plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zázračný francúzsky koláč: Nemusíte riešiť krém ani polevu, všetko sa vytvorí počas pečenia!

Tento koláčik bežne nájdete vo francúzskych cukrárňach, Ja ho pečiem aj doma a má obrovský úspech. Cesto sa počas pečenia rozdelí na 3 vrstvy – pevnú, krémovú a pudingovú.

Potrebujeme:

140 g cukru

125 g roztopeného masla

110 g hl. múka

1 vanilkový struk

4 vajcia

500 ml mlieka (polotučného)

lyžica vody

štipka soli

Postup:

Oddelíme žĺtka od bielkov. Ku žĺtkom pridáme cukor a lyžicu vody a miešame šľahačom 2-3 min. Z vanilkového lusku vyberieme vnútro, ktoré pridáme ku žĺtkom a cukru. Do rozšľahaných žĺtkov dáme roztopené maslo a preosiatu múku. Poriadne premiešame, pridáme mlieko a opäť premiešame. Zmes je riedka, ale tak to má byť. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh, ktorý  jemne primiešavame do zmesi. Bielka budú plávať zväčša na vrchu, ale to je v poriadku, ide o to, aby to neboli veľké kusy a aby bola zmes riadne premiešaná. Piecť odporúčam v sklenenej zapekacej mise vystlanej papierom na pečenie- ja používam okrúhlu alebo oválnu (cca 23×35 cm). Tekuté cesto v mise by malo mať výšku asi 5 cm, vtedy bude po upečení koláč vyšší a pekný. Pečieme v rozohriatej rúre na 150-160°C 60 min. Po upečení necháme vychladnúť a dáme ešte na 2-3 hod do chladničky. Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes