Zavlažujte svoje rastliny, aj keď nie ste doma: Vyrobte si tento jednoduchý zavlažovací gél, hotový za 2 minúty!

V tomto článku sa dozviete, ako si vyrobiť domáci gél na zalievanie.

Veľmi praktické riešenie na polievanie vašich zelených rastlín, keď idete na dovolenku.

Najmä ak ich nemá kto prísť poliať!

 

 

...

Vyrobte si tento jednoduchý zálievkový gél podľa návodu z portálu comment-economiser, ktorý udrží pôdu vlhkú viac ako 15 dní.

Je to jednoduché a trvá to len 2 minúty.

Moja kvetinárka ma naučila, ako vyrobiť túto gélovú vodu.

Odkedy ju používam, moje zelené rastliny vždy prežijú, kým som preč.

 

 

Tu je recept, podľa ktorého si vyrobíte zavlažovací gél za 2 minúty. 

Potrebujeme:

250 ml vody

1 g práškového agaru (alebo 2 pláty želatíny )

kastról

väčšiu nádobu

varešku

Postup:

 

 

Nalejte vodu do kastróla a pridajte agar-agar.

Premiešajte drevenou lyžicou.

Položte kastról na oheň, priveďte do varu a povarte 1-2 minúty.

Stále miešajte a keď je zmes hotová, nalejte ju do nádoby.

 

 

Všetko dáme zamraziť aspoň na 1 hodinu.

Výsledok: domáci gél na zalievanie! 

Váš domáci gél na zalievanie je hotový.

Jednoduché, rýchle a efektívne, no predovšetkým super ekonomické!

 

 

Pretože komerčné gély na zalievanie nie sú lacné a navyše sú plné chemikálií. 

S týmto domácim gélom je pôda navlhčená  a vydrží tak až 20/25 dní.

Zostávajú teda nažive aj počas dlhých prázdnin.

Blok 250 g stačí na „zalievanie“ kvetináča s priemerom 20 cm na cca 20 dní (mimo horúčav).

 

 

Je biologicky odbúrateľný a úplne ekologický.

Okrem toho znižuje fenomén vyparovania, keď je veľmi horúco.

Pripravte si ho vždy v miernom predstihu dostatočný čas pred odchodom.

Do času, kedy ho budete klásť do kvetináčov si ho odložte do chladničky.

 

  

Keď je zmes dobre stuhnutá a má konzistenciu gélu, môžete ju použiť.

Mal by byť celkom kompaktný, trochu ako sliz.

Rastlinu výdatne zalejte a potom umiestnite gélový blok na pôdu.

Ako schne, zem absorbuje vlhkosť obsiahnutú v géli.

 

 

Zem preto zostáva vždy vlhká bez toho, aby sa premočila.

Rada: ak máte veľa rastlín, pripravte si veľké množstvo gélu.

Dá sa veľmi jednoducho rozdeliť, aby sa množstvo prispôsobilo každému kvetináču.

Reže sa nožom a funguje preto, lebo gél vďaka rastlinnej želatíne agar-agar zadržiava vodu.

 

 

Agar-agar je 100% prírodná morská riasa, ktorá absorbuje vodu a postupne ju rozptyľuje.

Voda potom postupne po kvapkách steká a udržiava pôdu vlhkú.

Rastliny tak netrpia smädom.

Vďaka takémuto gélu môžete rastliny aj hnojiť.

Najmä ak ste to urobili s vodou bohatou na minerály.

Veľa šťastia!

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay