Zázračné chladničkové cesto na starodávne koláče: Niečo tak fantastické sme nejedli ani na svadbe, robím z 5-násobnej dávky!

Receptík od pani Anky, najlepšie koláčiky pre našu rodinu, odporúčam, mám ich odskúšané a lepšie nepoznám.

Potrebujeme:

800g hl múky

1 vajce

3 žĺtky

100g práškového cukru

200 ml mlieka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 maslá (1 kocka 250 g)

2 kocky kvasníc (studené)

štipka soli

Náplň:

2 kocky tvarohu

Vanilkový cukor (podľa chuti)

2 žĺtky

práškový cukor podľa chuti

hrozienka deň vopred naložené v rume

Na namáčanie:

1 maslo, 200 ml rumu (môže byť z hrozienok) a cca 100 g práškového cukru

Na obalenie:

práškový cukor s kokosom

Postup:

Kvasnice (pozor musia byť studené!) vidličkou zmiešame s práškovým cukrom na kašičku. V mlieku rozšľaháme vajcia so žĺtkami a pridáme do misky s kvasnicami. Potom pridáme múku, zmäknuté maslo a štipku soli. Vypracujeme cesto.

Cesto je celkom tuhé, chce to potom trochu prehniesť na pracovnom stole. Prikryté cesto sa potom uloží do chladničky, najlepšie cez noc. V chladničke trošku narastie.

Cesto si rozdelíme na 4 guličky, berieme jednu po druhej. Má to tú výhodu, že nemusíme celé cesto rozváľať po stole, príliš by sa zahrialo.

Rozvaľkáme na tenko, vykrajujeme malé kolieska a plníme. Najlepšie je dať na Koliesko tvaroh, a na neho hrozienka. Zabalíme a koláčiky hneď namáčame vo vajíčku a v drobenke.

Pečieme na 170 ° do zlatista a ihneď po vytiahnutí z rúry koláčiky namáčame v rozohriatom masle s rumom a cukrom, potom v práškovom cukre s kokosom. Jeden koláčik po druhom takto  namáčame a obaľujeme.
Je to piplačka, trošku popálené prstíky, ale za tú krásu a námahu to stojí.

Sú úžasné

Tak nech sa darí :-)