plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zaváranie pre lenivých: Odkedy mám tento recept, všetku zeleninu už robím len takto – výborný nálev UNIVERZÁL bez varenia!

Najlepší sladko-kyslý nálev na zeleninu, ktorý používam už roky. je to naozaj úplne jednoduchý recept a zvládne ho každý.

 

 

Ak ste zvyknutí, môžete sterilizovať aj v rúre, alebo umývačke, ja som zvyknutá na klasiku.

Uhorky sú veľmi chutné, nezmäknú

Potrebujeme:

Na 1 pohár s objemom 720 ml:

Uhorky nakladačky, cuketu (nakrájanú na hranolky, alebo kolieska), alebo inú zeleninu

 

 

1 silnejší plátok cibule

vetvička kôpru

7 rovných kávových lyžičiek cukru

1 kávová lyžička prípravku DEKO

6 polievkových lyžíc octu

Postup:

Všetko naukladáme do pohára.

Zalejeme studenou vodou asi 1 cm pod viečko.

Sterilizujeme v zaváracom hrnci 20 minút pri teplote 85 ° C.

Uhorky bez zavárania

Dobrý deň, chcem sa podeliť o recept, podľa ktorého robila nakladané uhorky aj moja mama a dokonca aj babička.

 

 

Uchovala som si ho a hoci sa to môže zdať nemožné, ešte som ho aj zjednodušila.

Prikladám pôvodný recept aj môj odskúšaný zlepšovák. :-)

 

 

Potrebujeme:

uhorky

zelko alebo deko

cukor

kôpor

feferónky

Postup:

Dobre očistené väčšie uhorky naložíme do 3 – 5 litrových zavaracích fliaš.

 

 

Pridáme kôpor, chren a všetky ostatné prísady, na ktoré sme pri uhorkách zvyknutí.

Z celofánu si nastriháme štvorce cca 25×25 cm, zložíme vždy dva na seba a namočíme do vody.

Nálev uvaríme podľa návodu na vrecúšku a ešte horúci – čo najhorúcejší – ho nalievame do fliaš na uhorky.

Ja, v snahe vyhnúť sa prasknutiu fľaše, ju vždy postavím na nôž.

 

 

Na vrch fľaše položíme mokrý celofán a dobre pevne zaviažeme motúzom. Alebo špagátom.

Fľaše dobre zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Samozrejme, že ich nestaviame hore dnom.

Na druhý deň je celofán stvrdnutý, fľaša vzduchotesne uzatvorená a uhorky môžeme odložiť.

Chuťou i trvanlivosťou sa vyrovnajú uhorkám nakladaným do klasicky zatváraných pohárov.

Uhorky bez varenia nálevu

 

 

Ja som minulý rok vyskúšala aj zlepšovák od mojej kolegyne a tiež uhorky vyšli perfektne.

Takže do pohárov dáme uhorky a ostatné prísady, ktoré máme radi – kôpor, cesnak…

Do pohárov nalejem studený ocot, pridám cukor, lyžičku deka a zalejem horúcou vodou z kanvice, uzavriem viečkom bez celofánu, obrátim hore dnom a zabalené v deke nechám takto odpočívať do druhého dňa. Uhorky sú výborné a žiadna práca so zaváraním.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes