zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Túto burinu na záhrade neničte: Záchrana pre kosti, cievy aj imunitu – je dokonca lepšia ako rybí olej!

Ak ju máte na záhrade, pravdepodobne ju rovnako, ako väčšina záhradkárov považujete za postrach – veľmi húževnatú a odolnú burinu, ktorej sa dá len ťažko zbaviť a rýchlo sa rozrastá. Mali by ste však vedieť, že táto burina obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej a je nesmierne prospešná pre naše zdravie. Reč je o zázračnej burine portulake zeleninovej.

Zázračná zeleň

Jej vňať obsahuje až 2,2 % bielkovín, 0,5 % vynikajúcich tukov, 6,5 % sacharidov, 1,2 % vlákniny a 2,2 % minerálov (najmä draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu a stopových prvkov). Je bohatá na vitamín C i provitamín A, ale i vitamíny B1 , B2. Obsahuje aj glykozidy, slizy, saponíny, horčiny, silice, flavonoidy a organické kyseliny (citrónovú, askorbovú, asparágovú, glutámovú).

Portulaka má sedemkrát viac beta-karoténu ako mrkva, šesťkrát viac vitamínu E ako špenát a štrnásťkrát viac Omega-3 mastných kyselín. Tieto vitamíny a minerály sú ideálne na prevenciu rakoviny, mŕtvice a srdcových ochorení. Dokonca sa ukázalo, že pomáhajú pacientom trpiacim nespavosťou.

Účinky na zdravie:

  • pomáha srdcu a cievam
  • bojuje proti nespavosti
  • udržiava silné kosti a kĺby
  • protizápalové účinky
  • posilňuje imunitu
  • pomoc pri hypertenzii
  • antidepresívny účinok
  • pomáha pri diabete 2. typu
  • obsahuje viac vitamínu A než akákoľvek iná zelená listová zelenina
  • predchádza srdcovocievnym ochoreniam a mozgovej mŕtvici.

Výborná zelenina

Z portulaky sa konzumujú tak listy, ako i dužinaté stonky, ktoré režeme najlepšie za mladi. Vtedy je ich chuť príjemná, kyslastá, jemne korenistá so slaným nádychom. Keď rastlina začne kvitnúť, jej listy spevnejú a získajú ostrejšiu chuť – tej sa zbavíme, ak listy na chvíľu ponoríme do horúcej vody. Výborný spôsob je aj odšťavovanie listov a pitie čerstvej šťavy.

Ako pestovať portulaku

Ak nenájdete osivo tejto zeleniny v obchode, popozerajte sa na e-shopoch. Je to teplomilná zelenina, preto s výsevom môžete začať hneď, ako sa oteplí a nehrozia už mrazy. Portulaka potrebuje veľa slnka a priepustnú pôdu. Rastie veľmi rýchlo a prvú úrodu môžete zberať už po troch týždňoch od sejby

Zberajte ju až do kvitnutia, teda dva až tri krát za sezónu. Kvitnúce rastliny majú tvrdé listý a ostrú chuť.

Najlepšie tipy pre zdravie