plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žiadna múka, žiadne ovsené vločky: Zázračný recept na závin, ktorý si môžete dať aj o polnoci – netreba naň nič špeciálne!

Pre mňa absolútne zázračný recept. Mám ho skupiny o varení, kde ho zdieľala pani Janka.

Verte alebo nie, to cesto je len z banánu a vajec, môžete si dať aj o polnoci!

Cesto (na 1 závin, ak chcete 3 záviny použite trojitú dávku):

2 zrelé banány

2 vajcia

1 lyžička medu

Plnka:

Maková:

150 g mletý mak

250 g mascarpone (môžete nahradiť tvarohom)

100 g zavárané ovocie

podľa chuti med

Čisto tvarohová náplň:

300 g tvaroh

1 žĺtok

med podľa chuti

Na zjemnenie kyslá smotana

Môžete skúsiť aj náplň orechovú – klasicky z mletých orechov, mne sa najviac osvedčili náplne tvaroh a mak

Ďalej:

1  žĺtok na potieranie

Postup:

Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky.

Banán si rozmixujeme spolu s medom so žĺtkami.

Získame hladkú jednotnú hmotu bez hrudiek.

Zvlášť si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, ja doň zvyknem pridávať aj špetku soli, ale v recepte to nebolo.

Obe hmoty zmiešame.

Cesto natiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie (rozmer 35 x 20) v tenkej vrstve.

Pečieme pri teplote 180°C cca 20 minút.

Po upečení cesto necháme vychladnúť, zatiaľ si spravíme plnku.

Na makovú náplň si zmeišame mak s tvarohom a medom.

Natrieme na cesto a uložíme ovocie.

Cesto potom opatrne zrolujeme, budete prekvapení, no ide to celkom ľahko.

Rolku poriadne stlačíme rukami a potrieme žĺtkom.

Vložíme späť do rúry necháme  piecť na 10 minút pri teplote 220°C.

Čo sa týka ďalších závinov, postupujeme rovnako, do tvarohovej plnky odporúčam pridať aj hrozienka.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes