Môžete si byť istí, že ak vyskúšate závin z octovéh cesta, iný už piecť nebudete.
Recept je rýchly a úplne jednoduchý na prírpavu.
Potrebujeme:
420 g hladkej múky
1/2 vrecúška kypriaceho prášku do pečiva
soľ
300 g hery
1 ks vajcia
4 lyžice octu
50 g hrozienok
50 g vlašských orechov
1000 g jabĺk
4 lyžice strúhanky
1 bal. vanilkového cukru
Škorica
1 bielok
Práškový cukor na posypanie
Voliteľné:
mak
Postup:
Múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli preosejeme do misy a pridáme na kúsky nakrájanú heru.
Heru môžete samozrejme nahradiť maslom.
V hrnčeku rozšľaháme vajcia.
Pridáme 6 lyžíc vody a ocot.
Zmes prilejeme k múke a spracujeme na hladké cesto.
Pokiaľ sa lepí, prisypeme trochu múky.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely a rozvaľkáme tenké obdĺžniky.
Hrozienka opláchneme a necháme odkvapkať.
Orechy nasekáme nahrubo.
Jablká olúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nastrúhame.
Obdĺžniky cesta posypeme strúhankou.
Rozdelíme na ne nastrúhané jablká, hrozienka a vlašské orechy, všetko posypeme vanilkovým cukrom a škoricou.
Cesto stočíme do závinu, potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 35 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, nakrájame a pocukrujeme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)