Zázračný nápoj našich babičiek: Melta je viac, ako náhrada kávy – o tomto účinku na zdravie by mal vedieť každý!

Kedysi ho volali káva chudobných, dnes však viem, že je to hotový poklad – pre naše zdravie!

Keď sme ako deti počas zimných prázdnin vtrhli do kuchyne, vždy sme v nej našli starkých, ako v teplých papučkách sedeli pri stole a namáčali si kúsok vianočky do voňavej melty.

Spomienka a vôňa, ktorú nám z pamäti nevymaže ani čas. Babička bola prvá, kto mi meltu takmer pred štyridsiatimi rokmi uvaril. Pamätám si ešte dnes na tú horkastú chuť a vôňu, ktorá mi pripomínala úrodnú zem v babičkinej záhrade.

Ďakujem jej, že ma priviedla k tomuto zázračnému nápoju. Kedysi ho volali káva chudobných, dnes však viem, že je to hotový poklad – pre naše zdravie!

Koreň čakanky je nesmierne zdravý a vzácny

Melta je kávovinová zmes, ktorá pozostáva z koreňa čakanky, cukrovej repy, drveného jačmeňa a raže. Koreň čakanky je z tejto zmesi obzvlášť vzácny preto, že v iných potravinách, ktoré bežne konzumujeme by sme ho hľadali len ťažko a pritom je to hotový zázrak pre ľudské telo.

...

Čakankový koreň obsahuje inulín, ktorý je pomocníkom pri mnohých ťažkostiach spojených so zápalom močových ciest, obličkových kameňoch, zápche alebo nechutenstve.

Melta však nie je vhodná pre ľudí, ktorých črevný systém nie je schopný vstrebať lepok (žitná zložka).

Čo dokáže melta?

pomáha pri žlčových a obličkových kameňoch,

pomoc pri zápche, podporuje zdravie čriev,

pri zápaloch močových ciest,

výborná, ak chcete schudnúť – povzbudzuje metabolizmus,

pri problémoch s koncentráciou a pamäťou,

výborná proti bolesti hlavy,

pre dojčiace ženy, podporuje tvorbu mlieka,

posilňuje imunitu, výborná najmä v zimnom období a časoch chrípky,

zlepšuje kvalitu spánku,

podpora sexuálne apetítu.

Ako si meltu užiť najlepšie?

Potrebujeme:

1 l vody vriacej vody

4 rovné polievkové lyžice kávovinovej zmesi Melta

Postup:

Zalejeme,necháme lúhovať, precedíme a pijeme – buď teplé, alebo pokojne aj vychladené.

Neváhajte a vyskúšajte ju, nebudete ľutovať!

Recept na meltový koláčik

Recept na koláčik mám ešte od babičky. Prikladám aj  recept na výborný a rýchly krém z melty. Ja som piekla v malom pekáčiku, suroviny v pôvodnom recepte sú určené do okrúhlej formy s rozmermi 23 cm.

Potrebujeme:

Na piškótu:

2 celé vajcia

3/4 hrnčeka práškového cukru

130 g masla alebo Hery

2 polievkové lyžice suchej Melty

1-2 lyžičky kakaa (ja dávam od oka)

2 hrnčeky preosiatej (250 ml) hladkej múky

1/2 kypriaceho prášku do pečiva (6,5 g)

200 ml mlieka

Postup:

Na cesto si jednoducho ušľaháme vajcia s cukrom a zmäknutým maslom do peny. Postupne pridáme všetky sypké prísady a nakoniec do cesta slabým prúdom primiešame aj mlieko. Vymiešame jednotné cesto.

Cesto navrstvíme na plech vyložený papierom alebo vymastený a vysypaný hrubou múkou. Pečieme asi 30-35 minút pri teplote 180 stupňov. Či je cesto dostatočne upečené, skontrolujeme klasicky pomocou špáradla. Necháme vychladnúť.

Na tento zákusok som použila klasický maslový krém s 2 lyžičkami uvaranej melty – kocku zmäknutého masla som si našľahala s 150 g práškového cukru a dvomi lyžičkami uvarenej silnej melty – krém má špeciálnu chuť, ak nejaká melta ešte ostane, pokojne ňou pokropte aj korpus.

Vyskúšať však môžete aj výborný tarohový – meltový krém. Jeho príprava je úplne jednoduchá. 400 g tučného tvarohu si zmiešajte 3 lyžicami silnej uvarenej melty (vychladnutej) a práškovým cukrom (ja do krému zvyknem vmiešať aj 1 bal želatíny) – každý si osladí podľa chuti. Krém natrieme na vychladený korpus a posypeme mletými orechmi. Pod krém môžete ukryť aj kúsky zaváraného ovocia, je to lahôdka.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)