tento likér sa u nás v rodine robí každý rok, odkedy levanduľu pestujeme. je vynikajúci pri bolesti brucha, problémoch s trávením, alebo pri pocitoch ťažoby (napríklad po veľmi mastnom jedle). Likér robíme v dvoch verziách, nealko a alko. Likér s alkoholom je vynikajúci aj ako prítok a má krásnu farbu.
Likér bez alkoholu
Potrebujeme:
asi 10 stoniek levandule (cca 150 gramov kvetov)
pol litra vody
500 g trstinového cukru
1 citrón
1 ks škorice
Postup:
Otrháme kvietky levandule, zalejeme vriacou vodou, vhodíme škoricu a na miernom ohni zohrievame asi 5 minút, pridáme šťavu z citróna a ešte 5 minút necháme prehrievať. Nechám do druhého dňa lúhovať, potom prelejeme cez plátno, pridáme cukor a starostlivo premiešavame, kým sa cukor nerozpustí. Potom hneď nalievame do tmavých fliaš a dobre uzavrieme.
Skladujeme ho v tme a chlade. Najlepšie chutí s vychladenou sódou a citrónom.
Likér s alkoholom
Potrebujeme:
asi 10 stoniek levanduľa (cca 150 gramov kvetov)
50 g trstinového cukru
kôra z 1 bio citróna
1 liter vody
Postup:
Kvietky levandule zmiešame s citrónovou kôrou a cukrom, premiešame a zalejeme alkoholom. Za občasného pretrepania necháme stáť na svetle 4 týždne. Potom prefiltrujeme a nalejeme do fliaš.
Do fľaštičky môžeme pridať stonku levandule a kúsok citrónovej kôry. Likér pomáha nášmu tráveniu, navodzuje príjemnú náladu. Mali by sme ho chrániť pred slnkom.