Potrebujeme (na 2 väčše záviny alebo 3 menšie):
Postup:
Do mise si nasypeme preosiatu múku, cukor, soľ, sušené kvasnice a premiesame. Zohrejeme si mlieko a vylejem doň olej. Mlieko z olejom zapracujeme do múky. Rukou vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1 hod. kysnúť na teplom mieste, bez prievanu.
Po 1 hod. kysnutia cesto rukou znova premiesime. Prenesieme na pracovnú dosku a vyvaľkáme si tenký plát. Z tohoto množstva vyjdú 2 väčšie záviny alebo 3 menšie.
Na vrecko mletého maku použijeme 200 ml mlieka, na toto množstvo môžeme dať až 2 vrecká a teda 400 ml múky. Do vriaceho mlieka napsypeme, premiešame a ochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Plnku natrieme na cesto.
Záviny zavinieme a prenesieme na plech, na ktorý sme dali alobal a ten potreli olejom. Závin popichame vidličkou a potrieme olejom.
Necháme podkysnúť asi 30 minut. Rúru predhrejeme na 200st. a pečieme na 180st., 25-30 minut, dohneda. Upečený závin potrieme olejom a necháme vychladnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)