Ak ju máte na záhrade, pravdepodobne ju rovnako, ako väčšina záhradkárov považujete za postrach – veľmi húževnatú a odolnú burinu, ktorej sa dá len ťažko zbaviť a rýchlo sa rozrastá. Mali by ste však vedieť, že táto burina obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej a je nesmierne prospešná pre naše zdravie. Reč je o zázračnej burine portulake zeleninovej.
Zázračná zeleň
Jej vňať obsahuje až 2,2 % bielkovín, 0,5 % vynikajúcich tukov, 6,5 % sacharidov, 1,2 % vlákniny a 2,2 % minerálov (najmä draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu a stopových prvkov). Je bohatá na vitamín C i provitamín A, ale i vitamíny B1 , B2. Obsahuje aj glykozidy, slizy, saponíny, horčiny, silice, flavonoidy a organické kyseliny (citrónovú, askorbovú, asparágovú, glutámovú).
Portulaka má sedemkrát viac beta-karoténu ako mrkva, šesťkrát viac vitamínu E ako špenát a štrnásťkrát viac Omega-3 mastných kyselín. Tieto vitamíny a minerály sú ideálne na prevenciu rakoviny, mŕtvice a srdcových ochorení. Dokonca sa ukázalo, že pomáhajú pacientom trpiacim nespavosťou.
Účinky na zdravie:
- pomáha srdcu a cievam
- bojuje proti nespavosti
- udržiava silné kosti a kĺby
- protizápalové účinky
- posilňuje imunitu
- pomoc pri hypertenzii
- antidepresívny účinok
- pomáha pri diabete 2. typu
- obsahuje viac vitamínu A než akákoľvek iná zelená listová zelenina
- predchádza srdcovocievnym ochoreniam a mozgovej mŕtvici.
Výborná zelenina
Z portulaky sa konzumujú tak listy, ako i dužinaté stonky, ktoré režeme najlepšie za mladi. Vtedy je ich chuť príjemná, kyslastá, jemne korenistá so slaným nádychom. Keď rastlina začne kvitnúť, jej listy spevnejú a získajú ostrejšiu chuť – tej sa zbavíme, ak listy na chvíľu ponoríme do horúcej vody. Výborný spôsob je aj odšťavovanie listov a pitie čerstvej šťavy.
Ako pestovať portulaku
Ak nenájdete osivo tejto zeleniny v obchode, popozerajte sa na e-shopoch. Je to teplomilná zelenina, preto s výsevom môžete začať hneď, ako sa oteplí a nehrozia už mrazy. Portulaka potrebuje veľa slnka a priepustnú pôdu. Rastie veľmi rýchlo a prvú úrodu môžete zberať už po troch týždňoch od sejby