Zázračné šalviové cukríky proti kašľu, bolesti hrdla a ťažkému dýchaniu: Fungujú rovnako, ako tie z lekárne!

Vynikajúce domáce cukríky z liečivých byliniek. Vyrábam ich každý rok a to zo šalvie, mäty piepornej a medovky. Tie z mäty sú vynikajúce pri dýchacích ťažkostiach, šalviové majú antibakteriálny účinok a tie z medovky upokojujú a pomáhajú proti bolesti. Tento rok som robila jednu várku na tretinku z každého druhu byliniek a sú tiež vynikajúce. Pomáhajú a viete si ich vyrobiť doma. Účinkujú na bolesť hrdla, nádchu, prechladnutie, zápaly, ochorenia dýchacích ciest, bolesť zubov, ďasien a celkovo na respiračné ťažkosti.

Potrebujeme:

Bylinky – najlepšie je použiť šalviu, mätu a medovku (ja som si urobila zväzok z týchto byliniek, môžete ale urobiť aj z jedného druhu)

2 dcl cukor kryštálový

1 dcl voda

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1/2 ČL kyselina citrónová

Na posypanie:

3 PL cukor práškový

1 ČL škrob jemný

Postup:

Bylinky si umyjeme a necháme uschnúť, tento krok je skutočne dôležitý, pretože v cukrovom sirupe by nemala byť žiadna voda. Venutje schnutiu pokojne aj hodinu, je teda dobré umyt a osušiť bylinky v predstihu.

Potom bylinky zomeľte alebo pokrájajte celkom nadrobno.

Sirup: do hrnčeka s dvojitým dnom nalejeme 1 dcl vody, pridáme 2 dcl cukru, pomiešame a dáme na plameň. Keď zmes zovrie už nemiešame (netreba sa obávať, zmes neprihorí).

Plameň stíšime tak, aby sirup vrel cca 10 minút – potom skúsime konzistenciu sirupu. Jednoducho kvapneme trochu do pohára so studenou vodou a masa vo vode pekne stuhne – neroztečie sa. Aby ste takúto konzistenciu dosiahli, varenie môže trvať aj 20-25 minút.

Keď je konzistencia dobrá, stiahneme sirup z ohňa a keď prestane bublinkovať, vmiešame bylinky a pol lyžičky kyseliny citrónovej.

Zmes vylejeme na pomastený plech alebo silikónovú podložku a hneď, ako sa bude dať, odoberáme malé kúsky a formujeme guľôčky.

Tieto guličky obaľujeme z zmesi škorbu a práškového cukru.

Uchovávame v uzavretej nádobe alebo dóze.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay