Najlepšie cesto na sviatočné koláčiky, naša vychýrená rodinná cukárka – starká. Ešte stále ich pečie aj na svadby a som veľmi vďačná, že mi dala recept. Pečiem ich aj skoro každú sobotu, doma si už ani nevieme predstaviť, že by nerozvoniavali na stole.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
250 g masla alebo Hery
1 šľahačková smotana
30 g droždia
2 žĺtky
štipka soli
Plnka:
250 g tvarohu
1 žĺtko
Trochu kukuričného škrobu
Vanilkový cukor a práškový cukor podľa chuti
Postup:
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nalejeme trocha z celkového množstva vlažnej smotany (alebo dáme cca 3 PL vlažného mlieka), rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Potom pridáme všetky ostatné suroviny, spracujeme v hladké cesto, ktoré nenechávame kysnúť a ihneď tvarujeme koláčiky – my zvykneme robiť šatôčky (cesto rozvaľkať, vykrojiť do tvaru štvorca, do stredu náplň, zavinúť a šup do rúry).
Pečieme na 180 C, po upečení sa ihneď obaľujú v práškovom cukre, ktorý zmiešame s vanilkovým. Koláčiky pečieme dozlatista a môžeme ich pred pečením potrieť vajíčkom, ale nie ej to nutné.