 zrelé banány

2 vajcia

1 lyžička medu

Plnka:

Maková:

150 g mletý mak

250 g mascarpone (môžete nahradiť tvarohom)

100 g zavárané ovocie

podľa chuti med

Čisto tvarohová náplň:

300 g tvaroh

1 žĺtok

med podľa chuti

Na zjemnenie kyslá smotana

Môžete skúsiť aj náplň orechovú – klasicky z mletých orechov, mne sa najviac osvedčili náplne tvaroh a mak

Ďalej:

1  žĺtok na potieranie

Postup:

Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky. Banán si rozmixujeme spolu s medom so žĺtkami, získame hladkú jednotnú hmotu bez hrudiek. Zvlášť si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, ja doň zvyknem pridávať aj špetku soli, ale v recepte to nebolo. Obe hmoty zmiešame.  Cesto natiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie (rozmer 35 x 20) v tenkej vrstve a pečieme pri teplote 180°C cca 20 minút. Po upečení cesto necháme vychladnúť, zatiaľ si spravíme plnku. Na makovú náplň si zmeišame mak s tvarohom, medom, natrieme na cesto a uložíme ovocie. Cesto potom opatrne zrolujeme, budete prekvapení, no ide to celkom ľahko. Rolku poriadne stlačíme rukami a potrieme žĺtkom. Vložíme späť do rúry necháme  piecť na 10 minút pri teplote 220°C. Čo sa týka ďalších závinov, postupujeme rovnako, do tvarohovej plnky odporúčam pridať aj hrozienka.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes