Túto jednoduchú metódu odporúčame všetkým, ktorí si chcú vylepšiť svoje zdravie – chorým a oslabeným ľuďom obzvlášť.
Široké spektrum zdraviu prospešných účinkov a celoročná dostupnosť predurčujú červenú repu na to, aby zaujala významné miesto v jedálničku ľudí všetkých vekových kategórií.
Fantastický recept na domácu zaváranú cviklu z youtube kanála Šikulio.
Potrebujeme:
3 kg červenej repy
2 PL soli
2 PL trstinového cukru
Na nálev:
1,5 l vody
150 g trstinového cukru
75 g soli
2 ČL feniklu (voliteľné)
3/4 ČL nového korenia
3/4 ČL klinčekov
2 bobkové listy
110 ml jablčného octu
Postup:
Z repy odstránime hlinu a dôkladne ju umyjeme v studenej vode.
Umytú repu vložíme do hrnca.
Zaváraninové poháre vysterilizujeme v rúre.
Neošúpanú repu vložíme do hrnca s vodou tak, aby bola celá ponorená.
Repu môžeme vložiť aj do vriacej vody.
Na dané množstvo repy pridáme 2 lyžice cukru a 2 lyžice soli.
Hrniec prekryjeme pokrievkou.
Akonáhle začne voda vrieť, znížime stupeň varenia a varíme 40-60 minút (podľa veľkosti repy).
Uvarenú repu preložíme do misy so studenou vodou.
Repu necháme chvíľu vychladnúť, aby sme s ňou mohli manipulovať.
Potom repu olúpeme priamo v mise s vodou.
Z repy odstránime konce a nakrájame na kocky.
Pripravíme si nálev: do hrnca nalejeme vodu.
Pridáme cukor a soľ.
Nálev necháme variť a miešame, aby sa rozpustil cukor a soľ.
Pridáme nové korenie.
Potom pridáme klinčeky.
Ďalej pridáme bobkový list.
Nakoniec pridáme ocot a nálev už nevaríme.
Pred plnením do pohárov pomocou sitka vyberieme korenie.
Sterilné poháre naplníme repou zhruba 1 cm pod okrajom.
Pohár s repou zalejeme horúcim nálevom.
Potom pohár uzavrieme viečkom.
Sterilizujeme 10 minút pri teplote 85°C.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: