Dostali ste chuť na kúsok niečoho dobrého?
Pripravte si tento sladký pletenec podľa receptu z youtube a určite neoľutujete!
Tajomstvo vynikajúceho cesta je v tajnej prísade – krupici.
Cesto je fantasticky vláčne, jemné a chutí ako čerstvé aj na druhý deň.
Potrebujeme:
200 ml teplého mlieka
100 ml teplej vody
50 ml rastlinného oleja
50 g rozpusteného masla
550 – 600 g hladkej múky
2 PL detskej krupice
100 g kryštálového cukru
2 vajcia
štipku soli
7 g sušeného droždia
Na plnku:
rozpustené maslo
kryštálový cukor
hrozienka
vlašské orechy
Postup:
Múku si zmiešame s krupicou a premiešame metličkou.
V samostatnej miske si rozmiešame rozpustené maslo s olejom.
Pridáme cukor, vyšľaháme metličkou a primiešame vajcia.
Pridáme štipku soli a dobre prešľaháme metličkou.
Prilejeme teplé mlieko, teplú vodu a primiešame sušené droždie.
Nakoniec zapracujeme múku s krupicou.
Cesto vložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 – 1,5 hodiny kysnúť.
Následne cesto preložíme na pracovnú dosku, rozrežeme na dve časti, vygúľame a prikryjeme potravinárskou fóliou.
Necháme ešte 10 – 15 minút podkysnúť.
Na pomúčenej doske si potom vyvaľkáme cesto s rozmerom 35 x 30 cm, ktoré potrieme rozpusteným maslom, posypeme kryštálovým cukrom, hrozienkami a orechmi.
Cesto preložíme na polovicu, utlačíme prstami a v tej časti, kde nie je plnka ho narežeme na rovnomerné pásy.
Každý pás skrútime a potom všetko zrolujeme do jednej rolky.
Pletence preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť.
Potrieme vyšľahaným žĺtkom, ktorý sme zmiešali s lyžicou kefíru.
Potrieme a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C asi 30 – 35 minút.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: