plny-hrniec_transparent_negativ.png

Magické cesto na koláče, ktoré nakysne až v rúre: Recept mi dala najlepšia cukrárka na svete – naša starká!

Najlepšie cesto na sviatočné koláčiky, naša vychýrená rodinná cukárka – starká. Ešte stále ich pečie aj na svadby a som veľmi vďačná, že mi dala recept. Pečiem ich aj skoro každú sobotu, doma si už ani nevieme predstaviť, že by nerozvoniavali na stole.

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

250 g masla alebo Hery

1 šľahačková smotana

30 g droždia

2 žĺtky

štipka soli

Plnka:

250 g tvarohu

1 žĺtko

Trochu kukuričného škrobu

Vanilkový cukor a práškový cukor podľa chuti

Postup:

Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nalejeme trocha z celkového množstva vlažnej smotany (alebo dáme cca 3 PL vlažného mlieka), rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Potom pridáme všetky ostatné suroviny, spracujeme v hladké cesto, ktoré nenechávame kysnúť a ihneď tvarujeme koláčiky – my zvykneme robiť šatôčky (cesto rozvaľkať, vykrojiť do tvaru štvorca, do stredu náplň, zavinúť a šup do rúry).

Pečieme na 180 C, po upečení sa ihneď obaľujú v práškovom cukre, ktorý zmiešame s vanilkovým. Koláčiky pečieme dozlatista a môžeme ich pred pečením potrieť vajíčkom, ale nie ej to nutné.

Najlepšie recepty na dnes