Dokonalé veterníky s dvojitou plnkou podľa Ivy!

Tento fantastický recept na veterníky som objavila v skupine Recepty a rady do kuchyne. Jeho autorkou je Iva (Iva Žabka) a musím povedať, že vydarenejšie veterníky som nielen že ešte nejedla, ani len nevidela. Určite skúste, sú naozaj fantastické.

Potrebujeme:

Na odpaľované cesto:

750 ml vody

300 ml oleja

štipka soli

420 gramov hladkej múky

...

8 vajec

Vanilková náplň:

450 ml vody

300 ml mlieka

3 Zlaté klasy

300 gramov cukru

trošku rumu

250 gramov masla

Karamelová náplň:

cukor od oka

šľahačková smotana

Poleva:

100 gramov kr. cukru

3-4 lyžice mlieka

práškový cukor podľa hustoty

Postup:

Najskôr si pripravíme odpaľované cesto – odporúčam na to použiť hrniec s hrubším dnom. V hrnci privedieme vodu do varu, pridáme olej a soľ a prisypeme múku. Za stáleho miešania pripravíme cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Odstavíme zo sporáka. Jedno po druhom po vychaldnutí pridávame vajcia a vyšľaháme dohladka.

Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame na seba dvakrát a pečieme pri teplote 220 stupňov asi 25 minút.

Vanilkový krém pripravíme tak, že dáme všetky suroviny variť, keď zlaté klasy zhustnú, odstavíme, pridáme trošku rumu. Keď je krém vychladnutý, zašľaháme maslo.

Karamelovú pripravíme tak, že cukor zohrievame v hrnci, necháme ho skaramelizovať a zalejeme smotanou. Najlepšie je, keď karamel necháte vychladnúť do druhého dňa.

Polevu alebo glazúru pripravíme tak, že cukor skaramelizujeme, pridáme mlieko a rozmiešame ešte s práškovým cukrom podľa toho, akú hustotu chceme mať.

Veterníky plníme najskôr vanilkovým krémom, potom karamelovým, následne ide ešte jedna vrstva vyšľahanej šľahačky a potom druhá vrstva cesta a poleva.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)