plny-hrniec_transparent_negativ.png

Môj prvý zázračný koláč z hrnčeka: Jablká, orechy a žiadne vajce – nasypete na plech a viac sa nestaráte!

Pre mňa osobne je tento koláč malým zázrak – žiadne cesto, žiadne vajce a z rúry vytiahnete fantastický, šťavnatý a výborný koláč. Môj prvý pokus sa hneď takto krásne vydaril. Všetkým chutil.

Potrebujeme:

  • 2 kg jabĺk
  • 250 g masla (môže byť aj margarín, ale ja som dala maslo)
  • 1 šálka krupice
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 šálka cukru práškového
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 200 g orechov – namletých
  • 2 lyžičky škorice

Postup:

Všetky sypké prísady (okrem orechov) zmiešame, jablká očistíme a nastrúhame – nevymačkávame šťavu, aby koláč nebol suchý. K jablkám pridáme rum a škoricu. Maslo si nakrájame na plátky a rozdelíme na 3 časti. Tu vidíte všetky prísady, nachystané a rozdelené už na vrstvenie.

Tretinou masla vymažeme pekáč (alebo plech s vyššími okrajmi).

Nasypte na dno polovicu suchej zmesi a viac ako polovicu strúhaných jabĺk so šťavou.

Nasypte zvyšok suchej zmesi a ďalšiu tretinu nakrájaného masla.

Nakoniec zvyšok jabĺk a zvyšné maslo.

Posypte vlašskými orechmi po celej ploche a vložíme do vyhriatej rúry.

a pečiem zo začiatku na 250°C a keď koláčik začne voňať, stiahnem na 160°-170°C a pomaly do zlatista dopečiem. Pečieme  asi 40 minút – ale na čas sa príliš neviažte, každá rúra pečie inak. Kto nechce, orechy nemusí dávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: bucataras 

Najlepšie recepty na dnes