Zaručene najlepší makový závin BEZ vajec: S cestom sa krásne pracuje a počas pečenia nepraskne!

Výbrný závin bez vajec, ktorý vám počas pečenia nepraskne. A s cestom sa krásne pracuje!
Výbrný závin bez vajec, ktorý vám počas pečenia nepraskne. A s cestom sa krásne pracuje!

Potrebujeme (na 2 väčše záviny alebo 3 menšie):

750 g hladkej múky
2 ploché lyžičky sušených kvasníc
4 a 1/2 lyžice kryštáloveho cukru
štipka soli
200 ml rastlinného oleja
375 ml teplého (nie horuceho) mlieka
Na náplň:
Mak, mlieko, citrónová šťava, práškový cukor

Postup:

Do mise si nasypeme preosiatu múku, cukor, soľ, sušené kvasnice a premiesame. Zohrejeme si mlieko a vylejem doň olej. Mlieko z olejom zapracujeme do múky. Rukou vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1 hod. kysnúť na teplom mieste, bez prievanu.

Po 1 hod. kysnutia cesto rukou znova premiesime. Prenesieme na pracovnú dosku a vyvaľkáme si tenký plát. Z tohoto množstva vyjdú 2 väčšie záviny alebo 3 menšie.

Na vrecko mletého maku použijeme 200 ml mlieka, na toto množstvo môžeme dať až 2 vrecká a teda 400 ml múky. Do vriaceho mlieka napsypeme, premiešame a ochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Plnku natrieme na cesto.

Záviny zavinieme a prenesieme na plech, na ktorý sme dali alobal a ten potreli olejom. Závin popichame vidličkou a potrieme olejom.

Necháme podkysnúť asi 30 minut. Rúru predhrejeme na 200st. a pečieme na 180st., 25-30 minut, dohneda. Upečený závin potrieme olejom a necháme vychladnúť.

...

Prajeme vám dobrú chuť! :-)