plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zaručene vydarený kakaový korpus na tortu: Dokonalý a zvládne ho aj začiatočník – netreba naň dávať ani krém!

Tento korpus je taký lahodný a vynikajúci, že u nás doma by sa pokojne zjedol aj bez krému. Stačí potireť džemom a máte jeden fantastický koláčik pre celú rodinu.

Tento korpus je taký lahodný a vynikajúci, že u nás doma by sa pokojne zjedol aj bez krému. Stačí potireť džemom a máte jeden fantastický koláčik pre celú rodinu.

Potrebujeme:

5 vajec

150 g cukru kryštál

120 g hladké múky

30 g kakaa

5 lyžíc oleja

špetka soli

Postup:

Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky zľahka vymastíme olejom. Rúru si nastavíme na 150 stupňov.

ideme na cesto: Oddelíme bielky a žĺtky. Do bielkov pridáme štipku soli a na najvyšší stupeň šľaháme sneh. Akonáhle je sneh takmer hotový, po častiach (cca na 3 x) prisypávame cukor a stále šľaháme.

Sneh s cukrom musíme šľahať dostatočne dlho, celkom tak 5 min. Po vytiahnutí metličiek zo snehu sa musí tvoriť špičky a držať tvar. Ak túto fázu podceníme, korpus nenabehne a bude to škaredá, hutná placka.

Do hotového pevného snehu postupne, na  zašľaháme žĺtky a olej, šľahač už na miernych otáčkach. Vždy 1 žĺtok, 1 lyžicu oleja, a takto všetko na 5 x.

Múku a kakao odvážame a cez sito preosejeme na žĺtkovej-snehovú zmes. Tým preosievaním zabránime hrudkám a múka sa prevzdušní. Vareškou opatrne premiešavame, kým sa všetko nespojí.

Cesto preložíme do formy, stierkou urovnáme viac do krajov, prostriedok je mierne prepadnutý (netreba sa báť, počas pečenia sa krásne vyrovná).

Formu dáme opatrne do rúry a pečieme 40 minút. Ak korpus začne hore príliš hnednúť, položte naň kus papiera na pečenie – treba sledovať.

Po 40 minútach vyberieme korpus opatrne na mriežku a špajdľou skúsime, či sa na ňu cesto uprostred korpusu už nelepí. Pokiaľ nie je špajle po vytiahnutí suchá, dajte ešte na chvíľu dopiecť, ale stať by sa to nemalo.

Hotový korpus necháme na mriežkach asi 5 minút oddýchnuť, potom nožom prejdeme boky a uvoľníme, prípadné pripečeniu cesta a kruh zložíme. Korpus necháme na spodku formy vychladnúť, potom otočíme hore nohami, zlúpneme papier na pečenie a máme korpus pripravený na ďalšie spracovanie.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes