plny-hrniec_transparent_negativ.png

ZARUČENE najlepšie pečené buchty pod slnkom: Robievala ich moja stará mama a tá chuť vás vráti do detstva!

Domáce pečené buchty ako od babičky, ktoré rozvoňanú váš dom a uspokoja vaše chuťové poháriky.

Buchty môžete naplniť makovou, tvarohovou alebo lekvárovou plnkou.

Výborné k čaju, či káve a svojou chuťou vás na chvíľu vrátia do detstva!

 

 

Pripravte ich teraz vašej rodine podľa tohto receptu z youtube kanála Dá sa to aj doma.

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

kvások zo 42 g čerstvého droždia, vody a 1 ČL kryštálového cukru

1 vajce

10 PL kryštálového cukru

1 ČL soli

1 dl rastlinného oleja

4 dl vlažnej vody

Na makovú plnku:

mletý mak

práškový cukor

trochu citrónovej šťavy

trochu mlieka

Na tvarohovú plnku:

250 g tvarohu

hrsť sušených hrozienok

3 PL práškového cukru

1 vanilkový cukor

citrónovú kôru z 1 bio citróna

Iné:

ľubovoľný džem podľa chuti

Postup:

Múku si preosejeme do misy a pridáme kvások, ktorý sme si pripravili z vody, droždia a cukru.

Potom pridáme vajce, cukor, soľ, olej, vodu a rukou dôkladne vypracujeme cesto. 

 

Miesime, kým cesto nie je kompaktné a vláčne. 

Cesto na vrchu poprášime múkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. 

Pekáč si vymastíme olejom a pracovnú dosku si posypeme múkou. Potom na ňu preložíme cesto a vyvaľkáme ho. 

Potom cesto narežeme na približne rovnaké kúsky a na každý kus navrstvíme plnku podľa chuti.

Makovú plnku si pripravíme nasledovne…

Zmiešame mak, práškový cukor, citrónovú šťavu a trochu mlieka. Pomer použijeme taký, aby bola plnka kompaktná, ani riedka, ani príliš hustá.

Plnku zabalíme do cesta, spoj prelepíme a buchtu vyformujeme.

Takto pripravené buchty ukladáme natesno vedľa seba do vymasteného pekáča a každú z nich jemne štetcom potrieme olejom.

Druhú várku buchiet si môžete naplniť tvarohovou plnkou. 

Jednoducho vymiešame tvaroh s ostatnými surovinami a navrstvíme na každý kus cesta.

Tvarohové buchty takisto uložíme na plech a potrieme olejom. 

Poslednú várku môžeme naplniť napríklad džemom podľa chuti a spracujeme tak isto, ako predchádzajúce buchty.

Keď sú všetky buchty na pekáči, necháme ich podkysnúť ešte 10 minút a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 30 minút. 

Hotové buchty posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes