plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče: To cesto je také ľahučké a výborné, že aj na druhý deň sú ako čerstvo upečené!

Recept na tieto pagáčiky mám doma už naozaj dlho a pečiem podľa neho skoro každý týždeň.

U nás idú na odbyt najmä tieto oškvarkové, ale ak nemáte oškvarky, pokojne spravte len s maslom a zemiakmi.

Podľa tohoto receptu sa zaručene vydaria.

 

 

Potrebujeme:

½ kg hladkej múky

2,5 dcl vlažného mlieka

1 kocka čerstvého droždia + trocha cukru

2,5 lyžičky soli

1 dcl oleja

1 vajce

Ďalej:

½ masla

3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke

150 – 200 g oškvarkov

Postup:

 

 

V troche mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor.

Keď vyjde kvások zmiešame ho s ostatnými prísadami na cesto.

 

 

Cesto preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme na tenko.

Na cesto nastrúhame ½ masla, zemiaky a nasypeme škvarky.

Cesto prekladáme ako lístkové cesto – 3x.

Vždy po 20 minútach necháme odstáť.

Po treťom preložení vykrajujeme z cesta pagáčiky.

 

 

Pagáčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Maslo, zemiaky a oškvarky môžete pridávať na cesto postupne.

Ja dávam hneď pred prvým skladaním.

 

 

Cesto sa môže nechať aj chvíľu podkysnúť ale nie je to nutné.

Pagáčiky sú krásne nadýchané a mäkučké.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes