plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nesmrteľný závin dvoch chutí od babičky z Maďarska: Ochutnala som ho ako dieťa a zatiaľ ho žiaden iný recept neprekonal!

Tajomstvo je v príprave. Chce to trochu trpezlivosti, ale výsledok stojí za to!

Perfektný tip na vianočný stôl, tento recept je u nás rok čo rok, máme ho po babičke, ktorá pochádza z Maďarska. Tajomstvo je v príprave. Chce to trochu trpezlivosti, ale výsledok stojí za to!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

200 g masla (ja som dala tentokrát margarín rama)

70 g práškového cukru

Štipku soli

15 g sušeného droždia

2 žĺtky

100 ml mlieka

Na makovú náplň:

500 g mletého maku

200 g cukru

300 ml mlieka

30 g hrozienok

Trochu vanilkového cukru

1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry

1 lyžičku medu

Na orechovú náplň:

500 g orechovú

200 g práškového cukru

50 ml mlieka

1 bal. vanilkového cukru

50 g hrozienok

Postup:

V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky, cukor a soľ. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 4 bochníky a dáme do chladničky na 30 minút.

Na makovú náplň necháme zovrieť mlieko s lyžičkou medu, cukrom a strúhanou citrónovou kôrou. Varíme 1-2 minúty, pridáme mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť.

Na orechovú náplň dám uvariť mlieko, pridáme ostatné prísady a potom zmiešame s orechmi a necháme vychladnúť.

Cesto natiahneme, alebo rozvaľkáme na tenšie pláty, dáme náplň a pevne zrolujeme. Uložíme na plech vymastený tukom tesne vedľa seba. Potrieme žĺtkom a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút. Potom potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 150 stupňov 30-40 minút. Potom neotvoríme dvere rúry a pečieme ešte 15-20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Milena H.

Najlepšie recepty na dnes