Nemieša sa, je vynikajúci a pripravený bez práce. Skúste džem z letného ovocia – napríklad z černíc, malín, alebo egrešov. je to úplne jednoduché.
Potrebujeme:
- 2 kg ovocia (bez stopiek, bez kôstok), napr. čerešne, černice, jahody, ríbezle, marhule, broskyne, černice, maliny, egreše
- 500 g krupicového cukru
- 1 lyžica octu
- 4 lyžice rumu
- prísady, ktorými chcete džem dochutiť – čokoláda, bylinky, vanilka, alkohol
Postup:
Ovocie umyte, osušte. Vyberajte len čerstvé, nepoškodené plody. Odkôstkujte ich, odstopkujte.
Ovocie dajte na pekáč a zalejte octom.
Rúru zapnite na 220 °C. Ak je už predhriata, vložte do nej pekáč s ovocím. Pečte 20 minút.
Vyberte von z rúry, prisypte polovicu cukru a pečte ďalších 15 minút. Nemiešajte!
Potom vyberte von z rúry, pridajte zvyšok cukru, vybrané prísady a opäť nemiešajte. Pečte ďalších 10 minút.
Pekáč vyberte z rúry, pridajte rum a premiešajte. Vrelý džem naplňte do sklenených pohárov, ktoré sú čisté a suché.
Poriadne zatvorte a otočte vrchnákom dole. Nechajte úplne vychladnúť.
zdroj: mora